ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥ: ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥ

Από τη Λάρισα…

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 31/10 πραγματοποιείται εκκένωση της κατάληψης Ντουγρού στη Λάρισα. Η γειτονιά και το κτήριο της κατάληψης περικυκλώνεται από μπάτσους όλων των ειδών, ενώ ταυτόχρονα καταφτάνουν και δημοσιογράφοι ώστε να καλύψουν την εκκένωση της κατάληψης και να παρέχουν τα κατάλληλα πλάνα για την επικοινωνιακή διαχείριση του κατασταλτικού χτυπήματος. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που βρίσκονται στο κτήριο αντιστέκονται με όποιον τρόπο μπορούν με αποτέλεσμα η εκκένωση να καθυστερήσει για τουλάχιστον δύο ώρες, θρυμματίζοντας έστω και για λίγο την «παντοδυναμία» των κατασταλτικών μηχανισμών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας χρησιμοποιήθηκαν χημικά, κρότου λάμψης, μάνικα νερού, ενώ οι σύντροφοι-ισσες χτυπήθηκαν κατά τη σύλληψή τους.

Μπαίνοντας όλο και πιο φανερά πλέον σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση της Ν.Δ φαίνεται να εντείνει για ακόμα μια φορά την κατασταλτική επίθεση πάνω στον κόσμο του αγώνα. Άλλωστε, διακηρυγμένος σκοπός της είναι να τελειώσει με τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Η εκκένωση των καταλήψεων και το χτύπημα των χώρων αγώνα είχε προεξέχοντα ρόλο σε αυτή την κατασταλτική εκστρατεία. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησης της, πραγματοποιούνται τα πρώτα χτυπήματα στις καταλήψεις ενώ λίγους μήνες αργότερα ακολουθεί το τελεσίγραφο του Χρυσοχοΐδη. Ένα τελεσίγραφο που απαντήθηκε μαζικά και μαχητικά στους δρόμους από τον κόσμο του αγώνα αψηφώντας το κλίμα τρομοκρατίας που είχε δημιουργηθεί.

…ως την Πάτρα

Το απόγευμα της Δευτέρας 31/10, ως απάντηση στην εκκένωση της κατάληψης Ντουγρού και στο νέο κατασταλτικό κρεσέντο που έστησε το κράτος, πραγματοποιείται συμβολική επίθεση με κόκκινα χρώματα στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα. Αμέσως αρχίζει να καλλιεργείται κλίμα υστερίας με δημοσιεύματα σε -τοπικά και πανελλαδικά- Μ.Μ.Ε. και δηλώσεις στελεχών, βουλευτών και υπουργών της Ν.Δ. Ακολουθεί η δέσμευση του ίδιου του υπουργού Προ.Πο Τάκη Θεοδωρικάκου για τη σύλληψη των δραστών, ενώ τα τοπικά μέσα προαναγγέλλουν τις συλλήψεις. «Ανομία», η «δημοκρατία δεν εκφοβίζεται» παπαγαλίζουν μηχανικά όλοι οι υπηρέτες του συστήματος, σε μια προσπάθειά τους να δείξουν την πίστη τους στα αφεντικά τους και στα συμφέροντα που υπηρετούν.

Την Τρίτη 1/11 το απόγευμα, λίγη ώρα πριν την έναρξη της προγραμματισμένης συγκέντρωσης αλληλεγγύης στην κατάληψη Ντουγρού στη Λάρισα, δύο αναρχικοί σύντροφοι προσάγονται από ασφαλίτες την ώρα που κινούνταν με μηχανή σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Αρκετή ώρα αργότερα, ο ένας σύντροφος αφέθηκε ελεύθερος ενώ για τον άλλο σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της φθοράς σχετικά με την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ακόμα σύντροφοι οι οποίοι αναμένεται να κληθούν και αυτοί ως κατηγορούμενοι. Η συγκεκριμένη δίωξη δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη γνωστή πρακτική των κατασταλτικών μηχανισμών να στοχοποιούν γνωστούς αγωνιστές του κινήματος με κατασκευασμένα και εκδικητικά στοιχεία, επιχειρώντας τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση του κόσμου που αγωνίζεται.

