ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Το τελευταίο διάστημα έχουν αναθερμανθεί  και ενταθεί οι απειλές εκκένωσης της Κατάληψης Παραρτήματος και  της υποτιθέμενης αξιοποίησής του. Κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφοι επιχειρούν να διαμορφώσουν το κατάλληλο κλίμα και να στρώσουν το έδαφος για την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη Παραρτήματος. Άλλωστε, από τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις των κομμάτων και των παρατάξεων, είναι ξεκάθαρο ότι όλοι μαζί συνηγορούν σε ένα πράγμα: στο να πάψει το παράρτημα να αποτελεί έναν χώρο αγώνα και αντίστασης. Στο να απονεκρωθεί από τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, να απογυμνωθεί από την πολύχρονη ιστορία αγώνων και μαχητικής αντίστασης. Στο να «σβηστούν» όλες οι στιγμές όπου η κατάληψη Παραρτήματος συνέβαλε στο να απλώσει η αλληλεγγύη σε όσους το είχαν ανάγκη, στο να ορθωθεί ένα οδόφραγμα αντίστασης στην επέλαση της κρατικής-καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στο να «σβηστούν» οι εξεγερτικές στιγμές και οι στιγμές που επιστράφηκε στους εξουσιαστές ένα κομμάτι της βίας που μας ασκούν καθημερινά.

Παρότι το Παράρτημα είναι ένας χώρος που βρίσκεται μόνιμα εδώ και δεκαετίες στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής και των αστικών επιτελείων, η επαναφορά της «αξιοποίησής» του, δεν συμβαίνει σε μια τυχαία χρονική στιγμή. Τα σχέδια για την εκκένωσή του εντάσσονται στην ευρύτερη κατασταλτική επίθεση που έχει εξαπολύσει το κράτος ενάντια σε όσους σηκώνουν το κεφάλι και αγωνίζονται. Σχέδια που έχουν στόχο την επικράτηση σιγής νεκροταφείου.

Τελευταία επεισόδια της κατασταλτικής εκστρατείας του κράτους απέναντι στις καταλήψεις είναι η εκκένωση της Κατάληψης Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη, της Κατάληψης Ντουγρού στη Λάρισα, της Κατάληψης Παλιού Νεκροτομείου στην Αλεξανδρούπολη και της εισβολής στην κοινότητα των κατειλημμένων Προσφυγικών στην Αθήνα.

Η εκκένωση των καταλήψεων και το χτύπημα των χώρων αγώνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιβολής του δόγματος «νόμος και τάξη». Ενός δόγματος που αποτελεί αιχμή του κράτους ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς του. Σχεδιασμούς που δεν έχουν καμία σχέση με το κοινωνικό συμφέρον αλλά αντίθετα σχετίζονται μόνο με την μεγέθυνση των κερδών του κεφαλαίου, με την διατήρηση της κανονικότητας της καπιταλιστικής ζούγκλας που -εν μέσω κρίσης- φτωχοποιεί και πετάει στο περιθώριο ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού.

Η επίσκεψη και οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Θεοδωρικάκου, με αφορμή την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα έπειτα από την εκκένωση της Κατάληψης Ντουγρού στη Λάρισα, αποτέλεσε την επισημοποίηση των προθέσεων του κράτους. Το κυβερνητικό και μιντιακό πανηγύρι που στήθηκε μετά την επίθεση και τη σύλληψη που ακολούθησε, ολοκληρώθηκε με την εσπευσμένη επίσκεψη του ίδιου του Θεοδωρικάκου στην πόλη, την Παρασκεύη 4/11, και την ομιλία του στα γραφεία της ΝΔ. Μια ομιλία που μοναδικό σκοπό είχε -εν όψει εκλογών- να συσπειρώσει γύρω από ένα όλο και πιο αντιδραστικό πλαίσιο τον κομματικό κορμό της ΝΔ αλλά και να δώσει το σαφές μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας προς την τοπική αστυνομία να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο του κινήματος στην Πάτρα. Για αυτό επιχείρησε να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο καταστολής στην πόλη μιλώντας ανοιχτά για την εκκένωση της Κατάληψης του Παραρτήματος.

Το κράτος επιβάλλει στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία μια ζωή που δεν αξίζει να βιωθεί και για αυτό δεν έχει να επενδύσει σε τίποτα άλλο πέρα από τον φόβο, την τρομοκρατία και την καταστολή. Για αυτό βαφτίζει τους αγωνιστές τρομοκράτες. Για αυτό επιτίθεται σε κάθε κοινωνικό και ταξικό κεκτημένο. Για αυτό επιχειρεί να διαλύσει και να συντρίψει κάθε αγώνα, κάθε διεκδίκηση, κάθε φωνή αμφισβήτησης και εστία αντίστασης. Για αυτό χτυπάει τις καταλήψεις και τους χώρους αγώνα, κάνει πογκρόμ συλλήψεων και διώξεων, στήνει σκευωρίες σε βάρος αγωνιστών, ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση, θωρακίζεται νομικά και κατασταλτικά, εδραιώνοντας το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Για αυτό χτυπάει κάθε διαδήλωση, ξυλοκοπεί, βασανίζει και φυλακίζει τους αγωνιστές.

