Στις 31 Μαΐου 1906, ο αναρχικός Mateo Morral επιτέθηκε στους βασιλιάδες της Ισπανίας, τον Alfonso XIII και τη Victoria Eugenia de Battemberg, την ημέρα του γάμου τους στη Μαδρίτη.

Ο Mateo Morral Roca γεννήθηκε στο Sabadell το 1880. Ήταν γιος ενός βιομηχανικού εργάτη από την πόλη με προοδευτικές ιδέες. Αυτή η προνομιακή κατάσταση έκανε τον Morral να έρθει σε επαφή με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και μέσω αυτής της εκπαίδευσης έφτασε στον αναρχισμό. Στα ταξίδια του στην Ευρώπη ήρθε σε επαφή με τις αναρχικές ιδέες και το νεο-Μαλθουσιανισμό, καθώς ο Μοράλ ήταν ένας από τους εισηγητές του ρεύματος στην Ισπανία. Όταν ιδρύθηκε το Μοντέρνο Σχολείο του Ferrer y Guardia, ο Morral γοητεύτηκε από το έργο του και κατείχε τη θέση του βιβλιοθηκονόμου της βιβλιοθήκης του ιδρύματος του Ferrer.

Στις 31 Μαΐου 1906, κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής του μονάρχη, ο Mateo Morral έριξε μια βόμβα στον αριθμό 84 της Calle Mayor στη Μαδρίτη την ώρα περνούσε η γαμήλια πομπή. Μέρες πριν, είχε προετοιμάσει προσεκτικά την επίθεση, κλείνοντας ένα δωμάτιο σε έναν ξενώνα στην Calle Mayor, από όπου θα περνούσε η πομπή του βασιλικού ζεύγους προς το Παλάτι. Ο στόχος ήταν να δολοφονήσει τον Alfonso XIII αλλά δεν τα κατάφερε. Ακόμα χειρότερα, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν.

Ο Morral κατάφερε να δραπετεύσει και κατέφυγε στon εκδοτικό οίκο El Motín του José Nakens. Ο Nakens, διάσημος δημοσιογράφος της εποχής, ήταν ένθερμος αντι-κληρικαλιστής και δημοκρατικός. Λέγεται ότι ο Morral τον πλησίασε μια και ο δημοσιογράφος είχε στο παρελθόνφυγαδεύσεις τον ιταλό αναρχικό Michele Angiolillo, το 1897, όταν δολοφόνησε τον ισπανό πρωθυπουργό Cánovas del Castillo. Ο Morral δεν έμεινε πολύ στα κεντρικά γραφεία του El Motín. Σε λίγο καιρό κατάφερε να φτάσει στην πόλη San Fernando de Henares της Μαδρίτης, στην περιοχή Torrejón de Ardoz. Εκεί αιφνιδιάστηκε από την αστυνομία και έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς. Το σώμα του παρουσιάστηκε από την αστυνομία ως τρόπαιο.

Η επίθεση του  Morral χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή μιας νέας επίθεσης ενάντια στο ελευθεριακό κίνημα. Κοστίζει το κλείσιμο του Μοντέρνου Σχολείου, ενώ στοχοποιείται ο ίδιος ο Ferrer, ένας φημισμένος παιδαγωγός, για την απόπειρα δολοφονίας. Ομοίως, ο Nakens και άλλες προσωπικότητες της εποχής συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για ηθική αυτουργία στην ενέργεια του Morral. Μετά από μήνες, αθωώθηκαν στη δίκη.

Η καταστολή ύστερα από αυτή την ενέργεια ήταν σφοδρή, ειδικά για τον Francisco Ferrer, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι αθωώθηκε για την επίθεση, υποχρεώθηκε να κλείσει το Μοντέρνο Σχολείο. Ακόμα κι έτσι, ορισμένα παραρτήματα του ίδιου συνέχισαν να λειτουργούν, όπως το Vilanova i la Geltrú, και επίσης ο εκδοτικός οίκος του Μοντέρνου Σχολείου. Αφού επέστρεψε στην κανονική ζωή ύστερα από ένα χρόνο στη φυλακή, ο Ferrer συνέχισε να εργάζεται για την ορθολογική και επιστημονική εκπαίδευση.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν προσπάθεια στοχοποίησης σημαντικών αγωνιστών της εποχής  μετά από μια επίθεση. Ήδη από τον Ιούνιο του 1896, μετά την βομβιστική επίθεση στην πομπή του Corpus Christi στη Βαρκελώνη, κατηγορήθηκαν επιφανείς μαχητές όπως ο Άνσελμο Λορένο και ο Φεντερίκο Ουράλες κατά τη διάρκεια των δικών του Montjuic.

Το κράτος, μπροστά σε αυτές τις ενέργειες, προσπαθούσε πάντα να τιμωρεί το εργατικό κίνημα, αλλά αποτύγχανε ξανά και ξανά.

Με πληροφορίες από τον ιστότοπο της CNT Valencia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s