ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΤΡΙΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΗ, 9 π.μ. – ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΤΡΑΣ

Αλληλεγγύη στους 9 συλληφθέντες της κατάληψης των γραφείων της ΝΔ Αχαΐας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγωνιστή απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

Κράτος και κεφάλαιο οι μόνοι τρομοκράτες

Το Γενάρη του 2021, ο αγωνιστής πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα τη μεταγωγή του στα υπόγεια των φυλακών Κορυδαλλού, εκεί όπου είχε εκτίσει περισσότερα από 16 χρόνια της ποινής του. Είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική απαγωγή του από τις φυλακές Κασσαβέτειας και η μεταφορά του στις φυλακές Δομοκού ως μια ξεκάθαρα ρεβανσιστική κίνηση από την πλευρά της τότε ΓΓ «αντι»-εγκληματικής πολιτικής, γνωστής και μη εξαιρετέας για τα οικονομικά σκάνδαλα των απευθείας αναθέσεων, Σοφίας Νικολάου. Μια εκδικητικότητα που φωτογραφικά στόχευε τον Κουφοντίνα, έναν αγωνιστή του οποίου η δράση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεταπολιτευτική ιστορία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα, και που ως τέτοιος, έμεινε περήφανα αμετανόητος, συνεχίζοντας να αγωνίζεται και μέσα από τα κελιά της δημοκρατίας επιδεικνύοντας αστείρευτη αγωνιστικότητα, ήθος και αξιοπρέπεια, σεβόμενος την πολιτική παρακαταθήκη μισού αιώνα αγώνων.

Την ίδια περίοδο, και εν μέσω πανδημίας και εγκληματικής διαχείρισης της από το κράτος, χιλιάδες συνάνθρωποι μας πέθαιναν από το φονικό ιό ενώ το ίδιο το κράτος, αγνοώντας τα αιτήματα των υγειονομικών και όλου του λαού για ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στην καθημερινότητα της κοινωνικής βάσης, αντέτεινε την ολοένα και διογκούμενη καταστολή με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, συναθροίσεων, διαδηλώσεων, με ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, εκμεταλλευόμενο τη συνθήκη της πανδημίας για να επιβάλλει κοινωνική σιωπή υλοποιώντας παράλληλα τους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς του ανενόχλητο υπερψηφίζοντας μια σειρά από αντεργατικούς, αντιεκπαιδευτικούς και αντιπεριβαλλοντικούς νόμους.

Την 1η Φλεβάρη 2021, ημέρα επίσκεψης στην πόλη της Πάτρας του τότε Υπουργού Προ.Πο Μιχάλη Χρυσοχοίδη, 9 αγωνιστές και αγωνίστριες εισβάλλουν αιφνιδιαστικά στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα, αναρτούν γιγαντοπανό στο μπαλκόνι και φωνάζουν συνθήματα αλληλεγγύης στον Κουφοντίνα και ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Ήταν μια κίνηση στοχοποίησης της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς πολιτικής διαχείρισης της ΝΔ σχετικά με την εκδικητική της συμπεριφορά απέναντι στον αγωνιστή κρατούμενο με τον οποίο έχει ανοίξει βεντέτα από 30ετίας, αλλά και κατάδειξης της δολοφονικής ευθύνης της στο ενδεχόμενο θανάτου του Κουφοντίνα την στιγμή που πραγματοποιούσε για μια ακόμα φορά απεργία πείνας. Λίγη ώρα αργότερα οι μπάτσοι εισβάλλουν στα γραφεία και τους συλλαμβάνουν. Την ίδια ώρα, συντρόφισσες και σύντροφοι πραγματοποιούν παρέμβαση με πανό και τρικάκια στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπου πραγματοποιούνταν διευρυμένη σύσκεψη φορέων υπό τον Υπουργό. Οι δύο κινήσεις κατεξευτέλισαν στην πράξη τα «σκληρά μέτρα» προστασίας που είχε λάβει η τοπική ΕΛ.ΑΣ. εκείνη τη μέρα στέλνοντας παράλληλα σινιάλο αλληλεγγύης στους χιλιάδες αγωνιστές πανελλαδικά που κινητοποιούνταν αναλόγως.

Το κίνημα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, αποτέλεσε -στη συνθήκη εντός της οποίας εκδηλώθηκε- υπόδειγμα μαχητικότητας και δράσης απέναντι στην κρατική καταστολή. Παρά την ατελέσφορη έκβαση του αγώνα του απεργού του οποίου τα αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν, η αδιάλλακτη και ανυποχώρητη στάση των συντρόφων και των συντροφισσών πανελλαδικά (ειδικά στην Αθήνα) κατόρθωσε να θέσει αναχώματα στην κατασταλτική στρατηγική του κράτους εν μέσω πανδημίας, ενώ συναντήθηκε με ευρύτερους αγώνες και αγωνιζόμενους εκείνης της περιόδου, συνδέοντας τα επιμέρους αιτήματα και γεννώντας μαζικές διαδηλώσεις που έσπασαν στην πράξη το κλίμα τρομοκρατίας που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση, συμβάλλοντας και αυτές με τη σειρά τους στο κορυφαίο κοινωνικό ξέσπασμα για την περίοδο της πανδημίας, που ήταν η κοινωνική σύγκρουση τη Νέας Σμύρνης.

Στις 4 Απρίλη 2023, οι 9 συλληφθέντες και συλληφθείσες καλούνται σε δίκη με τις κατηγορίες της φθοράς, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράβασης μέτρων για τον κορωνοϊο και της απείθειας. Από τη μεριά μας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 9 διωκόμενους αγωνιστές, όπως και σε όλους όσοι βιώνουν στο πετσί τους το κτηνώδες πρόσωπο της κρατικής καταστολής. Αν κάτι πραγματικά αξίζει να κρατήσουμε από εκείνη την περίοδο είναι πως διατηρήθηκε ανοιχτός ένας δρόμος. Μέσα σε ένα συνεχές ηττών και απογοήτευσης για τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εκμεταλλευόμενων, όξυνσης της καταστολής και αλλεπάλληλων χτυπημάτων στην κοινωνία και τις αντιστάσεις της, η συνάντηση στους δρόμους του αγώνα και η μαχητική στάση απέναντι στην καταστολή, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ των αγωνιζόμενων, τα αποφασιστικά βήματα προς τα μπρος, οι συγκρούσεις ώμο με ώμο, είναι στοιχεία ατσαλώματος του κινήματος και αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τις μάχες του μέλλοντος. Να τα ενισχύσουμε με το πείσμα του οργανωμένου αγώνα, με το συνολικό όραμα της επαναστατικής ανατροπής και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Ούτε βήμα πίσω απέναντι στην κρατική καταστολή

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»

__________________________________________________________________________________________

Ολοκληρώθηκε η δίκη των 9 συλληφθέντων της κατάληψης των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Δ.Κουφοντινα.

Οι 9 αγωνιστές/τριες αθωώθηκαν για τρεις κατηγορίες (φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης και παραβίαση των μέτρων για τον covid), ενώ καταδικάστηκαν σε 3 μήνες φυλάκισης με τρία χρόνια αναστολή για την κατηγορία της απείθειας.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s