Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν την περιουσία τους κατά 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τουλάχιστον εννέα νέοι δισεκατομμυριούχοι εμφανίστηκαν, οι οποίοι πλουτίζουν από τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών. Την ίδια στιγμή, 160 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα και τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο. Από τις δέκα χώρες όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι στο μέγιστο, οι επτά βρίσκονται στην Αφρική, με τη Νότια Αφρική να είναι στην κορυφή της λίστας.

Την περίοδο της πανδημίας 100 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν σε φαρμακευτικές εταιρείες από διάφορες κυβερνήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του covid-19, ενώ πατεντάροντας τα εμβόλια οι εταιρείες αυτές κατάφεραν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, παράγοντας εμβόλια κατά παραγγελία και δίνοντας προτεραιότητα στα πλουσιότερα κράτη. Ενώ το 70% των ανθρώπων σε πλουσιότερες χώρες έχουν εμβολιαστεί κατά του covid-19, το ποσοστό στις φτωχότερες χώρες της καπιταλιστικής περιφέρειας ανέρχεται μόλις στο 3%. Τα πλούσια κράτη διατηρούν τις προμήθειες εμβολίων τους, ενώ οι φτωχότερες χώρες έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε αυτά, με αποτέλεσμα η πανδημία να παρατείνεται.

Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το ότι σε χώρες της βόρειας Αμερικής, της Ε.Ε. και του ανεπτυγμένου κόσμου ο εμβολιασμός έχει επεκταθεί ακόμα και στις νεαρές ηλικίες, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει πλήρης αδιαφορία για την διαρκή κυκλοφορία του ιού και των μεταλλάξεων του στις χώρες του «τρίτου κόσμου» όπου ο πληθυσμός είναι πλήρως εκτεθειμένος. Είναι νωπή ακόμα η ανθρωπιστική τραγωδία που υπέστησαν χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία με μισό εκατομμύριο νεκρούς περίπου η καθεμία, ενώ ήδη στην Αφρική οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες. Τελικά ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός!

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 6 της εφημερίδας Ζερμινάλ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s