Γεννήθηκε στο Πελόπιο της Ηλείας, 30 Νοέμβρη 1917, όπου και τέλειωσε το σχολείο. Παιδί ακόμη παίρνει το βάπτισμα στην παρανομία ως σύνδεσμος, μεταφέροντας μηνύματα στον μηχανισμό του Κόμματος στους δημόσιους υπάλληλους.
Στο πόλεμο του ΄40 παίρνει μέρος ως αεροπόρος και στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Με εντολή του Κόμματος φεύγει στο βουνό να οργανώσει το αντάρτικο. Τόλμη και αποφασιστικότητα. Με ένα πιστόλι με μία μόνο σφαίρα καταφέρνει τον αφοπλισμό των Ιταλών στη Δάμιζα, όπου και βρίσκει τα πρώτα άξια λόγου όπλα. Στο 3ο Τάγμα του ΕΛΑΣ στην Ηλεία, καβάλα στον Βόλγα, ως σύνδεσμος της περιφερειακής επιτροπής του ΚΚΕ με τον ΕΛΑΣ.
Τέλη 1943. Η μάχη στο Πούσι. Με τόλμη και αποφασιστικότητα και πάλι. Όχι σύμπτυξη. Αιφνιδιασμός. Μάχη εκ του σύνεγγυς. Η ισχυρότερη δύναμη των Γερμανών υποχωρεί με απώλειες. Τα όπλα λάφυρα είναι πολλά και σπουδαία. Το σχέδιο για περικύκλωση της III Μεραρχίας του ΕΛΑΣ αποτυγχάνει. Οι Γερμανοί αποσύρονται από την ορεινή Ηλεία και αποφεύγονται οι εκκαθαρίσεις τους στα χωριά.


Αρχές 1944. Στο 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, περιοχή Ερυμάνθου. Επιχειρήσεις γύρω από την Πάτρα αλλά και μέσα στην πόλη. Τον Οκτώβρη επικεφαλής ομάδας κρούσης στην απελευθέρωση της πόλης. Το πρωτόκολλο παράδοσης με την υπογραφή του. Ο αφοπλισμός των ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων. Κεντρικός ομιλητής, με τη στολή λοχαγού του ΕΛΑΣ, στη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Θα ακολουθήσει συνάντηση των καπετάνιων της περιοχής με τον Άρη, γνωστοί απ’ την Καισαριανή (η επίσημη και η άλλη στη συνέχεια). Αγωνία για το κακό που έρχεται.
Ο αφοπλισμός και η διάλυση του ΕΛΑΣ. Την 25η Μαρτίου 1945, στην εκκλησία του χωριού του, προσπάθεια να δοθεί κοινωνική διάσταση της επανάστασης του 1821. Και πάλι στην παρανομία, ως αξιωματικός μέσα στους στρατώνες της Πάτρας!
Ξανά πίσω στο βουνό.
«Δεν γίνομαι ο τράγος που θα πάει τα πρόβατα στο σφαγείο». Τελικά και πάλι στο βουνό. Η προδοσία. Από ψηλά το ξέφωτο της συνάντησης κυκλωμένο. Μερικές χειροβομβίδες και δρόμο.
Θα ακολουθήσουν διώξεις, κυνηγητό, σύλληψη στον Πύργο και άγριοι ξυλοδαρμοί. Η σάρκα σαπίζει, πέφτει. Γλιτώνει χάρη στις φροντίδες νοσοκόμας, τυλιγμένος με βούτυρο και βαμβάκι. Φυλακή και Έκτακτο Στρατοδικείο Κορίνθου. Το Ψήφισμα Γ΄ του ’46. «Μυαλό ξυράφι» θα ψελλίσει ο συγχωριανός του για να τον υπερασπίσει, αποδεικτικό στοιχείο της ενοχής αποφαίνεται ο δοσίλογος επίτροπος.
Θάνατος. Θα αναλάβει την απολογία του μόνος του, χωρίς δικηγόρους.
«…Πράγματι επήρα μέρος σ’ αυτό το πράγμα, που εσείς ονομάζετε συμμορία. Στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ομάδα καταδιωκόμενων. Αναλαμβάνω τις συνέπειες της πράξεως μου και δεν θέλω να μεταθέσω τις ευθύνες αλλά να δείξω τους πραγματικούς λόγους που μας ανάγκασαν να το κάνουμε αυτό…». Ισόβια. Οκτώβρης 1946.
