Από τις 24 Απρίλη μέχρι τις 4 Μάη πραγματοποιείται η κοινή στρατιωτική Άσκηση Ηνίοχος στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας στην Ηλεία, με τη συμμετοχή ενόπλων δυνάμεων 9 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιορδανία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Ελλάδα. Η παρουσία των πιο δολοφονικών στρατιωτικών μηχανών του κόσμου μόνο τυχαία δεν είναι. Αντίθετα, συνιστά  πρόβα πολεμικής σύρραξης και είναι ενταγμένη στο ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης της παρουσίας του βορειοατλαντικού άξονα στην περιοχή και ειδικά στο ελληνικό κράτος, το οποίο αποτελεί πλέον μια απέραντη στρατιωτική βάση και πολεμικό ορμητήριο για το σφαγιασμό των λαών της ευρύτερης Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Είναι παράλληλα άσκηση προσομοίωση πραγματικής πολεμικής σύγκρουσης για τη δοκιμή σχεδίων στα πεδία όπου ήδη διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ/ΕΕ με το ρωσοκινέζικο μπλοκ.

Όσο γιγαντώνεται η καπιταλιστική κρίση, οι παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται ακόμα περισσότερο. Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος ανοιχτού πολέμου στο μέτωπο της Ουκρανίας μεταξύ των ουκρανοναζί του Κιέβου και των αμερικανονατοϊκών συμμάχων τους από τη μια και του ρώσικου ιμπεριαλισμού από την άλλη, στο πλαίσιο του οποίου η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αποτελεί ήδη πεδίο συγκέντρωσης τεράστιων πολεμικών δυνάμεων από την πλευρά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάσχεσης και στρατηγικής περικύκλωσης των ρώσικων και κινέζικων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Νατοϊκές αρμάδες σαρώνουν το Ιόνιο πέλαγος, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αξιοποιείται συνεχώς για τη μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικού υλικού προς τα ρωσικά σύνορα, ενώ η σταθερή ύπαρξη και η αναβάθμιση του ρόλου της βάσης της Σούδας, ο Άραξος, το Άκτιο, η Ανδραβίδα, η Λάρισα, το Στεφανιβίκειο κ.α. αναδεικνύουν το ελληνικό κράτος σε γεωστρατηγικό σύμμαχο υψίστης σημασίας. Ειδικά για τις βάσεις της Ανδραβίδας και του Αράξου είναι σταθερή η αξιοποίηση τους για στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ η εγκατάσταση νέων ηλεκτρονικών σταθμών επικοινωνίας και οι πρόσφατα συντηρημένοι 6 «θόλοι» στον Άραξο διατηρούν διαρκώς ανοιχτό το ενδεχόμενο τοποθέτησης πυρηνικών όπλων.

Για το ελληνικό κράτος συγκεκριμένα, αυτή η περίοδος γεωπολιτικής ρευστότητας,  εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για να δηλωθεί ξανά πως είναι σταθερά προσανατολισμένο στις επιδιώξεις της κυρίαρχης πολιτικο-οικονομικής ελίτ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκοντας να προσδεθεί με ακόμη πιο άμεσους και αδιαπραγμάτευτους όρους στο άρμα του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ παίζοντας το ρόλο του χωροφύλακα και του τοποτηρητή στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, η αποστολή όπλων και πολεμικού υλικού (δρομολογείται ήδη η αποστολή και 100 αρμάτων μάχης Leopard) στον πόλεμο στην Ουκρανία και η διάθεση όλης της επικράτειας για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ τονίζουν την επιτακτική ανάγκη συσπείρωσης ενός μαζικού και μαχητικού αντιπολεμικού κινήματος που θα απαιτεί το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων και την αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και θα βάζει στο στόχαστρο –σε τακτική και όχι ευκαιριακή και εθιμοτυπική βάση- τους πραγματικούς υπεύθυνους, δηλαδή τα κράτη, τον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό, το μιλιταρισμό, την ταξική εκμετάλλευση, θέτοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών ως τη μοναδική επιλογή μπροστά στην προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου.

Δήμος Π.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s