ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ

Η πολεμική προετοιμασία του ελληνικού κράτους μέσα από προγράμματα συνεργασίας πανεπιστημίων, ελληνικού στρατού και του ΝΑΤΟ

Στις 12 Ιανουαρίου, υπογράφεται στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των πρυτανικών αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone) για ποικίλες χρήσεις.

Η υλοποίηση του νέου προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Γρύπας»  αποτελεί συνέχεια του προγράμματος «Αρχύτας» που υλοποιήθηκε περίπου ένα χρόνο πριν για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων.

Ο CEO της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), Δημήτριος Παπακώστας δήλωνε για το πρόγραμμα «Αρχύτας»: «Το drone είναι πολλαπλών ρόλων: Μάτι στον ουρανό (…) για επιτήρηση, φύλαξη συνόρων και για εξειδικευμένες αποστολές» (…) Η συνεργασία μεταξύ Βιομηχανίας και Πανεπιστημίων γίνεται πραγματικότητα, μέσω αυτού του προγράμματος. Μέχρι τώρα, είχαν γίνει μόνο σπασμωδικές κινήσεις σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, η ΕΑΒ δέχεται την εξέλιξη αυτή με πολύ μεγάλη χαρά.Τα Πανεπιστήμια θα μας βοηθήσουν, ώστε να αναπτύξουμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και θα υπάρξει και συνέχεια. Τα Πανεπιστήμια έχουν τις ικανότητες, το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί κάλλιστα να συνεισφέρει και σε άλλα έργα. Και εμείς, ως ΕΑΒ, στοχεύουμε στην πολύ στενή συνεργασία μαζί τους, αξιοποιώντας και το Εκπαιδευτικό Κέντρο μας, όχι μόνο για να υλοποιηθούν ερευνητικά προγράμματα, αλλά και για να βοηθήσουμε νέους, που θα μπορέσουν, μέσω της εταιρείας, να εκπονήσουν διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές κ.λπ.».

Ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη το «Project Lotus» που υλοποιούνταν για την Intracom Defence Electronics. Ο υπεύθυνος καθηγητής του project δήλωνε :«Καταφέραμε ως Ελλάδα με το «Project Lotus» να ενισχύσουμε αυτό το σημαντικό τρίγωνο –ένοπλες δυνάμεις, βιομηχανία και ερευνητικά ιδρύματα– κάτι που θέλαμε χρόνια».

O Κωστόπουλος, καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, υπεύθυνος για το έργο, δήλωσε «στο πλαίσιο κατασκευής της Ελληνικής φρεγάτας FDI, προχωρά και η ερευνητική συνεργασία με τη γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval, με ανταλλαγές φοιτητών, ενώ μέσα στον Ιανουάριο θα υπογραφεί μια ακόμα συνεργασία για την μεθοδολογία επισκευής σύνθετων υλικών, που θα αξιοποιηθεί στο σκέλος της συντήρησης του νέου εθνικού πλοίου (…) Αν και η Ελλάδα υπήρξε για δεκαετίες «η μεγάλη απούσα» στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τον τελευταίο καιρό κάνει έναν αγώνα δρόμου για να προλάβει τις εξελίξεις. Η κίνηση αυτή αποτελεί σαφώς και μια απάντηση προς την Τουρκία που έχει κάνει άλματα σε αυτή την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια.»

Η δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων πανεπιστημίων σε συνεργασία με τον ελληνικό στρατό και την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ είναι κομμάτι της πολεμική προπαρασκευή του ελληνικού κράτους όπως οι πολεμοκάπηλες διακρατικές συμφωνίες, οι γιγαντιαίοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, η αναβάθμιση στρατιωτικών βάσεων και ισχυρότερη πρόσδεση στο άρμα του ΝΑΤΟ.

Η διασύνδεση πανεπιστημίων-στρατού-ΝΑΤΟ εντάθηκε από το 2010 μετά από αντίστοιχη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημαντικά βήματα έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την υπογραφή 16 μνημονίων ΑΠΘ-στρατού, με την εμφάνιση ερευνητικών του ΝΑΤΟ και του ελληνικού στρατού στα πανεπιστήμιά μαζί με πρακτικές ασκήσεις στο ΝΑΤΟ.

Η  όλο και εντονότερη εμπλοκή του ελληνικού κράτους (όπως η πρόθεση κυβέρνησης για αποστολή μέχρι και s 300 στην Ουκρανία που ερμηνεύτηκε από την Ρωσία ως πολεμική πράξη) στον πόλεμο εν μέσω όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κλιμάκωσης των διακρατικών ανταγωνισμών όπως αυτός τους Ελληνικού και του Τουρκικού κράτους προϋποθέτει αφενός την δημιουργία των υλικών συνθηκών και την προετοιμασία των πόρων μέσω των οποίων θα εμπλουτιστεί η πολεμική μηχανή του και αφετέρου τη διαμόρφωση του κατάλληλου κοινωνικού εδάφους μέσω της προπαγάνδας είτε αυτή προέρχεται από το πολιτικό προσωπικό είτε από τα συστημικά Μ.Μ.Ε.

Για αυτό οι πανηγυρισμοί μετά τις συμφωνίες ερευνητικών προγραμμάτων συνοδεύονται πάντα μαζί με τις δηλώσεις που υπηρετούν τα κεντρικά αφηγήματα της κυβέρνησης σχετικά με την αναγκαιότητα της «στήριξης της επιχειρηματικότητας μιας σειράς μερίδων του κεφαλαίου»,  της «περαιτέρω σύνδεσης των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς», της «θωράκισης των συνόρων», της «αναβάθμισης της άμυνας και της ασφάλειας» και της «αναβάθμισης της χώρας στην γεωπολιτική σκακιέρα».

Είναι ξεκάθαρο ότι τα πολεμικά ερευνητικά προγράμματα δεν έχουν καμία σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες αλλά βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με αυτές. Την ίδια στιγμή που η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ζει κάτω από ακραίες συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, δαπανούνται δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και συστημάτων ασφάλειας, για την περαιτέρω ανάπτυξη του φράχτη στον Έβρο και για  αγορά φρεγατών και Ραφάλ στο όνομα της «ασφάλειας». Μιας «ασφάλειας» που υπηρετεί τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς και τους τυχοδιωκτισμούς της ελληνικής αστικής τάξης και του ελληνικού κράτους.

Είναι αναγκαίο όλες οι αγωνιζόμενες δυνάμεις  να συνεισφέρουν ώστε να μπει φραγμός στην πολυεπίπεδη πολεμική προετοιμασία του ελληνικού κράτους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι καθοριστικό να αγωνιστούμε  για την ακύρωση των ερευνητικών προγραμμάτων των πανεπιστημίων-ελληνικού στρατού-ΝΑΤΟ και να αντιταχθούμε συνολικά στην στρατηγική κράτους και κεφαλαίου για την αξιοποίηση των πανεπιστημίων και των πόρων τους για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της γιγάντωσης των κερδών τους,  για προγράμματα ασφάλειας και επιτήρησης, για τις ανάγκες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Θωμάς Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s