Ακροναυπλία, Ζάκυνθος, Κρήτη, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Αβέρωφ, Αίγινα,…
«Όλα είναι καθαρά και ήσυχα. Τόσο ήσυχα, που εμείς που ζούμε εδώ χρόνια ολόκληρα τρομάζουμε μόλις αντιληφθούμε την ένταση της ησυχίας και πασχίζουμε όχι λίγες φορές ν’ αντιδράσουμε…»
Χριστούγεννα 1960. Η αποφυλάκιση. Ο πρώτος καιρός. Το όχι στα προξενιά. Δουλειά, στον «Τουριστικό Οδηγό» και στην «ΕΛΛΑΔΑ». Και ο αγώνας, σ’ όλη την Ελλάδα, με τον πολυαγαπημένο φίλο και σύντροφο Αντρέα Μπαταριά, τον Παναγιώτη Ελή και πολλούς άλλους. Για το όνειρο. Για την άλλη Αριστερά. Την Ανεξάρτητη Αριστερά, χωρίς το θανάσιμο σφιχταγκάλιασμα του Κόμματος.
Η στρατιωτική δικτατορία δεν θα τον βρει ανέτοιμο. Καλά πληροφορημένος την περιμένει. Καλοκαίρι 1967. Διαφυγή στην Ιταλία κι από κει παντού. Η αντίσταση στη χούντα και ο επαναστατικός αγώνας. Στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Γαλλία, στο Μάη του 1968, στη Βόρεια Αφρική, στην Αλγερία, στην Ερυθραία, στην Κούβα με τους λαούς που αγωνίζονται.
Τη χούντα λοιπόν δεν θα τη δεχτεί με σκυφτό το κεφάλι, αλλά θα αναζητήσει εμπειρίες κι άλλων κινημάτων, και θα συμβάλει στην οργάνωση της ανατροπής. Θα ιδρύσει την Ανεξάρτητη Αριστερά, μέσα από την εφημερίδα Η ΕΠΙΘΕΣΗ θα προπαγανδίσει τον ένοπλο αγώνα και τη δημιουργία ενός ελληνικού δημοκρατικού επαναστατικού κινήματος. Δουλειά συλλογική, με αποφασιστική όμως τη σφραγίδα του Ανέστη και του Μπαταριά.
Η Μεταπολίτευση. Μετά τη πτώση της χούντας θα γυρίσει στην Αθήνα. Η πείνα. Οι μεταφράσεις. Το στήσιμο των εκδόσεων Δεληθανάση. Ο αγώνας για την εφημερίδα της άλλης Αριστεράς και τη Λαϊκή Ενότητα με τον Θανάση Χατζή. Η ιστορία που δεν γράφτηκε. Το κοφτερό μυαλό και η ηρεμία των επιχειρημάτων. Το πάθος για ζωή και ελευθερία, τα μαθήματα της εξουσίας. Ο μικρός που έφυγε. Η νέα τάξη και το ταξίδι στα Βαλκάνια. Ο Μιχάλης που πρόλαβε να γυρίσει να πεθάνει στη λεύτερη Ερυθραία.
Έτσι σταδιακά από το ΚΚΕ και την αιρετική επαναστατική αριστερά πέρασε στον αντιεξουσιαστικό – αναρχικό χώρο.
Εκδίδει το περιοδικό ΚΕΙΜΕΝΑ (1979). Θα φιλοξενήσει στις σελίδες του Ορέστε Σκαλτσόνε, προκηρύξεις ένοπλων οργανώσεων όπως της RAF, κείμενα για την κοινωνική οικολογία και τους αγώνες και τα κινήματα των ινδιάνων στις ΗΠΑ, αντιπληροφόρηση, πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις κ.α. Στο 11ο τεύχος του περιοδικού θα συμπεριλάβει ως ένθετο και το βιβλίο «Ο Μαρξ, θεωρητικός του αναρχισμού», του Maximilien Rubel, βιβλίο αρκετά μπροστά για τα δεδομένα του εγχώριου χώρου και κινήματος, που εξακολουθεί να είναι επίκαιρο μέχρι και σήμερα, εναντία στην καθαρότητα, είτε αναρχική είτε κομμουνιστική. Το βιβλίο θα επανεκδοθεί το 2012 από τις εκδόσεις Ασύμμετρη Απειλή. Θα μεταφράσει το βιβλίο του Μιχαήλ Μπακούνιν «Κρατισμός και Αναρχία» (1979). Αρθογραφεί σε έντυπα όπως το Convoy και η Δόκιμη.
