Το παρόν τεύχος κυκλοφορεί ενώ έχει ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις έχουν ξεκινήσει για τα καλά και οι επικοινωνιακές εμφανίσεις στελεχών της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης πυκνώνουν. Εν όψει των εκλογών αλλά και λόγω της ογκούμενης κοινωνικής δυσφορίας απέναντι στην κρατική πολιτική που συνθλίβει τις ζωές μας, έχουν ξεκινήσει, από τη μία οι υποσχέσεις -πολλών αποχρώσεων- για «ανάκαμψη» και από την άλλη, η παροχή κάποιων επιδομάτων ως υποτιθέμενα μέτρα ανακούφισης. Μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βελτιώσουν στο ελάχιστο τη ζωή των ανθρώπων, ούτε να φτιασιδώσουν το πραγματικό αντικοινωνικό πρόσωπο του συστήματος. Οι συνθήκες ακραίας φτώχειας για ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού επιτείνονται, ενώ η ολοένα εντεινόμενη ακρίβεια δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερα τις συνθήκες διαβίωσης. Η όξυνση της παρατεταμένης κρίσης του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος φέρνει στην επιφάνεια τα αδιέξοδά του και την προφανή αδυναμία του να προσφέρει έστω τα στοιχειώδη στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Φτώχεια, ακρίβεια, εξαθλίωση, πόλεμος, καταστολή, περιστολή ελευθεριών, επίταση των συνθηκών σκλαβιάς στα εργασιακά κάτεργα, ένταση της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών είναι μερικοί από τους παράγοντες που συνθέτουν την σημερινή εικόνα της βαρβαρότητας που βιώνουμε.
Το ανθρωπιστικό προσωπείο της κυβέρνησης (αν έχει απομείνει κάτι από αυτό) καταρρέει εκκωφαντικά. Άντρες της αστυνομίας σπάνε την πόρτα ηλικιωμένης για να της κάνουν έξωση λόγω χρεών, ενώ δεν την αφήνουν να πάρει ούτε τα πράγματά της. Η μαζική κοινωνική κινητοποίηση και αλληλεγγύη τελικά καταφέρνουν να μπλοκάρουν την έξωση. Είναι ξεκάθαρο όμως, ότι η επίθεση πάνω στη ζωή μας περνάει σε μια νέα φάση, πολύ πιο οξυμένη και με ολοένα και πιο αντιδραστικά χαρακτηριστικά.


Το δόγμα «νόμος και τάξη» βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή. Καταστολή κινητοποιήσεων, διώξεις, νομική και κατασταλτική θωράκιση του καθεστώτος, χτύπημα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και κάθε μορφής ταξικής οργάνωσης και δράσης, αποτελούν τα συστατικά στοιχεία της πολιτικής της προληπτικής αντι-εξέγερσης που ακολουθεί κυβέρνηση. Επανέρχεται σε καθημερινή βάση η ατζέντα και στα πάντα πρόθυμα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. Πάταξη της «τρομοκρατίας» και της ανομίας, καλλιέργεια κλίματος για ένταση της καταστολής, προσπάθεια συντηρητικοποίησης της κοινής γνώμης και αντιστροφής της πραγματικότητας. Τα πιο πρόσφατα κατασταλτικά χτυπήματα είναι η εκκένωση των Κατειλημμένων Προσφυγικών με τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας και η κατάληψη Ντουγρού στη Λάρισα. Και στις 2 περιπτώσεις οι σύντροφοι-ισσες με την δυναμική στάση και αντίστασή τους «τραυμάτισαν» την φαινομενική παντοδυναμία των κατασταλτικών δυνάμεων.
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, ενώ οι ανταγωνισμοί που οδήγησαν στην έναρξή του, οξύνονται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη και γενικευμένη σύρραξη να βρίσκεται όλο και πιο κοντά. Η πολεμική προπαρασκευή του ελληνικού κράτους (πολεμικές συμφωνίες, στρατιωτικοί εξοπλισμοί) και η εμπλοκή του -με μια σειρά από τρόπους- στον πόλεμο κλιμακώνεται, ενώ ταυτόχρονα όλη η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο.
Η ελπίδα κυοφορείται στους δρόμους. Όχι στην εναλλαγή της κυβερνητικής διαχείρισης, ούτε στα καλέσματα για αντιδεξιά μέτωπα που το μόνο που κάνουν είναι να οδηγούν σε λάθος και ατελέσφορα μονοπάτια την δίκαιη κοινωνική οργή. Είναι καθήκον του κινήματος να βρεθεί με όλες του τις δυνάμεις στο δρόμο. Να οξύνει τις αντιστάσεις, να ρίξει όλες του τις δυνάμεις στο πλάτιασμα και την πύκνωση των μετώπων αγώνα. Για την ανασυγκρότηση, για την οργάνωση της κοινωνικής αυτοάμυνας και της ταξικής αντεπίθεσης. Είναι ευθύνη του κινήματος να καλλιεργήσει μια άλλη λογική και κουλτούρα, να ανοίξει έναν άλλο δρόμο και προοπτική. Για να γενικευτεί η σύγκρουση με το κράτος κα το κεφάλαιο. Γιατί με την κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση οι αγώνες μας μπορούν να γίνουν οι σπίθα που θα βάλουν φωτιά στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης της έμφυλης βίας, της καταστολής και των πολέμων.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s