ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ

ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΟΧΕΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Μέσα στα Χριστούγεννα, κατά τη συνηθισμένη διαδικασία αποφάσεων σε «νεκρό» χρόνο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η όσο το δυνατόν μικρότερη εκδήλωση αντιστάσεων, παραδόθηκε εξ ολοκλήρου η σίτιση των φοιτητών σε εργολάβους. Το κράτος σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τις πρυτανείες παραδίδουν τη σίτιση σε ιδιώτες σε μια σειρά από φοιτητικές λέσχες πανελλαδικά . Μέχρι την διενέργεια διαγωνισμού έτσι ώστε να αποφασιστεί ποια εταιρεία θα αναλάβει τη σίτιση, οι λέσχες θα λειτουργούν με απευθείας ανάθεση σε μια εταιρεία. Ανάθεση η οποία έχει ξεκινήσει από τις 8/1 και θα ανανεώνεται κάθε 2 μέρες.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέσα από μια σειρά ρυθμίσεων, μεθοδεύσεων και νομοσχεδίων, με τελευταίο το νόμο Γαβρόγλου, εντείνεται η επίθεση από το κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις πάνω σε όλα τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος. Συγκεκριμένα για τη σίτιση, ο νόμος Γαβρόγλου επιβαρύνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις εστίες με τις εργολαβίες, καθώς ισχυροποιεί το καθεστώς του οικονομικού αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

Η ιδιωτικοποίηση της σίτισης στο Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια (Θεσσαλονίκη, Ξάνθη) είναι ένα ακόμα χτύπημα πάνω στην ανάγκη μας για τη σίτιση. Ένα χτύπημα που δεν ήρθε κεραυνός εν αιθρία, αλλά αντίθετα αποτελεί ένα καλοσχεδιασμένο βήμα για την ολοκληρωτική απόσυρση του κράτους από τη φοιτητική μέριμνα που έχει ως αποτέλεσμα την ένταση των ταξικών φραγμών, τη μετακύλιση του κόστους φοίτησης στις πλάτες των φοιτητών και τη μετατροπή της φοιτητικής μέριμνας σε ανταποδοτική. Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις δηλαδή. Όλα τίθενται υπό αίρεση, από τα συγγράμματα και τις μετακινήσεις μέχρι τη σίτιση και τη στέγαση.

Η ιδιωτικοποίηση της λέσχης θα περιορίσει το ήδη χτυπημένο δικαίωμα στη σίτιση. Μέχρι στιγμής η λέσχη λειτουργούσε με επίδειξη ειδικής κάρτας εκδιδόμενης ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα ή με αγορά 20 κουπονιών που αντιστοιχούν για 20 γεύματα,10 για μεσημεριανό γεύμα και 10 για βραδινό, ενώ το καθεστώς ελεύθερης εισόδου κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος επιχειρήθηκε να ανατραπεί με την απαίτηση επίδειξης της φοιτητικής κάρτας σίτισης. Ακόμα μετά το πέρας ν+2 χρόνων οι φοιτητές χάνουν το δικαίωμα για δωρεάν σίτιση, όπως και για στέγαση και μετακίνηση. Η ήδη υπάρχουσα συνθήκη μπορεί να επιβαρυνθεί με επιβολή αντιτίμου, με την επιβολή ακόμα πιο στενών κριτηρίων για την απόκτηση κάρτας, ενώ υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η ποιότητα (είναι πάρα πολλά τα περιστατικά των δηλητηριάσεων σε άλλες ιδιωτικοποιημένες λέσχες) και η ποσότητα του φαγητού. Ακόμα, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ένταση του ελέγχου από φύλακες στο ποιος μπαίνει, ποιος τρώει, αν έχει ή αν δεν έχει κάρτα.

Η επίθεση πάνω στις ανάγκες και τα δικαιώματα μας δεν είναι ξέχωρη από την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο. Η διαρκής υποβάθμιση των όρων φοίτησης και ζωής μας συμπληρώνει και συμπληρώνεται από την εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η απλήρωτη εργασία, το καθεστώς επισφάλειας, η διαρκής απειλή της ανεργίας είναι κάποια από τα δεδομένα που συνθέτουν την ασφυκτική συνθήκη της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί. Πέρα από όλα τα παραπάνω, με την ιδιωτικοποίηση της λέσχης του Πανεπιστημίου Πατρών πολλοί εργαζόμενοι είναι πιθανόν να βρεθούν στο δρόμο από μια απόλυση. Μέχρι την διενέργεια διαγωνισμού έτσι ώστε να αποφασιστεί ποια εταιρεία θα αναλάβει την σίτιση, οι εργαζόμενοι θα εργάζονται με σύμβαση η οποία θα ανανεώνεται κάθε δύο μέρες. Οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ανακοίνωση τους τονίζουν ότι 26 μόνιμοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου κινδυνεύουν να απολυθούν.

Στον δικό μας κόσμο (των φοιτητών, των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, των ντόπιων, των μεταναστών και των προσφύγων) τον πραγματικό, της φτώχειας, του φόβου, της αγωνίας για το αύριο, της άγριας ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, η σίτιση είναι βασική κοινωνική ανάγκη. Διαμορφώνεται λοιπόν μία νέα συνθήκη, η οποία την μετατρέπει εξ ολοκλήρου από ανάγκη σε εμπόρευμα.

Η επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά από το κράτος και τους διάφορους αιμοδιψείς ιδιώτες μέσα στο πανεπιστήμιο μπορεί να αποκρουστεί μόνο από τους από τα κάτω οργανωμένους και μαχητικούς αγώνες. Για να ταραχθούν τα ήρεμα νερά της πανεπιστημιακής ομαλότητας, οφείλουμε να συνδέσουμε τις επί μέρους αντιστάσεις που αναπτύσσονται καθημερινά. Να πιάσουμε ξανά το νήμα των αγώνων και να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει. Απέναντι στην κουλτούρα της ηττοπάθειας, της απογοήτευσης και της λογικής ότι τίποτα δεν αλλάζει, να εμπνευστούμε από τους αγώνες του παρελθόντος, αλλά και από το περσινό παράδειγμα του αγώνα των εστιακών (κατάληψη ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καταλήψεις σε πρυτανείες, καταλήψεις στις εστίες Ιωαννίνων, Ξάνθης, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Αθήνας) -και όχι μόνο- φοιτητών/ριών και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Μέσα από τους αυτοοργανωμένους, συλλογικούς και ακηδεμόνευτους αγώνες και μακριά από κάθε λογική πρωτοπορίας και ανάθεσης που μόνο απονευρώνει και αποδυναμώνει τον αγώνα να φέρουμε στο προσκήνιο τα συμφέροντα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Με όπλο την ταξική αλληλεγγύη να συνδεθούμε με τους αγώνες των εργαζομένων, να οργανωθούμε και να αντισταθούμε απέναντι σε κάθε επίθεση που δεχόμαστε. Δε διεκδικούμε τίποτα λιγότερο από τα πάντα, τα θέλουμε όλα και για όλους!

ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΕΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s