53704689_2199722993672950_8309155838077960192_n«Αυτή την 8η Μάρτη, στο τέλος των παρουσιάσεών μας, καθεμιά από μας άναψε μια μικρή φλόγα. […] Αυτή η μικρή φλόγα είναι για σένα. Κράτησέ την αδελφή και συντρόφισσα. Όταν νιώθεις μόνη. Όταν φοβάσαι. Όταν νιώθεις ότι ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος ή ότι δύσκολη είναι η ζωή η ίδια.

Άναψέ την ξανά στην καρδιά σου, στη σκέψη σου, μέσα σου.  Και μην την κρατήσεις μόνο για σένα, συντρόφισσα και αδελφή.

Πήγαινέ την στις εξαφανισμένες. Πήγαινέ την στις δολοφονημένες. Πήγαινέ την στις κρατούμενες. Πήγαινέ την στις γυναίκες που βιάστηκαν. Πήγαινέ την στις γυναίκες που χτυπήθηκαν. Πήγαινέ την στις γυναίκες που κακοποιήθηκαν. Πήγαινέ την σε όσες έχουν υποστεί βία κάθε μορφής. Πήγαινέ την στις μετανάστριες. Πήγαινέ την στις εκμεταλλευόμενες. Πήγαινέ την στις νεκρές.

Πήγαινέ την και πες σε κάθε μία ξεχωριστά ότι δεν είναι μόνη, ότι θα αγωνιστείς εσύ γι’ αυτήν ότι θα αγωνιστείς για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη που αξίζει ο πόνος της, ότι θα αγωνιστείς ώστε αυτός ο πόνος που κουβαλά να μην επαναληφθεί ξανά για καμιά γυναίκα στον κόσμο. Πάρε αυτή τη φλόγα και μεταμόρφωσέ την σε οργή, σε κουράγιο, σε αποφασιστικότητα.

Πάρ’ την και ένωσέ την με άλλες φλόγες.

Κράτα την και τότε ίσως σκεφτείς ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε αλήθεια ούτε δικαιοσύνη ούτε ελευθερία μέσα στο πατριαρχικό καπιταλιστικό σύστημα.

Και τότε ίσως ξανασυναντηθούμε για να βάλουμε φωτιά στο σύστημα. Και ίσως βρίσκεσαι δίπλα μας, για να βεβαιωθούμε ότι κανείς δεν θα σβήσει τη φωτιά μέχρι να μη μείνει τίποτα άλλο εκτός από στάχτες».

Απόσπασμα από την Ομιλία των γυναικών ζαπατίστας στο κλείσιμο της 1ης Διεθνούς Συνάντησης Γυναικών που Αγωνίζονται, στο ζαπατιστικό Caracol της Ζώνης Tzotz Choj, 10 Μαρτίου 2018, Μορέλια, Τσιάπας, Μεξικό.

Έναν χρόνο μετά την 1η  Διεθνή Συνάντηση Αγωνιζόμενων Γυναικών  που κάλεσαν οι γυναίκες ζαπατίστας στην Τσιάπας, οι ίδιες απευθύνουν μήνυμα στις γυναίκες του κόσμου, ενημερώνοντας ότι φέτος βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας: Το κράτος του Μεξικού, καπιταλιστικές εταιρείες και παραστρατιωτικές ομάδες σχεδιάζουν εκ νέου την υφαρπαγή και λεηλασία της ιθαγενικής γης και τον αφανισμό των λαών της Τσιάπας.

*     *    *

Οι ρίζες της 8ης Μάρτη, ως ημέρας μνήμης των γυναικείων αγώνων, βρίσκονται στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες μεταναστριών εργατριών που ξέσπασαν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα. Αγώνες, ριζοσπαστικοί και μαχητικοί, που ξεσπούσαν μέσα από τους κόλπους του πιο άγρια εκµεταλλευόµενου κοµµατιού της κοινωνίας, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας, αξιοπρεπή μεροκάματα, ίση αντιμετώπιση με τους άντρες εργαζόμενους, τη συμμετοχή τους στα σωματεία και σεβασμό στο χώρο εργασίας.