Θα υπάρξει ομιλητής στο πολίτικο μνημόσυνο για τον Χρήστο Τσουτσουβή, στις 19 Μάη 1988 στο αίθριο του Πολυτεχνείου, όπου βρεθήκαν περίπου 200 άτομα για τα τρία χρόνια από τον θάνατο του. Την εκδήλωση οργάνωσαν «οι φίλοι του Χρ. Τσουτσουβή», που κόλλησαν και σχετική αφίσα, δημιουργώντας ανησυχία στην Ασφάλεια, κινητοποιώντας δεκάδες ασφαλίτες για να δουν ποιοι τις κολλούσαν.
Στην εφημερίδα ΑΝΑΡΧΙΑ Νο 9, 1988, δημοσιεύεται και το κείμενο του μπάρμπα – Γιάννη για τον Χρήστο Τσουτσουβή.
Μεταξύ άλλων λέει
«Η συνολική μνήμη, η συνολική εικόνα του που μπορούμε να έχουμε δεν πρέπει να προβάλλεται σαν θέαμα, οποίου τύπου, τέχνης και τεχνικής. Δεν μας επιτρέπει να τον κάνουμε ήρωα. Ήρωες δεν υπάρχουν. Κατασκευάζονται. Όχι όμως κι από εμάς.
Η τιμή στον Τσουτσουβή δεν είναι θέμα αφίσας, επιγραφής στους τοίχους. Δεν είναι σύνθημα.
Αν τον τιμάς υποχρεώνεσαι να σκύψεις στα προβλήματα του κινήματος σ’ αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο που ζεις και να δοθείς ανυστερόβουλα, σταθερά, με συνέπεια και μυαλό στην υλοποίηση, στον αγώνα υλοποίησης των επιλογών σου.
Μόνο έτσι τιμάμε τη μνήμη του.»
Το 1991 παίρνει μέρος σε εκδήλωση – συζήτηση για τον κρατούμενο Κυριάκο Μαζοκόπο, συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου του 1991.
Όπως και στο Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας στις 12 Φεβρουαρίου του 1993 σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Νέα τάξη – Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια».
Το τελευταίο ταξίδι στο Λαζαρέτο, στην Κέρκυρα. Το ταξίδι στη Σερβία, που δεν έγινε. Η αρρώστια. Το νοσοκομείο. 6 Οκτώβρη 1993.
Αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να φύγει όπως εκείνος ήθελε.
Αυτό που μένει. Η συνέπεια. Η τόλμη. Η αποφασιστικότητα. Το κοφτερό μυαλό. Τα επιχειρήματα. Ο αγώνας που συνεχίζεται…
Αυτός είναι ο Καπετάν Ανέστης.
Δεν εξαργύρωσε ποτέ τους αγώνες του και δεν ζήτησε σύνταξη για την προσφορά του στην αντίσταση.
Μέχρι τον θάνατο του θεωρούταν από την αστυνομία μέντορας των ένοπλων οργανώσεων της μεταπολίτευσης.
«Συνέχεια μέσα στην ασυνέχεια λοιπόν, συνεχής αλλαγή τακτικής και περιεχομένων, αλλά και σταθερή πίστη στις διαχρονικές αξίες της αντίστασης. Γιατί ο μπάρμπα – Γιάννης ήξερε καλά πως η αντίσταση είναι πάντα αναγκαία, η εξέγερση είναι πάντοτε δίκαιη…»
(από την εισαγωγή του Convoy στα «πολιτικά κείμενα», 1993)

Πηγές: I) Πολιτικά κείμενα, Γ. Γαλανόπουλος-Ανέστης, Εκδόσεις Convoy
II) Αναρχικό λεξικό, Α’ τόμος, Γιάννης Φούντας, Εκδόσεις των συναδέλφων,
ΙΙΙ) Αναρχία Νο 9, 1988

Λέσχη εναντία στη λήθη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s