Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε εχθές, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνεχίζει την ανοδική πορεία του. από το 13,5% του Σεπτεμβρίου έφτασε στο 14,8% τον Οκτώβριο του 2022, άγγιξε το 15% τον Νοέμβριο για να κορυφωθεί στο 15,5% τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο βρέθηκε στο 15,4%, κάτι το οποίο δείχνει ότι συνεχίζεται η μεγάλη ακρίβεια στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ.
Πιο συγκεκριμένα στο κλάδο των τροφίμων και σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 υπάρχει κατά 25% αύξηση των τιμών σε γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 23,1% στα έλαια, κατά 19% στα κρέατα, κατά 18,6% στα δημητριακά και κατά 15,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Αυξημένες ήταν οι τιμές και στα λαχανικά κατά 11%. Υψηλότερο κατά 25% το κόστος στα στερεά καύσιμα, ενώ σημειώθηκε πτώση 15,4% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίθετα 34,7% μεγαλύτερο είναι το κόστος φυσικού αέριου.


Οι ανατιμήσεις στις μεταφορές φτάνουν το 52,4% στα αεροπλάνα, το 32,9% στα ταξί και το 26,7% στα πλοία, ενώ άνοδος κατά 10,6% υπήρξε στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση του δείκτη πληθωρισμού που θα υπάρξει από τον επόμενο μήνα θα είναι εικονική και θα αφορά την στατιστική αποτύπωσή του και όχι την υλική επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών καθώς η βάση υπολογισμού θα είναι ο Φεβρουάριος του 2022, όπου είχε ήδη παρουσιαστεί μεγάλη αύξηση, ενώ θεσμικοί φορείς και οικονομολόγοι αδυνατούν να ορίσουν κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα υποχώρησης των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης.
Με τους μισθούς κολλημένους και τις ήδη ανακοινωμένες αυξήσεις να υπολείπονται κατά πολύ του ύψους του κόστους ζωής, η λεηλασία στα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα θα συνεχιστεί, μαζί με την εξάπλωση της φτώχειας, τα κουτσουρεμένα επιδόματα και τις έκτακτες επιταγές εξαθλίωσης.


Δημήτρης Δ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s