Στις 16-17 Σεπτέμβρη διεξήχθη στον Έσπερο, στην πλ. Γεωργίου, ένα διήμερο εκδηλώσεων από την πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τη σύστασή της, 5 χρόνια οργάνωσης και αγώνα αναρχικών γυναικών ενάντια σε κράτος, πατριαρχία και κεφάλαιο.

Με αφορμή, λοιπόν, την συμπλήρωση 5 χρόνων από την σύσταση της συνέλευσής μας, και μέσα σε μια περίοδο κλιμακούμενης επίθεσης σε βάρος των από τα κάτω και όσων αγωνίζονται, με την έμφυλη βία να παρουσιάζει έξαρση, με τις κακοποιήσεις και τις γυναικοκτονίες να αποτελούν καθημερινά φαινόμενα, επιλέξαμε κάποιο καιρό πριν να οργανώσουμε το διήμερο αυτό, με βασικό στόχο να συζητήσουμε και να επικοινωνήσουμε με όλο και περισσότερους ανθρώπους την καταπίεση που βιώνουμε και ως γυναίκες από το εξουσιαστικό πατριαρχικό σύστημα, να βάλουμε κάτω τις θέσεις και τα προτάγματά μας, να μοιραστούμε εμπειρίες αγώνα, να μετατρέψουμε το κέντρο της πόλης σε ένα πεδίο πολιτικής συζήτησης και ζύμωσης, να διαχύσουμε τις ελευθεριακές ιδέες μέσα από εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Πάντα φυσικά, θέτοντας ως βασικό στόχο να προωθήσουμε την σημασία της οργάνωσης των γυναικών αλλά και ευρύτερα των αγωνιστών απέναντι στην πατριαρχία αλλά και το σύστημα που την γεννά.

Έτσι, το διήμερο ξεκίνησε με την εκδήλωση «Οργάνωση και αγώνας των γυναικών | Εμπειρίες αγώνα και σκέψεις για το χτίσιμο ενός ριζοσπαστικού κινήματος ενάντια στην πατριαρχία» με τοποθέτηση από πλευράς μας σχετικά με την εμπειρία μας από την οργάνωση των γυναικών, τις εμπειρίες αγώνα καθώς και τα συμπεράσματα που έχουμε εξάγει για το χτίσιμο ενός ριζοσπαστικού, μαζικού και μαχητικού κινήματος ενάντια στην πατριαρχία. Σε αυτή συμμετείχαν συντρόφισσες από την κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου, συντρόφισσες της Ταξικής Αντεπίθεση καθώς και συντρόφισσες που συμμετείχαν και συμμετέχουν στους αγώνες που διεξάγονται στα Εξάρχεια. Έγινε μια πλούσια συζήτηση και άνοιξε έναν διάλογο για τα επίδικα του αγώνα ενάντια στην πατριαρχία.

Η πρώτη μέρα συνεχίστηκε με το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ «Λας Σαντινίστας», ένα ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες μαχήτριες στο FSLN στη Νικαράγουα, που υποτιτλίστηκε και μας παραχωρήθηκε για την προβολή του στο πλαίσιο του διημέρου από τη «Γη και Ελευθερία- Tierra Y Libertad». Η μέρα έκλεισε με ρεμπέτικο γλέντι, το οποίο κράτησε ως αργά.

Τη δεύτερη μέρα, το πρόγραμμα του διημέρου μας τροποποιήθηκε από τις ανάγκες της συγκυρίας. Καθώς το προηγούμενο βράδυ, μπάτσοι επιτέθηκαν στο ΑΠΘ στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο του 3ου ελευθεριακού φεστιβάλ και εξαιτίας καλεσμένης αντικατασταλτικής διαδήλωσης που καλέστηκε εκείνο το απόγευμα θεωρήσαμε πως η ανάγκη της μαζικότητας της διαδήλωσης ήταν επιτακτική. Ως εκ τούτου, αναβάλαμε την πρώτη εκδήλωση της δεύτερης μέρας, την παρουσίαση της μπροσούρας της «Emma Goldman | 3 κείμενα για τον γάμο, τον έρωτα και το παιδί» και επιφυλασσόμαστε να γίνει σύντομα. Μετά το τέλος της διαδήλωσης πραγματοποιήθηκε στον Έσπερο η εκδήλωση «η τέχνη του drag ως κραυγή έκφρασης και εργαλείο αγώνα ενάντια στην πατριαρχία και τα κατεστημένα στερεότυπα» με την Drag Queen Lafert και Aphrodite HGW.

Το διήμερο έκλεισε με Live και Drag Performance με τους:  Aeon χ Παλιάτσος, Εsmeralda, Stolen Mic, σκλάβος x κάρτας, χιπχοπαθή, Drag Queen Lafert, Aphrodite HGW.

Ευχαριστούμε όλες και όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συμμετείχαν στη διοργάνωση αυτού του διημέρου αλλά και όσους πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις και όλοι μαζί δημιουργήσαμε ένα συλλογικό πεδίο διαλόγου και ζύμωσης σχετικά με τον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία.

Στέλνουμε σινιάλο αλληλεγγύης στις γυναίκες στο Ιράν που εξεγείρονται τις τελευταίες μέρες απέναντι στο τέρας της καταπίεσης αλλά και σε όλες τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο που αγωνίζονται για τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Αντλώντας έμπνευση από σύγχρονα (και μη) παραδείγματα επαναστατημένων κοινωνιών και γυναικών που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο, παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας στο εδώ και στο τώρα, με νέα μέσα πάλης και νέες μορφές οργάνωσης, αντιλαμβανόμαστε πως λειτουργεί το παγκόσμιο κεφάλαιο απέναντι στους καταπιεσμένους και σε όσους αντιστέκονται και οραματιζόμαστε μια άλλη κοινωνία.

Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s