Όπως ανακοινώθηκε ήδη, η ετήσια κινητοποίηση που διοργανώνουν στη Μεσοχώρα Τρικάλων οι συλλογικότητες και οι σύντροφοι της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα ενάντια στην εκτροπή και τα φράγματα του Αχελώου θα πραγματοποιηθεί και φέτος τον Αύγουστο, όπως κάθε χρόνο από το 2008, και η κατασκήνωσή της με τη συλλογική κουζίνα θα εγκατασταθεί στον ίδιο χώρο πλάι στο ποτάμι. Η κινητοποίηση της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα θα ξεκινήσει στις 14 και θα ολοκληρωθεί στις 18 Αυγούστου. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν, όπως πάντα, η παρέμβαση της ΑΣΑ και οι προβολές βίντεο στην πλατεία της Μεσοχώρας την Τετάρτη 14/8 καθώς και η συγκέντρωση που καλεί στο φράγμα της ΔΕΗ την Κυριακή 18/8. Θα πραγματοποιηθούν επίσης περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού που αντιμετωπίζει το φάσμα της πλήρους καταστροφής της με τη δρομολογούμενη ολοκλήρωση των έργων της εκτροπής.

Θα είμαστε εκεί. Ενάντια στη λεηλασία και την καταστροφή του Αχελώου από το κράτος και το κεφάλαιο, αλλά και σε κάθε απόπειρα καπηλείας, στρέβλωσης και λεηλασίας της ιστορικότητας της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα, του πολιτικού λόγου, του περιεχόμενου και των κινήσεών της. Η ΑΣΑ δεν επιδέχεται αξιακές εκπτώσεις για να συγκαλυφθούν οι κατακριτέες συμπεριφορές οποιουδήποτε, και ο αγώνας μας δεν προσφέρεται καθόλου διά πάσα χρήση κι εκμετάλλευση για όποιον λανθασμένα νόμισε ότι θα μπορούσε με διάφορες προσποιήσεις κι ελιγμούς να τον χρησιμοποιήσει για να εξυπηρετήσει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητές του.

Όποιος αναφέρεται στην πανελλαδική διάσταση του ζητήματος του Αχελώου, και μάλιστα μπροστά στην άμεση προοπτική ολοκλήρωσης της καταστροφής του, θα έπρεπε να κινείται και να απευθύνεται αναλόγως κι όχι να χρησιμοποιεί το ζήτημα, την οργάνωση και τον αγώνα γι’ αυτό προσχηματικά, επιδιώκοντας μια τοπικιστική οργανωτική συσπείρωση στην περιοχή του γύρω από τον εαυτό του. Η ΑΣΑ ήταν εξαρχής, όπως προτάθηκε από την πρωτοβουλία μας και υιοθετήθηκε από όλους όσοι συμμετείχαν, ένας μετωπικός σχηματισμός κατά βάση για το ζήτημα του Αχελώου. Στην πορεία, και με βάση την επιτυχία και την απήχηση των κινήσεών μας σε βάθος αρκετών χρόνων, γεννήθηκε κάποια στιγμή σε ορισμένους η ιδέα ότι η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εκ μέρους τους σαν εργαλείο και μέσον για την επίτευξη οργανωτικών στόχων οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με αυτήν και στερούνταν στοιχειώδους σοβαρότητας. Γι’ αυτό και είχαν την αντίληψη ότι η ΑΣΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν σημείο συσπείρωσης φίλων τους, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, έχουν τόση σχέση με τον Αχελώο όση έχουν με τον Γάγγη και τον Μισισιπή και που επιπλέον αποδείχτηκε ότι  κάποιοι από αυτούς έπρατταν και συμπεριφέρονταν τόσο σε άλλους όσο και μεταξύ τους με τρόπους (απειλές, τραμπουκισμούς, ξυλοδαρμούς) που καμία συλλογικότητα η οποία σέβεται τον εαυτό της δεν θα ανεχόταν.

Όταν δε ενόψει της περσινής κινητοποίησης της ΑΣΑ, στην οποία ήθελαν να συμμετέχουν σαν συνδιοργανωτές, ζητήθηκε από τα άτομα αυτά να τοποθετηθούν για όσα συγκεκριμένα τους καταλογίζονταν σε βάρος άλλων συντρόφων, αφενός αποσύρθηκαν κι αφετέρου άρχισαν να διαμεσολαβούνται κανονικότατα και συστηματικά από αυτούς που ήθελαν να μετατρέψουν την ΑΣΑ σε όχημα για κάποιου είδους οργάνωση που φαντάζονταν στην περιοχή τους. Οι διαμεσολαβητές, μη μπορώντας να αντικρούσουν τίποτα από τα καταγγελλόμενα και τίποτα να απαντήσουν στα ερωτήματά μας, το μόνο που είχαν να πουν, πράγμα που έγινε και μόνιμη επωδός τους σε κάθε συζήτηση με συντρόφους, ήταν ότι ο κυρίως καταγγελλόμενος είναι δικός τους και για αυτό θα τον υπερασπιστούν. Ενδεικτικό της βασιμότητας των καταγγελιών κι αποστομωτικό το επιχείρημα “αυτός είναι δικός μας”, αφού δεν άφηνε κανένα περιθώριο πραγματικής συζήτησης, κι αποκαλυπτικό ταυτόχρονα μιας νοοτροπίας που δεν έχει και μεγάλη σχέση με την κουλτούρα πολιτικών ομάδων που λειτουργούν και κρίνουν βάσει αρχών κι αξιών, και παραπέμπει μάλλον σε νοοτροπίες άλλου τύπου ομάδων.

