Το τελευταίο διάστημα η διαδικασία της Απελευθέρωσης της Μητέρας Γης στην Κάουκα της Κολομβίας έχει επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές και έχει κερδίσει κόσμο από γειτονικές κοινότητες. Τα προς απελευθέρωση εδάφη δεν είναι πλέον μόνο αυτά της Incauca, της εταιρίας με τις μονοκαλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, αλλά οι δράσεις επανάκτησης στρέφονται και ενάντια σε μια ακόμη εταιρία, την Cartón Colombia. Οι απελευθερωτές/τριες λαμβάνουν και πάλι ως απάντηση την κρατική καταστολή. Ακολουθεί η ανακοίνωση τους:

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΧΙΜΠΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

Mίνγκα, 30 Ιουλη (σ.τ.μ, η έννοια της Μίνγκα για τους ιθαγενείς λαούς της περιοχής σημαίνει μια δουλειά ή μια κινητοποίηση που γίνεται συλλογικά)

Τα Esmad (σ.τ.μ. ειδικές δυνάμεις καταστολής) επιτίθενται στην κοινότητα που βρίσκεται σε διαδικασία απελευθέρωσης της Μητέρας Γης.Στην περιοχή του Πάτιου πραγματοποιείται η προσπάθεια για την απελευθέρωση της Μητέρας Γης στο από την εταιρία Cartón Colombia.

Από τις 29 Ιουλίου, οι κοινότητες βρίσκονται σε συλλογική κινητοποίηση, αποφεύγοντας κάθε είδους αντιπαράθεση, παρόλο που δέχονται συνεχείς επιθέσεις από τον στρατό, την αστυνομία και τα Εsmad.Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγροτικές κοινότητες, ιθαγενείς Νάσα, Αφροκολομβιανοί και ιθαγενείς Μισάκ στο σημείο του Κεντρικού Κτήματος της Cartón Colombia, μια ιδιοκτησία την οποία αναλύαμε και εξετάζαμε εδώ και αρκετά χρόνια, μέχρι που μετά από μερικές πολυεθνοτικές συναντήσεις, προσανατολιστήκαμε, μαζί με όλες τις κοινότητες να κάνουμε τη δοκιμή και να μπούμε στις εκτάσεις γης της Cartón Colombia;

Γιατί μπήκαμε στις εκτάσεις της Cartón Colombia;

Αυτά τα 2.600 εκτάρια είναι γεμάτα με μονοκαλλιέργεια πεύκου, η οποία καταστρέφει την αυτόχθονα πανίδα και χλωρίδα, στεγνώνοντας το έδαφος στο σημείο όπου έχει φυτευτεί, αφού δεν είναι αυτόχθον δέντρο της περιοχής.

Ξένες οντότητες εισβάλλουν στα εδάφη για να τα ιδιοποιηθούν και να αποσπάσουν τους φυσικούς πόρους τους.

Καταγγέλλουμε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι με πολιτικά που πυροβολούν τις διαφορετικές κοινότητες που βρίσκονται σε διαδικασία απελευθέρωσης.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

Πηγή: Γη και Ελευθερία – Tierra y Libertad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s