This slideshow requires JavaScript.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

Ο γιγαντιαίος σχεδιασμός του ελληνικού κράτους και των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για την έρευνα, την εξόρυξη και μεταφορά υδρογονανθράκων περιλαμβάνει θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις σε όλο το έδαφος της ελληνικής επικράτειας από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες (Repsol, Total, Edison, ΕΛΠΕ). Ήδη, τους προσεχείς μήνες προγραμματίζεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Δυτικό Πατραϊκό κόλπο, η οποία θα φτάσει σε βάθος 2.800 μέτρων. Πρόκειται για έναν γιγαντιαίο σχεδιασμό λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντόπιων και παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών ελίτ και των ενεργειακών αναγκών του χρεοκοπημένου κρατικού – καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες στα φυσικά οικοσυστήματα και τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων στους τόπους τους.

Το Σάββατο 11 Μάη συμμετείχαμε στην μαζική πανελλαδική πορεία που έγινε στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Στο μπλοκ που συγκροτήθηκε μετά από κοινό κάλεσμα της αναρχικής ομάδας «δυσήνιος ίππος» από την Πάτρα, της συλλογικότητας για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο και Κόκκινο» από τη Θεσσαλονίκη (ομάδες-μέλη της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης) και συντρόφων-συντρφισσών από την Πάτρα, συμμετείχαν περίπου 40 άτομα. Το κεντρικό πανό έγραφε: «Από τον Αχελώο, την Χαλκιδική και τα Άγραφα μέχρι την Ήπειρο… ενάντια στη λεηλασία της κοινωνίας και της φύσης – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ενώ στο μπλοκ συμμετείχε και η αναρχική συλλογικότητα Κιάτρα από την Άρτα με πανό που έγραφε: «ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ, ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Οι σχεδιασμοί για εξόρυξη υδρογονανθράκων στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας (από το Ιόνιο και την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη) έρχονται να προστεθούν σε μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα απέναντι στην κοινωνία και τη φύση, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, με το βάθεμα της αναδιάρθρωσης του πολιτικοοικονομικού συστήματος, στο όνομα της κρατικής – καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία σε «περιόδους κρίσης» εμφανίζεται ως υπόθεση εθνικού συμφέροντος. Έτσι, πέραν των εγκληματικών μεγάλων έργων που επιχειρούνται σήμερα, όπως τα γιγάντια Υ/Η φράγματα στον Αχελώο και τα ανοιχτά μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, αναγγέλλονται ήδη και επιχειρούνται μια σειρά και άλλων καταστροφικών για τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες σχεδιασμών σε πλήθος σημείων της χώρας.

Η μοναδική απάντηση στη συνεχόμενη λεηλασία, στην καταστροφή της φύσης και της κοινωνίας από το κράτος και το κεφάλαιο δεν μπορεί να είναι άλλη από την ίδια την καταστροφή τους και την ανοικοδόμηση ενός κόσμου κοινωνικής αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Οι πολύτιμοι αγώνες και οι αντιστάσεις ενάντια στη λεηλασία της φύσης που ξεπηδούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας δείχνουν πως η προοπτική του αγώνα και της αντίστασης στα σχέδια του κεφαλαίου είναι ακόμα ορατή. Από τη Λευκίμμη Κέρκυρας, την Ήπειρο και τη ΒΑ Χαλκιδική μέχρι τα Άγραφα και τον Αχελώο να συνδέσουμε τον αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης με το συνολικότερο αγώνα ενάντια στους κύριους φορείς της καταστροφής, δηλαδή στο κράτος και το κεφάλαιο.

Ενάντια στις εξορύξεις, τη λεηλασία και την καταστροφή της φύσης και της κοινωνίας από το κράτος και το κεφάλαιο

Από τον Αχελώο, την Χαλκιδική και τα Άγραφα μέχρι την Ήπειρο και όπου αλλού εκδηλώνεται η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα…

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»/Α.Π.Ο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s