ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ – ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

Το τελευταίο διάστημα, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο δρόμο, διεξάγοντας μια σειρά από μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις, αντιτιθέμενοι στο προσοντολόγιο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση.  Αφορμή για τη μαζικοποίηση και το περαιτέρω ξεδίπλωμα των κινητοποιήσεων τους, ήταν οι δύο 24ωρες απεργίες (Παρασκευή και Δευτέρα) στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο διάστημα των απεργιών πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σε μια σειρά από πόλεις, καταλήψεις σε περιφέρειες, συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και κατάληψη της Πρυτανείας στα Προπύλαια. Κατάληψη η οποία συνεχίζει να υπάρχει ως ένα κέντρο αγώνα των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των αλληλέγγυων.

Μετά από αρκετά χρόνια στον «πάγο», μέσα σε συνθήκες κινηματικής νηνεμίας και παρά τη συνεχή υπονόμευση από τις ξεπουλημένες γραφειοκρατικές ηγεσίες των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, οι εκπαιδευτικοί διεξάγουν έναν μαζικό και μαχητικό αγώνα, πιάνοντας το νήμα των παλιότερων αγώνων και δείχνοντας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, πέρα από την υποταγή στους κρατικούς σχεδιασμούς. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, οι εκπαιδευτικοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής, με ξυλοδαρμούς, χημικά και δακρυγόνα. Άλλωστε, οι εξουσιαστές δεν έχουν να «υποσχεθούν» τίποτα παραπάνω από περισσότερη καταστολή και εξαθλίωση.

Παρά τις εξαγγελίες (σε προεκλογική περίοδο) της κυβέρνησης για «δικαίωση» της υπομονής που έδειξαν οι χιλιάδες αναπληρωτές όλα αυτά τα χρόνια, το προσοντολόγιο, αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα, ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, ενώ αποτελεί και του δούρειο ίππο της αξιολόγησης και των κριτηρίων απόλυσης. Τα «κριτήρια διορισμού» στο μέλλον θα γίνουν κριτήρια απόλυσης. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα ελαστικά ωράρια, τα μισά δικαιώματα, η δουλειά σε 2-3 σχολεία που ισχύουν για τους αναπληρωτές, στο μέλλον θα παγιωθούν σε όλους τους εκπαιδευτικούς (αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης). Με το προσοντολόγιο απαξιώνεται πλήρως το πτυχίο και οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε ένα διαρκές κυνήγι προσόντων, κατάρτισης, επανακατάρτισης, μεταπτυχιακών, σεμιναρίων. Η εκ περιτροπής ελαστική εργασία, η ανασφάλεια, η περιπλάνηση και η ανακύκλωση της ανεργίας παγιώνονται ως εργασιακό καθεστώς στη δημόσια εκπαίδευση. Η εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα στην εκπαίδευση βαδίζει μαζί με την εδραίωση του σε κάθε χώρο εργασίας.

Ακόμα, με το προσοντολόγιο, η κυβέρνηση προωθεί τον κανιβαλισμό και την πολυδιάσπαση των εργαζομένων εκπαιδευτικών. Επιχειρεί να επιβάλλει όρους εργασιακής ζούγκλας, προωθώντας το αλληλοφάγωμα μεταξύ των εκπαιδευτικών και την αλληλοεξόντωση τους, έτσι ώστε να υλοποιήσει ανεμπόδιστα τους σχεδιασμούς της. Με τους εργαζόμενους διασπασμένους, παροπλισμένους και χωρίς να μπορούν να οργανωθούν και να διεκδικήσουν, η κυβέρνηση θα προωθεί οποιοδήποτε αντεργατικό-αντικοινωνικό νομοσχέδιο επιθυμεί. Για αυτό το λόγο είναι και πάρα πολύ σημαντικές οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, ξεπερνώντας τους διαχωρισμούς και προτάσσοντας της ταξική αλληλεγγύη απέναντι στον κανιβαλισμό.

Απέναντι στους ελιγμούς των γραφειοκρατικών συνδικαλιστικών ηγεσιών, στις κινήσεις για αποσυμπίεση της συσσωρευμένης οργής των εκπαιδευτικών και μακριά από αυταπάτες για «λύσεις» που θα έρθουν από «ειδικούς» και «σωτήρες», από συσχετισμούς σε κοινοβούλια και εκλογικές αναμετρήσεις. Με μαζικές συνελεύσεις, με απεργιακές επιτροπές και περιφρουρήσεις, με καταλήψεις και συγκρούσεις να οργανώσουμε και να συντονίσουμε οριζόντια και από τα κάτω τον αγώνα μας. Μόνο με την πίστη στη δικές μας δυνάμεις και μακριά από κάθε είδους ανάθεση θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Να οργανώσουμε την επόμενη μέρα του αγώνας μας που δεν εξαντλείται μόνο σε μια μέρα απεργίας αλλά οφείλει να συνεχίσει μέχρι το τέλος, χωρίς καμία εμπιστοσύνη στους ξεπουλημένους γραφειοκράτες.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών σπάει την μονοτονία της κινηματικής νηνεμίας και δείχνει το δρόμο για το ξεδίπλωμα των αντιστάσεων. Να συνδέσουμε τους μερικούς και αιτηματικούς αγώνες για μόνιμη και σταθερή εργασία, για πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της στέγασης, της περίθαλψης, της εκπαίδευσης, για την υπεράσπιση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με το συνολικό και επίκαιρο κοινωνικό και πολιτικό αίτημα για την ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και για τον ελευθεριακό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΙ – ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ-ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” / μέλος της Α.Π.Ο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s