«Το πιο σημαντικό παιχνίδι παίζεται στο Κάντιθ – Ζήτω ο αγώνας της εργατικής τάξης»*

Για την απεργία τον μεταλλουργών στο Κάντιθ της Ισπανίας

Εδώ και σχεδόν δέκα ημέρες, από την Τρίτη 16 Νοέμβρη, οι εργάτες στον τομέα του μετάλλου στην πόλη Cadiz της Ανδαλουσίας (μια περιοχή με ισχυρή εργατική – επαναστατική παράδοση) έχουν κηρύξει απεργία, διεκδικώντας αύξηση μισθών και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η απεργία, την οποία στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών της Ισπανίας, είτε αυτές έχουν αναρχοσυνδικαλιστικό, είτε κομμουνιστικό, είτε ευρύτερα σοσιαλιστικό προσανατολισμό, έχει τεράστια συμμετοχή καθώς περισσότεροι από 20.000 εργάτες έχουν αναλάβει δράση και συμμετέχουν στον αγώνα. Όπως είναι προφανές, η απεργία έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες τζίρου στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τη βάση τους στη περιοχή του Κάντιθ αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της εργοδοσίας η οποία επιχειρεί να προσλάβει απεργοσπάστες και ζητάει την αρωγή του κράτους προκειμένου να κατασταλεί η απεργία.


Στις 23 Νοέμβρη, το Ισπανικό Κράτος, λειτουργώντας ως υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση σε βάρος των εργατών, επιστρατεύοντας στρατιωτικές δυνάμεις και άρματα μάχης στους δρόμους της πόλης με σκοπό τη διάλυση των κινητοποιήσεων. Η κατασταλτική επιχείρηση, όμως, του Κράτους και η προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό έπεσαν στο κενό. Οι εργαζόμενοι έστησαν οδοφράγματα στις πύλες των εργοστασίων, εμποδίζοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων και παραμένουν στους δρόμους, δηλώνοντας προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω στις ανάγκες και τα αιτήματά τους.

Είναι προφανές πως ο μαχητικός αγώνας που διεξάγουν οι μεταλλεργάτες δεν ξέσπασε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά αντανακλά τη συσσωρευμένη οργή της εργατικής τάξης της χώρας ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση με την οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη στους χώρους εργασίας και σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Οι ελάχιστοι μισθοί, οι άθλιες εργασιακές σχέσεις, οι νόμοι που εμποδίζουν τη άμεση, συνδικαλιστική δράση, τα τεράστια ποσοστά ανεργίας κ.ο.κ αποτελούν συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται διαχρονικά αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, όχι μόνο στην Ισπανία αλλά, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο δίκαιος αγώνας που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στον Ισπανικό Νότο έχει την αμέριστη και έμπρακτη υποστήριξη του ισπανικού λαού, καθώς καθημερινά βλέπουμε εικόνες ανθρώπων να ενισχύουν την απεργία με χρήματα, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, να αναρτούν πανό με συνθήματα σε αθλητικούς αγώνες, να ενώνονται με τους απεργούς και να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια.

H απεργία των μεταλλεργατών στο Κάντιθ αποτελεί μια ακόμα πτυχή του ταξικού πολέμου που οξύνεται μέρα με τη μέρα και δείχνει ότι απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα υπάρχει άλλος δρόμος: ο δρόμος της οργάνωσης της εργατικής τάξης με σκοπό να διεκδικήσει όσα είναι αναγκαία και να απαλλαγεί από τον καπιταλιστικό ζυγό. Ο αγώνας στο Κάντιθ, οι νικηφόροι εργατικοί αγώνες στην e-food και την Cosco, που έλαβαν χώρα στη δική μας γωνιά του πλανήτη, αλλά και οι χιλιάδες απεργίες και διαδηλώσεις των εργαζομένων σε κάθε χώρα αποτελούν εικόνες από το μέλλον. Εικόνες από ένα μέλλον στο οποίο οι εργαζόμενοι, όντας οι παραγωγοί του πλούτου, μαζί με το σύνολο της κοινωνίας, θα οργανωθούν με σκοπό να αναλάβουν οι ίδιοι τον έλεγχο της παραγωγής και της κοινωνικής ζωής.

Ο αγώνας των εργατών στην Ισπανία είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους. Ένας αγώνας για την ίδια μας τη ζωή που βλέπουμε να μας την παίρνουν μέρα με τη μέρα. Ένας αγώνας προκειμένου να μη ζήσουμε σα δούλοι σε μια άδικη και εκμεταλλευτική κοινωνία, αλλά να ζήσουμε με αξιοπρέπεια σε έναν κόσμο αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Φανερώνει δε, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως, όχι απλά δεν έχει έρθει το τέλος της ιστορίας, αλλά ότι οι εργαζόμενοι και οι καταπιεσμένοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν αν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ενωθούν και βαδίσουν στο δρόμο των επαναστατικών διεκδικήσεων και της κοινωνικής επανάστασης. Η φλόγα αυτού του αγώνα θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή και να εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του κόσμου, φωτίζοντας κάθε προσπάθεια των καταπιεσμένων να κερδίσουν την ελευθερία τους.


Η απεργία των μεταλλεργατών στο Κάντιθ είναι δίκαιη και θα νικήσει!
Ζήτω ο αγώνας της εργατικής τάξης!*Το σύνθημα αυτό εμφανίστηκε σε πανό που σήκωσαν οι οπαδοί της Σεβίλλης κατά τη διάρκεια του αγώνα Σεβίλλη – Αλαβές, το Σάββατο 20 Νοέμβρη 2021, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των μεταλλεργατών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s