Η φλόγα της αντίστασης, από την οποία «γεννήθηκε» η 8η Μάρτη, παραμένει ζωντανή και θεριεύει μέσα στους αγώνες των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων που ξεσπούν καθημερινά ανά τον κόσμο, με τις γυναίκες να συμμετέχουν στην πρώτη γραμμή. Γυναίκες, που παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά τους, δεν σκύβουν το κεφάλι στην εξουσία του κρατικού, καπιταλιστικού και πατριαρχικού συστήματος. Εκείνες που δεν σταματούν να αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, την εξαθλίωση και τις έμφυλες διακρίσεις.

Η πατριαρχία, η οποία προϋπήρχε του καπιταλιστικού συστήματος, χρησιμοποιείται από την κυριαρχία για την εδραίωσή της, αναπαράγοντας τις εξουσιαστικές ιεραρχικές σχέσεις. Μέσα στην παρούσα συνθήκη, όπου η κυριαρχία προωθεί τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τον εκφασισμό, επιχειρώντας να χειραγωγήσει την κοινωνική οργή και να τη διοχετεύσει σε έναν αδιάκοπο πόλεμο όλων εναντίον όλων εντός της τάξης των εκμεταλλευόμενων, η πατριαρχία εξακολουθεί να αποτελεί βάση του κόσμου της εξουσίας καθώς καθιστά το κοινωνικό σώμα κατακερματισμένο, αλλοτριωμένο και ανίσχυρο απέναντι στους σχεδιασμούς της.

Παράλληλα, οι θεσμοί και οι μηχανισμοί τους που διαχρονικά γεννούν, θρέφουν και αναπαράγουν την έμφυλη καταπίεση και την εκμετάλλευση τολμούν να παρουσιάζονται ως οι υπέρμαχοι της υπόθεσης της γυναικείας χειραφέτησης. Είναι οι ίδιοι μηχανισμοί που αθωώνουν βιαστές, που απολύουν εγκύους, που διαμορφώνουν ένα ειδικό καθεστώς εκμετάλλευσης των γυναικών, στρώνοντας το έδαφος για την όξυνση των σεξιστικών διακρίσεων και την αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους δουλειάς. Εκείνοι που καταστέλλουν, συλλαμβάνουν και βασανίζουν τις αγωνιζόμενες, που κρατούν έγκλειστες χιλιάδες μετανάστριες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και που εδραιώνουν το διεθνές σκλαβοπάζαρο μέσω του trafficking και που προωθούν τον εκφασισμό και τον κανιβαλισμό στο σώμα της κοινωνίας που μεταξύ άλλων εκδηλώνεται και με τη μορφή της έμφυλης βίας με δολοφονίες, βιασμούς και κακοποίηση γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Εμείς, ως αναρχικές,  θεωρούμε πως η υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης είναι και θα είναι πάντα κοµµάτι του αγώνα από τα κάτω για την κοινωνική απελευθέρωση απέναντι σε κάθε μορφή ταπείνωσης, ανισότητας και εξουσίας, απέναντι στην αφομοίωσή της από το κρατικό, καπιταλιστικό, πατριαρχικό συστήματος, που την διαστρεβλώνει ως αίτημα «συνδιαχείρισης της εξουσίας» με σκοπό τη διαιώνιση και τον εξωραϊσμό του.

Από αυτή τη γωνιά του κόσμου, στεκόμαστε μαζί με τα λόγια και τις δράσεις των αγωνιζόμενων γυναικών και να χαιρετίσουμε τους αγώνες τους σε όλη τη γη. Υψώνουμε τις γροθιές μας σε αλληλεγγύη στις εξεγερμένες ζαπατιστικές κοινότητες που μάχονται για την επιβίωσή τους ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση του μεξικανικού κράτους, των καπιταλιστών και των παρακρατικών τους ομάδων, στην αντίσταση των ιθαγενών Μαπούτσε, στους αγώνες που δίνονται από την Τουρκία μέχρι την κατεχόμενη Παλαιστίνη.  Συνεχίζουμε να παλεύουμε ανένδοτα μέχρι το γκρέμισμα του κόσμου της πατριαρχίας, του κράτους και του καπιταλισμού και να οικοδομήσουμε στα συντρίμμια του τον κόσμο της κοινωνικής ισότητας, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, αυτόν της αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμό.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΗ

ΑΘΗΝΑ: πλατεία Κλαυθμώνος, 6 μ.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: άγαλμα Βενιζέλου, 6.30 μ.μ.

ΠΑΤΡΑ: πλατεία Γεωργίου, 12 μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΗ

Συγκέντρωση στην πρεσβεία του Μεξικού

Αθήνα,  Πλ. Κολωνακίου, , 12 μ.

