Έχουν περάσει δύο χρόνια από την πρώτη καταγγελία στο τμήμα βιολογίας του Π.Π. εις βάρος του Γ. Αγγελή, καθηγητή του τμήματος, για σεξουαλική παρενόχληση από διδακτορική φοιτήτρια που εκπονούσε την διατριβή της στο εργαστήριό του. Την καταγγελία αυτή ακολούθησε ακόμη μία για εργοδοτική αυθαιρεσία και εξώθηση σε παραίτηση μετά την στήριξη που εξέφρασε προς την πρώτη καταγγέλλουσα από άλλη διδακτορική φοιτήτρια, η οποία μάλιστα διέκοψε το διδακτορικό της στον συγκεκριμένο καθηγητή. Διατάχθηκαν δύο ΕΔΕ, τα πορίσματα των οποίων όπως ήταν αναμενόμενο, μιας και γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι ίδιοι οι θεσμοί, οι ίδιοι κυρίαρχοι είναι εκείνοι που ενισχύουν και συγκαλύπτουν τέτοιες συμπεριφορές, έβγαλαν λάδι τον Αγγελή και του έδωσαν το «εισιτήριο» που χρειαζόταν για να επιστρέψει στα διδακτικά και ερευνητικά του καθήκοντα. Σήμερα, μερικές βδομάδες μετά την λήξη της κατάληψης του τμήματος που πραγματοποίησε ο Φοιτητικός Σύλλογος βιολογικού με βασικό αίτημα την απομάκρυνση του κακοποιητή καθηγητή, ο συγκεκριμένος διδάσκει στο πανεπιστήμιο με την αμέριστη στήριξη της πρυτανικής αρχής που τοποθετεί φύλακες έξω από τις αίθουσες που πραγματοποιούνται τα μαθήματά του για να τον προστατέψει από τους εξοργισμένους φοιτητές. Να προστατέψει τον άνθρωπο που βίαια παραβίασε την ελευθερία μιας γυναίκας στον χώρο εργασίας της, παρενοχλώντας την σεξουαλικά. Ο ίδιος μάλιστα με περίσσιο θράσος, πάει κάποιος καιρός που έβγαλε εξασέλιδη ανακοίνωση, όπου σε ένα κρεσέντο μισογυνισμού και κυρίαρχης πατριαρχικής λογικής κατονομάζει και απειλεί καθηγήτριες και διδακτορικές φοιτήτριες άλλων εργαστηρίων του τμήματος που έχουν έμπρακτα εκφράσει την στήριξή τους στις βασικές καταγγέλλουσες.


Δυστυχώς όμως, η περίπτωση του κακοποιητή καθηγητή προσθέτει ένα ακόμη κομμάτι στο ατέλειωτο παζλ των περιστατικών έμφυλης βίας και καταπίεσης, αν αναλογιστούμε την εποχή που ζούμε. Μια εποχή ολοένα και αυξανόμενης έντασης, αλλά και συχνότερης δημοσιοποίησης των περιστατικών βιασμών και μαστροπείας παιδιών και γυναικών, των γυναικοκτονιών, των αλλεπάλληλων κακοποιήσεων και των παρενοχλήσεων στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στο δρόμο και στο σπίτι. Η συντονισμένη επιχείρηση συγκάλυψης και ξεπλύματος κακοποιητών από το κράτος και τους θεσμούς του, από το πανεπιστήμιο Πατρών και τα παραρτήματα των συμβουλευτικών υπηρεσιών των υπουργείων στην Πάτρα, αλλά και ευρύτερα σε όλη την χώρα, το μόνο που κάνει είναι να οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου κακοποιητή, βιαστή ή γυναικοκτόνου, να συντηρεί και αναπαράγει τα φαινόμενα πατριαρχικής βίας. Άλλωστε μιλάμε για μια πραγματικότητα που ευρύτερα το κρατικό, καπιταλιστικό, πατριαρχικό σύστημα επιτίθεται με όλους τους τρόπους στους καταπιεσμένους, ωθεί την κοινωνική βάση στην φτώχεια και την εξαθλίωση με την ολοένα και αυξανόμενη ακρίβεια σε βασικά αγαθά, δολοφονεί παιδιά στα τρένα και αφήνει εργάτες στην τύχη τους, να σκοτώνονται στα εκατοντάδες πλέον εργατικά ατυχήματα, χτυπάει και διώκει αγωνιστές, οπλίζει τα χέρια των επόμενων γυναικοκτόνων και ξεπλένει εκείνα των παιδοβιαστών.
Μέχρι να μην υπάρχει σπιθαμή γης για βιαστές, κακοποιητές και καταπιεστές, μέχρι να γκρεμίσουμε συθέμελα τον κόσμο της κυριαρχίας που βρωμάει καταπίεση και θάνατο να απαντάμε μαχητικά στα καθημερινά περιστατικά εκμετάλλευσης και πατριαρχικής βίας, να αγωνιζόμαστε με γροθιές σηκωμένες. Να μην ξεχαστούν όσα έγιναν στο βιολογικό, να μην επιτρέψουμε να γίνουν άλλα τόσα.


Θένια Π.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s