Αν κάτι είναι αλήθεια σχετικά με το καλοκαίρι του 1936, το «σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας» όπως το αποκαλούν, αυτό είναι ότι φανέρωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι δυνατό να ζήσουμε σε μια άλλη κοινωνία, σε μια κοινωνία που δεν θα έχει ανάγκη το κράτος, την αστυνομία και τους καπιταλιστές, σε μια κοινωνία που λειτουργεί χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και σε αρμονία με τη φύση. Μια κοινωνία που θα οργανώνεται με βάση τις ελεύθερες κομμούνες και τις ομοσπονδίες τους, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την κολλεκτιβοποίηση της Γής και των εργοστασίων. Μια κοινωνία στον πυρήνα της οποίας θα τοποθετείται το επαναστατικό πρόταγμα «από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του – στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του».

Η κοινωνική και ταξική χειραφέτηση, η κοινωνία των ομόσπονδων κοινοτήτων, ο κόσμος του ελευθεριακού κομμουνισμού, δεν είναι απλώς η ομορφότερη ιδέα, είναι μια πραγματικότητα που έζησε στην επαναστατημένη Ισπανία.

Τιμούμε και εμπνεόμαστε από εκείνους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που έγραψαν μία από τις ομορφότερες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην ιστορία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Πολιτική Ανακοίνωση

85 Χρόνια από το ξέσπασμα της κοινωνικής επανάστασης στην Ισπανία! Ο Αγώνας για την Κοινωνική Επανάσταση, την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό συνεχίζεται…

ΒΙΒΛΙΑ

ΑΡΘΡΑ

NTOKIMANTEΡ

Nτοκιμαντερ για τις γυναίκες στην Ισπανική Επανάσταση: “Οι αδάμαστες” (“Indomables”)

Μια παραγωγή της κινηματογραφικής κολεκτίβας Zerikusia και της CGT.

Memoria Viva: Η ζωντανή μνήμη της κοινωνικής επανάστασης στην Ισπανία

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε το 2014 από την αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση CNT. 

El honor de las Injurias – Η ζωή του αναρχικού Φελίπε Σαντοβάλ (Felipe Sandoval)

Μέσα από την προσωπική διαδρομή του Σαντοβάλ σκιαγραφούνται πολλά επεισόδια της ιστορίας του ισπανικού αναρχικού κινήματος, από το 1920 ώς και τη λήξη του εμφυλίου το 1939.

Vivir la utopia (Ζωντας την ουτοπια)

Ντοκυμαντέρ σχετικά με τη δράση του αναρχικού συνδικάτου CNT πριν και κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, και συγκεκριμένα ο ρόλος που έπαιξαν τα σωματεία της Βαρκελωνης και όλης της Καταλονίας στην ίδρυση μιας νέας κοινωνίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΤΑΙΝΙΕΣ

Gun City // Πόλη στα Όπλα (2018)

Βρισκόμαστε στην Βαρκελώνη του 1921. Ακολουθούμε τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στο πρώτο πραξικόπημα του Πρίμο Ντε Ριβέρα από την σκοπιά ενός μπάτσου, ο οποίος έχει φτάσει στην πόλη για να ερευνήσει την υπόθεση μαζικής κλοπής όπλων από το Ισπανικό κράτος.

Libertarias // Οι Ελευθεριακές (1996)

Βαρκελώνη, Ιούλιος 1936. Η επανάσταση έχει ξεσπάσει και η εργατική τάξη έχει βγει στους δρόμους της πόλης για να πανηγυρίσει την απελευθέρωση της και να γκρεμίσει κάθε σύμβολο εξουσίας και καταπίεσης. Μέχρι σήμερα, είναι η μόνη απεικόνιση της ισπανικής επανάστασης και του πολέμου με τους φασίστες στα χαρακώματα, από την οπτική της συνομοσπονδίας της CNT και των Mujeres Libres. Υπάρχουν πολλές έντονες σκηνές, ενώ περιέχει και ένα σύντομο «cameo» του Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι.

Πολύτιμο υλικό για την διάρθρωση αυτού του πολιτικού αφιερώματος αντλήθηκε από την Ελευθεριακή ψηφιακή βιβλιοθήκη, τη δικτυακή κομμούνα Βραχόκηπος (Ελευθεριακή Κολλεκτίβα Αντιεξουσιαστικής Επιθυμίας, τη σελίδα “ούτε θεός ούτε αφέντης” πολύ σημαντικές προσπάθειες ηλεκτρονικής συλλογής από  βιβλία, κείμενα, αναλύσεις και μπροσούρες για τη διατήρηση και ανάπτυξη της ιστορικής μνήμης που αφορά την διαχρονική συνέχεια του παγκόσμιου αναρχικού κινήματος και των επαναστατικών του εγχειρημάτων.