Ομάδα ενάντια στην πατριαρχία

Αναρχική Πολιτική ΟργάνωσηΟμοσπονδία Συλλογικοτήτων


Το παρακάτω κείμενο στάλθηκε από τις συντρόφισσες από την Τουρκία, για να δημοσιευθεί στην Ελλάδα.

Ο Αγώνας και η Αλληλεγγύη μας κρατούν δυνατές!

Είμαστε οι γυναίκες της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας,

Έχουμε ζήσει τις σκοτεινές ημέρες της ιστορίας. Για δεκαετίες οι άνθρωποι αυτών των τόπων καταπιέζονται όλο και περισσότερο. Έχουμε δει τη φτώχεια, έχουμε δει εκείνους που δραπέτευσαν και επιβίωσαν τους πολέμους των κρατών, αλλά δολοφόνησαν στον πόλεμο του καπιταλισμού ή της πατριαρχίας. Έχουμε δει τις αδερφές μας να βασανίζονται, να μαχαιρώνονται, να σέρνονται γυμνές, διαμελισμένες, καμένες ζωντανές… έχουμε δει τα παιδιά μας να συνθλίβονται, έχουμε δει τις μητέρες του Σαββάτου να ζητούν δικαιοσύνη, όπως και τους δολοφόνους να προσπαθούν να φιμώσουν τις μητέρες μας, επιτιθέμενοι εναντίον τους ή συλλαμβάνοντας τες. Έχουμε έρθει αντιμέτωπες με πολλές βαναυσότητες και αντιστεκόμαστε σε όλες και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε μέχρι το τέλος.

Είμαστε οι γυναίκες αυτών των τόπων. Έχουμε γίνει μάρτυρες της «πτώσης» πολλών κρατών, πολλών μοναρχών, πολλών σουλτάνων. Ενώ η «ανθρώπινη» ιστορία επαναλαμβάνεται, εμείς ανακαλύπτουμε και γράφουμε μια διαφορετική ιστορία, τη δική μας, την ιστορία της εξέγερσης και της αντίστασης. Γνωρίζουμε τις γυναίκες που παλεύουν ενάντια στην πατριαρχία, γνωρίζουμε τις γυναίκες που βάλανε τα χέρια τους στην μέση τους, που είναι έτοιμες να σφίξουν τις γροθιές τους. Γιατί εμείς είμαστε όλες αυτές οι γυναίκες, και ενώ δημιουργούμε μια διαφορετική ιστορία, παράγουμε μια κουλτούρα. Την κουλτούρα της συναίσθησης, της κατανόησης και της αλληλεγγύης. Αποκλείοντας τις εξουσιαστικές και κυριαρχικές σχέσεις, δημιουργούμε μια κουλτούρα ευθύνης, παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, αγωνιζόμαστε οι ίδιες για την ελευθερία μας.

Αδερφές, συντρόφισσες, ο αγώνας μας είναι ο αγώνας των καταπιεσμένων απέναντι στον καταπιεστή. Οπουδήποτε εμφανίζεται η εξουσιαστική ιεραρχία, αποτελεί πεδίο αγώνα. Όποια στιγμή ο καταπιεστής χρησιμοποιεί το εργαλείο της βίας, δεν πρέπει να διστάζουμε να αντιστεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε. Παλεύοντας ενάντια στις ορατές και αόρατες πτυχές της εξουσίας και τις πατριαρχίας, μπορούμε να πραγματώσουμε την επανάσταση στο εδώ και στο τώρα.

Όπου και αν βρισκόμαστε, αναγνωρίζουμε και κατανοούμε η μία την άλλη, καθώς το ίδιο φως λάμπει στα μάτια μας, καθώς οι φωνές μας βγάζουν την ίδια κραυγή.

Οι αγώνες και η αλληλεγγύη μας μας δίνουν έμπνευση και δύναμη.

Συνεχίστε τον αγώνα σας, το ίδιο θα κάνουμε και εμείς!

Anarşist Kadınlar (Αναρχικές Γυναίκες) – Τουρκία

Το τετρασέλιδο που δημοσίευσε και μοιράζει η Oμάδα ενάντια στην πατριαρχία της Α.Π.Ο.| Ο.Σ. μαζί με ένα σύντομο ιστορικό σημείωμα για τους εργατικούς γυναικείους αγώνες της 8ης Μάρτη εδώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s