Τι αστείο; Αυτός ο κόσμος που χωράει την κλειτοριδεκτομή να είναι και αυτός που στρέφεται εναντίον της..

Στην ταινία «Το λουλούδι της ερήμου», με την εξομολόγηση και την εξιστόρηση της ζωής της Γουόρις Ντίρι μας αποκαλύπτει το πιο άγριο πρόσωπο της πατριαρχίας, μας παρουσιάζει κάποια μέρη πολύ μακριά από εμάς που η σεξουαλικότητα της γυναίκας πρέπει να την βασανίζει και να την πονάει, προκειμένου να θυμάται πάντα πως δεν είναι ίση, πως δεν μπορεί να απολαύσει εξίσου τις απολαύσεις της ζωής, τον έρωτα, το σεξ, την μητρότητα…

Η Γουορις Ντίρι έσπασε τη σιωπή της το 1997, όταν αφηγήθηκε τι συμβαίνει και σε τι έκταση στις γυναίκες σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, κυρίως στην Υεμένη, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Ινδονησία. Πάνω από 20 χρόνια μετά το «έθιμο» επεκτείνεται.

Ο αριθμός των κοριτσιών που έχουν υποστεί κλειτορηδεκτομή είναι αδύνατον να υπολογιστεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή και ότι κάθε κάθε χρόνο προστίθενται άλλα 2 εκατομμύρια. 

Μοιάζει βάρβαρο και απάνθρωπο αλλά αλήθεια πόσο διαφέρει από την διαρκή αμφισβήτηση των θυμάτων σεξουαλικών και μη επιθέσεων έμφυλης βίας, από την μετακύληση των ευθυνών για όσα τους συμβαίνουν σε αυτά. Πολύ, σε επίπεδο βίας. Η ρίζα, όμως, είναι η αμφισβήτηση της σεξουαλικότητας, η οποία για μια γυναίκα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη δεν είναι ελεύθερη. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κριθεί ηθικά. Ίσως είναι φαινομενικά ελεύθερη, αλλά όταν κάτι συμβεί σε μια γυναίκα πάντα αυτή και η σεξουαλική της φύση θα είναι οι ηθικοί αυτουργοί.

Να γκρεμίσουμε αυτόν τον κόσμο, στον οποίον χωράει η κλειτοριδεκτομή…

Mαρία Μ.

Leave a comment