…όλοι οι ρουφιάνοι έχουν την ίδια φάτσα

Τις συλλήψεις ακολουθούν «πανηγυρικά» δημοσιεύματα, ενώ τα ΜΜΕ αρχίζουν -προφανώς στοχευμένα- να διαρρέουν πληροφορίες σχετικά με τον συλληφθέντα και τους άλλους 2 συντρόφους που κατηγορούνται για την επίθεση. Δημοσιεύματα που επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα αρνητικό κλίμα σε σχέση με την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ κάποια έχουν προδικάσει και το αποτέλεσμα της δίκης. Αποκορύφωμα των «διαρροών» είναι η δημοσίευση στοιχείων που περιέχονται στη δικογραφία από την εφημερίδα «Γνώμη» (πριν ακόμα ο κατηγορούμενος έχει τα στοιχεία της δικογραφίας) αλλά και ένα δημοσίευμα -πρότυπο ρουφιανιάς και συκοφάντησης- από δημοσιογράφο της εφημερίδας «Πελοπόννησος». Ένα δημοσίευμα που πέρα από την αναφορά στοιχείων του συντρόφου, υπονοιών σε σχέση με αντίστοιχες επιθέσεις με μπογιές (από πού γνωρίζει άραγε ο εν λόγω δημοσιογράφος αυτές τις αφηγήσεις;), αναφέρει στοχευμένα ψεύτικα στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση, με προφανή στόχο να παιχτεί το χιλιοπαιγμένο ασφαλίτικο και δημοσιογραφικό αφήγημα για «πλουσιόπαιδα που τα σπάνε» και να απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου η δράση των αγωνιστών.

Το κυβερνητικό και μιντιακό πανηγύρι ολοκληρώνεται με την εσπευσμένη επίσκεψη του ίδιου του Θεοδωρικάκου στην πόλη, την Παρασκεύη 4/11, και την ομιλία του στα γραφεία της ΝΔ. Μια ομιλία που μοναδικό σκοπό είχε -εν όψει εκλογών- να συσπειρώσει γύρω από ένα όλο και πιο αντιδραστικό πλαίσιο τον κομματικό κορμό της ΝΔ αλλά και να δώσει το σαφές μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας προς την τοπική αστυνομία να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο του κινήματος στην Πάτρα. Το γεγονός πως επιχείρησε να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο καταστολής στην πόλη μιλώντας ανοιχτά για την εκκένωση της Κατάληψης του Παραρτήματος, ενός χώρου που εδώ και δεκαετίες αποτελεί κέντρο αγώνα στην πόλη και για αυτό βρίσκεται συνεχώς στο μάτι της καταστολής, είναι χαρακτηριστικό του βαθύτερου λόγου της επίσκεψης αυτής.

Στην παρούσα κοινωνική και πολιτική δυστοπική συγκυρία της μετά-πανδημίας εποχής της φτώχειας και της ανέχειας, της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, της μαύρης εργασίας, των πετσοκομμένων εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και της ανεργίας που καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού να διαβιώνει σε άθλιες συνθήκες, και μάλιστα την ίδια ώρα όπου τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο ξεκαθαρίζοντας ακόμα και στους πιο δύσπιστους πως το κυβερνόν κόμμα είναι μια δράκα κοινωνικών απατεώνων, μιζαδόρων, λαμογιών, εκβιαστών, βιαστών και παιδοβιαστών, επανέρχεται το χαρτί της καταστολής ως το μοναδικό αφήγημα που μπορεί αυτή την περίοδο να αποπροσανατολίσει, αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα υπέρ της κυβέρνησης. Τα ΜΜΕ, έχοντας λάβει πακτωλούς χρημάτων τα τελευταία χρόνια από το δημόσιο κορβανά και τις «λίστες Πέτσα», είναι απόλυτα πρόθυμα να συγκαλύψουν τα καθημερινά κρατικά εγκλήματα και σκάνδαλα, να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοϋστερίας επιχειρώντας τον εκφοβισμό της κοινωνικής βάσης, να εξάρουν ως ανδραγαθήματα το όργιο καταστολής των ένστολων φονιάδων απέναντι σε όσους αντιστέκονται και ως κυβερνητικές παροχές τα ψίχουλα που μας γυρίζουν πίσω τα κρατικά παράσιτα μέσα από τεχνάσματα τύπου «καλάθι του νοικοκυριού» και power pass.