Στη συνέχεια, αφού αρνηθήκαμε κάθε συμμετοχή στην ΑΣΑ όποιου δεν απαντούσε και δεν εξηγούνταν για όσα του καταλογίζονταν, κι αφού με τις θέσεις και τη στάση μας δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να διαστρέψει το πλαίσιο και το περιεχόμενο της περσινής κινητοποίησής μας ώστε να τη χρησιμοποιήσει κατά πώς θα ήθελε, ακολούθησε εκ μέρους ορισμένων μια παρελκυστική στάση πολλών μηνών, με κρυψίνοια και συνεχείς υπεκφυγές, που οδηγούσε αναγκαστικά την ΑΣΑ σε παράλυση, με την άρνηση μιας συλλογικής και καθαρής απάντησης στα σοβαρά ζητήματα και τα ερωτήματα αξιακού περιεχομένου που τους τίθεντο για απαράδεκτες καταστάσεις που αποσιωπούσαν και συγκάλυπταν, και σε τελική ανάλυση συνέδραμαν σε αυτές χωρίς να αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη. Η ΑΣΑ, περιμένοντας από μέρους τους να σταθούν όπως ακριβώς αντιμετωπίστηκαν, με συντροφικότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τελικά έχασε απλώς το χρόνο της.

Τελευταία, κι ενώ στην Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία βρισκόμασταν στη διαδικασία συζήτησης για την απεύθυνσή μας στους άλλους συντρόφους της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα σχετικά με την κινητοποίησή της τον ερχόμενο Αύγουστο, πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι ότι ορισμένοι προτίθενται να καλέσουν μαζί με τους φίλους τους την ίδια κινητοποίηση που καλεί εδώ και χρόνια η ΑΣΑ στον Αχελώο, στον ίδιο ακριβώς χρόνο και χώρο με αυτήν, για να συνεχίσουν, όπως γράφουν, και να πραγματώσουν αυτοί τις κινήσεις της! Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι σε αυτό το σημείο η έλλειψη σοβαρότητας φθάνει στη γελοιότητα και συναντάται με τη θρασύτητα. Το πολιτικό αδιέξοδο μιας τοπικιστικής οργανωτικής πρότασης χωρίς πλαίσιο, αρχές και θέσεις, και η προφανής ανυπαρξία κάθε βούλησης και δυνατότητας μιας αυτοτελούς κοινωνικής παρέμβασης, τους οδηγούν σε μια απόπειρα συσπείρωσής τους πάνω στο υπάρχον έδαφος που έχει διαμορφώσει η συνεχής, συνεπής, συγκροτημένη και κατοχυρωμένη από χρόνια κινητοποίηση της ΑΣΑ, με στόχο την υποκατάστασή της και την καπηλεία του έργου της.

Για να μην υπάρχει λοιπόν καμιά παρανόηση και να μην αυταπατώνται όσοι τους μπήκαν τέτοιες ιδέες, να υπογραμμίσουμε ότι η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα εξακολουθεί να είναι, όπως ήταν πάντα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε με πρότασή της Πρωτοβουλίας μας, μια συλλογικοποίηση αντίστασης στην καταστροφή του Αχελώου και γενικότερα στη λεηλασία της φύσης από το κράτος και το κεφάλαιο. Τις κινητοποιήσεις της τις συνεχίζει, τις διοργανώνει και τις πραγματοποιεί η ίδια και κανείς άλλος. Και αφού απέκρουσε στην πράξη κάθε ιδέα εργαλειακής χρήσης της κι αρνήθηκε να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για αξιοκαταφρόνητες συμπεριφορές ατόμων που την προσέγγισαν κάποια στιγμή, συνεχίζει σταθερά την πορεία της και θα προασπίσει τη διοργάνωση των κατοχυρωμένων κοινωνικά και πολιτικά κινήσεών της. Και όποιος, αφού δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει την ΑΣΑ όπως θα ήθελε για δικούς του σκοπούς, επιχειρήσει να επανεμφανιστεί μετά από μήνες διαλυτικής κι αποσυνθετικής στάσης για να ιδιοποιηθεί τις κινήσεις της θα κάνει μεγάλο λάθος και θα απογοητευθεί οικτρά. Όπως δεν αφήσαμε πέρσι την αγωνιστική συλλογικοποίησή μας έρμαιο στις συμπεριφορές και τις διαθέσεις οποιουδήποτε, έτσι και φέτος δεν θα αφήσουμε την τύχη της προγραμματισμένης κινητοποίησή μας στον Αχελώο στα χέρια κανενός πονηρού, ανεύθυνου ή άσχετου.

Σε τελική ανάλυση, έχει γίνει απολύτως ξεκάθαρο ότι η ΑΣΑ δεν καλύπτει συμπεριφορές και δεν εξυπηρετεί καταστάσεις που βρίσκονται εκτός του αξιακού και πολιτικού της πλαισίου, οπότε όποιος δεν συμφωνεί με αυτό έχει κάθε λόγο να κρατήσει αποστάσεις από αυτήν και τις κινήσεις της.

Τέλος, αν τυχόν ξαναχρειαστεί, στο δρόμο για τα βουνά της Πίνδου και την κατασκήνωση της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα στην όχθη του Αχελώου, θα επανέλθουμε αναλυτικότερα πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία
Αθήνα, 2 Ιούνη 2013

http://squathost.com/strefis/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s