Την Τετάρτη 8/3 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο κέντρο της Πάτρας με αφορμή την “ημέρα της γυναίκας”. Για εμάς, πίσω από τους βολικούς για την κυριαρχία µύθους, που διαστρεβλώνουν την υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης παρουσιάζοντάς την ως αίτηµα “ισότητας” στη διαχείριση της εξουσίας, κρύβεται η ιστορία αιµατηρών µαχητικών γυναικείων αγώνων, από τις απεργίες στις οποίες πρωτοστάτησαν µετανάστριες ράφτρες στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αι., απ’ όπου αντλεί τις ρίζες της η 8 Μάρτη, ως τις Mujeres Libres, χαράσσοντας µια διαδροµή ως το σήµερα.

Κρεμάστηκε πανό που έγραφε: “8 ΜΑΡΤΗ-ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ. ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ”, μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα της ομάδας ενάντια στην πατριαρχία της Α.Π.Ο.(κείμενο εδώ) ενώ υπήρχε τραπεζάκι με έντυπα της Α.Π.Ο. και βιβλία σχετικά με το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με αφορμή την 8η Μάρτη στην πλατεία Γεωργίου, καλεσμένη από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, που έθετε ως αιχμή τις γυναίκες-πρόσφυγες. Συμμετείχαμε στη συγκέντρωση αυτή μοιράζοντας, επίσης, το παραπάνω κείμενο.

Ως αναρχικές στεκόµαστε µαζί µε τα λόγια και τις δράσεις των αγωνιζόµενων γυναικών, που συναντιούνται σε µια υψωµένη γροθιά κι ένα βλέµµα αλληλεγγύης, το οποίο οπλίζει την αποφασιστικότητά µας να καταστρέψουµε κάθε µορφή καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να οικοδοµήσουµε µαζί έναν κόσµο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

8 ΜΑΡΤΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Διεθνιστική και ταξική αλληλεγγύη στους αγώνες των γυναικών

Ενάντια στην πατριαρχία, το κράτος και τον καπιταλισμό

Leave a comment