Η μιντιακή υστερία και η στοχοποίηση αγωνιστών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Αποτελεί απαραίτητο συμπληρωματικό στοιχείο στα κατασταλτικά σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Από τη μία επιχειρούν να απονοηματοδοτήσουν και να συκοφαντήσουν τους αγώνες και τους αγωνιστές και από την άλλη να διαμορφώσουν το κατάλληλο κοινωνικό υπόστρωμα για να έρθει ο οδοστρωτήρας της καταστολής με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις. Άλλωστε, τόσο στην πόλη της Πάτρας, όσο και πανελλαδικά, υπάρχουν αναρίθμητα αντίστοιχα περιστατικά. Σταθερά δίνουν τα διαπιστευτήρια τους στις κυβερνήσεις στοχοποιώντας αγωνιστές και κινήματα. Στην πόλη της Πάτρας έχουν ξανά υπάρξει αντίστοιχα δημοσιεύματα για αγωνιστές, ενώ είναι ο γνωστός ο ρόλος των συστημικών Μ.Μ.Ε. που αναλαμβάνουν τον ρόλο του ρουφιάνου και του γραφείου τύπου της αστυνομίας με στοχευμένες «διαρροές». Αποδεικνύουν περίτρανα πως δεν είναι τίποτα άλλο από αργυρώνητοι υπηρέτες του συστήματος, πιστά τσιράκια του, σύγχρονοι κονδυλοφόροι ενός καθεστώτος που πασχίζει με όλα τα μέσα να διατηρήσει την εξουσία του και τα προνόμια της.

Σε ότι μας αφορά ξεκαθαρίζουμε πως οποιαδήποτε προσπάθεια λασπολόγησης, συκοφάντησης, κατάδοσης ή εκφυλισμού των πρακτικών του αγώνα και των αγωνιστών του κινήματος από την πλευρά των μίσθαρνων υπαλληλίσκων της κρατικής προπαγάνδας, θα πέσει στο κενό! Όσες φορές κι αν παπαγαλίσουν τα τσιράκια της εξουσίας τα γνωστά κατασκευασμένα επικοινωνιακά τους αφηγήματα «γνωστοί-άγνωστοι», «μπαχαλάκηδες», «πλουσιόπαιδα», «κουκουλοφόροι» κλπ, γνωρίζουν πολύ καλά πως έχουμε και πρόσωπο και φωνή, πως όταν χτυπάνε έναν από εμάς μας χτυπάνε όλους και θα μας βρουν απέναντι τους συλλογικά και δημόσια. Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο! Αν ψάχνουν «εύπορους», «ευκατάστατους» και αργόμισθους τότε καλά θα κάνουν να ψάξουν ανάμεσα τους, και όχι στους αγωνιστές. Είναι γνωστός πλέον ο ρόλος τους και η κοινωνική πλειοψηφία τους έχει ήδη κατατάξει με την πλευρά του εχθρού. Άλλωστε οι δικοί τους πολιτικοί πρόγονοι φορούσαν τις κουκούλες και κατέδιδαν τους λαϊκούς αγωνιστές και γνωρίζουμε όλοι καλά την κατάληξη που είχαν. Και επειδή όπως πολύ σοφά λέει ο λαός «τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν αλλά το ρουφιάνο κανείς», καλά θα κάνουν να ανησυχούν.

Ο δρόμος του αγώνα για έναν δίκαιο και ελεύθερο κόσμο… θα περάσει από πάνω τους!

Πίσω ρουφιάνοι – εμπρός σύντροφοι!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/11, 18.00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” (ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206)

αναρχικοί-ες, σύντροφοι-ισσες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s