Πέρασαν δυο χρόνια από τον Απρίλη 2020, όταν ο φασίστας δήμαρχος άρπαξε την ευκαιρία του lockdown και έκανε αυτό που δε μπορούσε υπό κανονικές συνθήκες: διέκοψε την παροχή της Κρύας Βρύσης από τα μισά και παραπάνω σπίτια κάνοντας το πρώτο βήμα προς την απομόνωσή της. Το δεύτερο και τελικό θα ήταν η ολοκληρωτική απομόνωσή της που επιχειρήθηκε τρεις φορές μέσα στο καλοκαίρι 2020 αλλά έμεινε στο επίπεδο του σχεδιασμού. Η δυναμική στάση των κατοίκων , η πραγματοποίηση 20 πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα σε ενάμιση μήνα και η μόνιμη παρουσία αλληλέγγυων δεν άφησαν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας της απέναντι πλευράς για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Παράλληλα με την ίδια δυναμική διώξαμε τον δήμαρχο τις δυο φορές που μπήκε στο χωριό το ίδιο καλοκαίρι με συνοδεία ένα λεφούσι αστυνομικών, κρατικών, ιδιωτικών (μπράβων), και δημοτικών σε μια προσπάθεια να φοβίσει και να κάνει επίδειξη κυριαρχίας. Πρόλαβε ωστόσο να κλειδώσει τα δύο κοινοτική κτήρια μέσα από τα οποία εκπορεύονταν όλη η πολιτιστική δραστηριότητά μας, δεμένη με τον αγώνα του νερού, αντιφασιστική και αντιρατσιστική, με πλήρη αυτονομία και αυτοδιαχείριση. Έκτοτε, παρά το γεγονός ότι μπαίνει ελεύθερα σε όλα τα χωριά που ανήκουν στον δήμο Βόλου, δεν τόλμησε να πατήσει το πόδι του στις Σταγιάτες.


Η Λαϊκή μας Συνέλευση εξακολουθεί να αποφασίζει για τους χειρισμούς που αφορούν τα δύο μεγάλα θέματα , του νερού και των κλειστών χώρων. Λόγω πανδημίας, και χειμώνα δεν μαζευτήκαμε ακόμη. Η συντονιστική Επιτροπή ως πιο ευέλικτη και ολιγομελής , βρέθηκε αρκετές φορές. Δεν μπορεί όμως να παίρνει αποφάσεις. Απλά φροντίζει να υλοποιούνται οι αποφάσεις της Συνέλευσης κυρίως σε πρακτικά πράγματα όπως:
• τα θέματα με τη δικαιοσύνη που παραμένουν ανοικτά. Εκτός από δίκες που αντιμετωπίζουν συγχωριανοί μας ως κατηγορούμενοι από το δημαρχιακό σινάφι (επόμενη στις 14/10/2022), τελικά ορίστηκε δίκη με κατηγορούμενο τον Μπέο μετά από μήνυση πάνω από 80 κατοίκων στις 6/3/2023. Υπάρχουν και τα ασφαλιστικά για την επανασύνδεση της Κρύας Βρύσης για τα οποία δεν ξεκινήσαμε ακόμη τη διαδικασία.
• Η δημιουργία πολιτιστικού συλλόγου. Η Συνέλευση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα των χώρων πρώτα θεσμικά και μετά κινηματικά. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ιδρυθεί ένας πολιτιστικός σύλλογος του οποίου η δράση να εστιάζεται στην Κρύα Βρύση και να ζητήσουμε ως έδρα το παλιό δημοτικό σχολείο το οποίο παραμένει κλειστό. Ιδρύθηκε ήδη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταγιατών η Κρύα Βρύση από το περσινό καλοκαίρι, ο οποίος ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου το σχολείο πριν από 9 μήνες και φυσικά απάντηση …δεν πήραμε. Αυτό τυπικά σημαίνει άρνηση και στην επόμενη συνέλευση θα αποφασιστεί η κινηματική μας δράση απέναντι στο θέμα.
• Η ενημέρωση. Η Συντονιστική Επιτροπή φροντίζει τη διαδικτυακή ενημέρωση μέσα από τη σχετική σελίδα στο facebook (Σταγιάτες Ελεύθερα Νερά), για τη συντήρηση και ανανέωση των πανό και των μαύρων σημαιών μέσα στο χωριό και ότι επείγον προκύψει.
• Η συντήρηση του δικτύου , της Πηγής και της άρδευσης την οποία αυτοδιαχειριζόμαστε.
Κάπου εδώ κοντά, θα οργανωθεί η πρώτη για φέτος Λαϊκή Συνέλευση που θα αποφασίσει για τα περαιτέρω. Η Πολιτιστική δουλειά θα συνεχιστεί τόσο από την ΑΠΟΔΡΑΣΗ όσο και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στους ανοικτούς χώρους, με πρώτη μεγάλη εκδήλωση τη διήμερη γιορτή των παραδοσιακών σπόρων στις 7και 8 του Μάη που οργανώνει η ΑΠΟΔΡΑΣΗ. Θα ακολουθήσουν και άλλες μέσα στο καλοκαίρι μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Θα συνεχιστεί η έκφραση της αλληλεγγύης μας σε όλα τα ζωντανά κινήματα που αγωνίζονται για Γη και Ελευθερία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γιατί μία από τις πιο σημαντικές εμπειρίες που θέλουμε να μοιραστούμε είναι αυτή της αλληλεγγύης που βιώνουμε στον αγώνα μας που καλά κρατεί εδώ και 10 χρόνια. Μόνο έτσι μπορούμε να υπερασπιστούμε όχι μόνο τα κοινά αγαθά και την ελευθερία αλλά και την αξιοπρέπειά μας.
Ο αγώνας συνεχίζεται

Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s