Σήμερα το πρωί (24/11), εν όψει της 25ης Νοέμβρη -μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών- πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με πανό, τρικάκια και συνθήματα, στα γραφεία του συμβουλευτικού κέντρου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών στο παράρτημα Πάτρας. Όπως διακηρύττει και η ίδια, η Γ.Γ.Ι.Φ, είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Τις πολιτικές του κράτους τις γνωρίζουμε πολύ καλά. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά και τον κυβερνητικό φορέα που βρίσκεται από πίσω. Είναι η ίδια η κυβέρνηση μια κυβέρνηση παιδεραστών, βιαστών και προαγωγών, βουτηγμένη στο βούρκο τον οποίο πρεσβεύει. Είναι το ίδιο το κράτος, που καλλιεργεί, συντηρεί και επιβάλει την έμφυλη βία. Είναι το ίδιο, που με κάθε ευκαιρία ευθυγραμμίζει τους θεσμούς και τους μηχανισμούς του με το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας που γεννά την έμφυλη καταπίεση και προάγει τη φυλετική ανισότητα. Είναι το ίδιο, που την ίδια ώρα που συγκαλύπτει ρίχνοντας στα μαλακά βιαστές, παιδοβιαστές, γυναικοκτόνους και κακοποιητές, φυλακίζει και μοιράζει ποινές σε όσους αγωνίζονται ενάντια στην αδικία, την εξαθλίωση και το θάνατο. Είναι το ίδιο, που παραβλέπει τους αστυνομικούς που βιάζουν, που κακοποιούν, που βασανίζουν, που εκπορνεύουν.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που η Γ.Γ.Ι.Φ μαζί με την αστυνομία -που για μια ημέρα παριστάνει έναν θεσμό που βρίσκεται πλάι στις κακοποιημένες γυναίκες- προβαίνουν σε εκδηλώσεις τάχα κατά της έμφυλης βίας. Διερωτόμαστε άραγε, πώς μπορεί να μιλάει η αστυνομία για την έμφυλη βία ενώ είναι ο βασικός εγγυητής της ομαλότητας του συστήματος που τη γεννά και τη θρέφει; Δεν είναι έμφυλη βία ο οχετός των σεξιστικών ύβρεων που εξαπολύονται κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της αστυνομίας; Δεν είναι έμφυλη βία οι απειλές στη γυναικεία σεξουαλικότητα και ο περαιτέρω εξευτελισμός με όλους τους τρόπους στα Α.Τ όσων γυναικών επιλέγουν να βρίσκονται στο δρόμο; Δεν σχετίζεται με την έμφυλη η βία η αδιαφορία της αστυνομίας σε πλήθος καταγγελιών, μηνύσεων, ασφαλιστικών μέτρων και σε ό,τι άλλο με περίσσιο θάρρος οι γυναίκες τολμούν να τοποθετήσουν στη δημόσια σφαίρα; Δεν είναι υποκριτικό την ώρα που το ίδιο το κράτος επιτίθεται με όλα του τα μέσα στις γυναίκες αναπαράγοντας και συντηρώντας την έμφυλη βία, να φτιάχνει έπειτα δομές για να τις υποστηρίξει ρίχνοντάς μας στάχτη στα μάτια;

Καμία αυταπάτη δεν έχουμε για τον κόσμο της εξουσίας και τον τρόπο που λειτουργεί. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, να μιλήσουμε για την καταπολέμηση αυτού που τη γεννά και τη θρέφει. Γιατί η υπόθεση της έμφυλης βίας, ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία και ο αγώνας για γυναικεία χειραφέτηση δεν μπορεί παρά να είναι έξω και ενάντια στο κρατικό – καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο εχθρεύεται συστηματικά την ίδια τη ζωή στο σύνολό της.

Ας είναι η φετινή 25η Νοέμβρη μία ακόμη μέρα αγώνα των γυναικών και όλων μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Να επανανοηματοδοτίσουμε τη μέρα αυτή μακριά από το φεμινισμό της κυριαρχίας που σφετερίζεται τους αγώνες των γυναικών που ασφυκτιούν, προβάλλοντας συνεχώς ημίμετρα κατευνασμού της γυναικείας οργής.

Γιατί ο φόβος πρέπει να αλλάξει πλευρά. Γιατί στον κόσμο που θα φτιάξουμε εμείς, βιαστές, παιδοβιαστές, δολοφόνοι, κυκλώματα, μαφίες και πάσης φύσεως κακοποιητές δεν έχουν καμία θέση. Γιατί η αναγκαιότητα της κοινωνικής επανάστασης ως τη μόνη διέξοδο απέναντι στη γυναικεία καταπίεση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η Γ.Γ.Ι.Φ. ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΘΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s