Πρόκειται για μια κίνηση προληπτικής επίθεσης η οποία επιχειρεί να ισοπεδώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους μπροστά στο φόβο των επερχόμενων κοινωνικών και ταξικών εξεγέρσεων. Μπροστά στον φόβο της διογκούμενης οργής που μπορεί να βγει στους δρόμους και να συντρίψει το κράτος, τα αφεντικά και τους λακέδες τους. Μπροστά στον φόβο της συνειδητοποίησης από την μεγάλη πλειοψηφία της ταξικής επίθεσης που δεχόμαστε -στο όνομα της κρίσης, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της «κανονικότητας»- πάνω στα συμφέροντα και τις ανάγκες μας και την ανάληψη δράσης για να αποτραπεί.

Στην παρούσα κοινωνική και πολιτική δυστοπική συγκυρία της μετά-πανδημίας εποχής της φτώχειας και της ανέχειας, της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, της μαύρης εργασίας, των πετσοκομμένων εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και της ανεργίας που καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού να διαβιώνει σε άθλιες συνθήκες, και μάλιστα την ίδια ώρα όπου τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο ξεκαθαρίζοντας ακόμα και στους πιο δύσπιστους πως το κυβερνόν κόμμα είναι μια δράκα κοινωνικών απατεώνων, μιζαδόρων, λαμογιών, εκβιαστών, βιαστών και παιδοβιαστών, επανέρχεται το χαρτί της καταστολής ως το μοναδικό αφήγημα που μπορεί αυτή την περίοδο να αποπροσανατολίσει, αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα υπέρ της κυβέρνησης. Τα ΜΜΕ, έχοντας λάβει πακτωλούς χρημάτων τα τελευταία χρόνια από το δημόσιο κορβανά και τις «λίστες Πέτσα», είναι απόλυτα πρόθυμα να συγκαλύψουν τα καθημερινά κρατικά εγκλήματα και σκάνδαλα, να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοϋστερίας επιχειρώντας τον εκφοβισμό της κοινωνικής βάσης, να εξάρουν ως ανδραγαθήματα το όργιο καταστολής των ένστολων φονιάδων απέναντι σε όσους αντιστέκονται και ως κυβερνητικές παροχές τα ψίχουλα που μας γυρίζουν πίσω τα κρατικά παράσιτα μέσα από τεχνάσματα τύπου «καλάθι του νοικοκυριού» και power pass.

Μπαίνοντας όλο και πιο φανερά πλέον σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση της Ν.Δ φαίνεται να εντείνει για ακόμα μια φορά την κατασταλτική επίθεση πάνω στον κόσμο του αγώνα. Άλλωστε, διακηρυγμένος σκοπός της είναι να τελειώσει με τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Η εκκένωση των καταλήψεων και το χτύπημα των χώρων αγώνα είχε προεξέχοντα ρόλο σε αυτή την κατασταλτική εκστρατεία. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησης της, πραγματοποιούνται τα πρώτα χτυπήματα στις καταλήψεις ενώ λίγους μήνες αργότερα ακολουθεί το τελεσίγραφο του Χρυσοχοΐδη. Ένα τελεσίγραφο που απαντήθηκε μαζικά και μαχητικά στους δρόμους από τον κόσμο του αγώνα που αψήφησε το κλίμα τρομοκρατίας που είχε δημιουργηθεί. Για αυτό θα έπρεπε να θυμάται ο νέος υπουργός προστασίας του πολίτη ότι τα τελεσίγραφα και οι απειλές είναι για να επιστρέφονται.

Ως Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος «Επί τα Πρόσω», κομμάτι των χώρων του κοινωνικού και ταξικού αγώνα, δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην Κατάληψη Παραρτήματος η οποία εδώ και χρόνια αποτελεί έναν ζωντανό και ανοιχτό χώρο αντίστασης, αγώνα και έκφρασης. Έναν χώρο που έχουμε βρεθεί εκατοντάδες φορές σε διαδικασίες, εκδηλώσεις και διαδηλώσεις. Έναν χώρο που αποτελεί οργανικό κομμάτι της ιστορίας του κινήματος της πόλης από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι και σήμερα.

Να συνεχίσουμε να δίνουμε με όλες μα τις δυνάμεις τη μάχη ενάντια στην κρατική καταστολή και την τρομοκρατία. Να βρισκόμαστε στο δρόμο ενωμένοι μην αφήνοντας να κατοχυρωθεί ούτε στιγμή «το τέλος της ιστορίας» που φαντασιώνονται οι εξουσιαστές. Γιατί παρά τις συνθήκες σκληρής καταστολής και τρομοκρατίας το κίνημα συνεχίζει να βρίσκεται στο δρόμο  και -με τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες του- να δίνει απαντήσεις.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΕΞΕΓΕΡΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΝΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Στηρίζουμε την αντικατασταλτική διαδήλωση αλληλεγγύης στην Κατάληψη Παραρτήματος

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/12, 12.00 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

αυτοδιαχειριζόμενος χώρος «Επί Τα Πρόσω»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s