
Εδώ και μήνες στην Ερεσό της Λέσβου τρέχει ένας κοινοτικός αγώνας κατοίκων για την υπεράσπιση της παραλίας του χωριού. Πρόκειται για παραλία 3 χιλιομέτρων που στο μεγάλο της κομμάτι παραμένει ένα φυσικό τοπίο ανεκτίμητης ομορφιάς, αδόμητο, και ένας δημόσιος και ελεύθερα προσβάσιμος χώρος για όλους. Λόγω αυτού ελκύει τους θερινούς μήνες μεγάλο κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού, λόγω και της ύπαρξης του ελεύθερου κάμπινγκ στην περιοχή. Η παραλία αυτή απειλείται πλέον ανοιχτά με σχέδια οικοδόμησης.
Το περασμένο καλοκαίρι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου επιχείρησε να υλοποιήσει ένα θεματικό πάρκο με περιφράξεις, πάρκινγκ αμφιθέατρο και παιδική χαρά, σε σημείο πάνω στην παραλία χωρίς την ενημέρωση της τοπικής κοινότητας και χωρίς να το έχει αιτηθεί ποτέ η ίδια. Εκεί γεννήθηκε η πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας – αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού από κατοίκους που οργανώθηκαν αδιαμεσολάβητα και αποφάσισαν να αντιδράσουν. Μετά από διάφορες και πολύμορφες δράσεις ο Δήμος αναδιπλώθηκε παγώνοντας το έργο.
Και ενώ σε όλο το διάστημα αγώνα μεταξύ Μάη και Σεπτέμβρη όπου διεξαγόταν ο αγώνας ενάντια στο θεματικό πάρκο, ο Δήμαρχος δήλωνε ρητά ότι δεν υπάρχει κανένα πλάνο οικοδόμησης της παραλίας, κάτοικος της περιοχής ανακάλυψε υπαρκτή προέγκριση για βίλες, πισίνες και χώρους εστίασης πάνω ακριβώς στην παραλία, και ακόμη πιο συγκεκριμένα, μέσα στο χειμέριο κύμα. Προέγκριση που είχε δοθεί ήδη από τον Δεκέμβρη του 2020 από την ΥΔΟΜ του δήμου. Το γεγονός αυτό γέννησε μεγάλες αντιδράσεις. Στις 29 του Νοέμβρη η ιδιώτης επιχείρησε να κάνει τις τομές της αρχαιολογίας στο σημείο, και αποτράπηκε πετυχημένα μετά από κάλεσμα και συγκέντρωση κατοίκων.
Έκτοτε γεννήθηκε το μπλόκο Αφεντέλι που είναι ένα μπλόκο που συνεχίζει να υπάρχει 4 μήνες μετά μέχρι και σήμερα. Το μπλόκο αυτό είναι αυτοοργανωμένο και στήνεται από κατοίκους τις καθημερινές οι οποίοι δημιούργησαν και κέντρο αγώνα στην περιοχή. Εκεί κάθε βδομάδα γίνεται συνέλευση κατοίκων όπου και συλλογικά και οριζόντια παίρνονται οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα του αγώνα. Το μπλόκο κατάφερε και απέτρεψε πετυχημένα και 2η φορά την ιδιώτη που ήρθε με όλη την αστυνομική δύναμη του Δήμου στις 21 Φλεβάρη.
Η ιδιώτης προσπαθεί να χτίσει εκμεταλλευόμενη άκρες που έχει σε υπηρεσίες και σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Γεγονός ότι βασίζεται σε μία πέρα από το νόμο και την φύση λανθασμένη χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας, ενώ έχει παρατύπως αυξήσει τα όρια του «οικοπέδου» της. Η υπηρεσία δόμησης του δήμου από την άλλη αγνοεί ένα κάρο νόμους που προστατεύουν την περιοχή (3 κωδικοί natura, προστατευόμενος νησιωτικός υγρότοπος δίπλα από το επίμαχο σημείο, νόμοι που δίνουν κατευθύνσεις προστασίας ως «τοπίο διεθνούς αξίας», αγνόηση υπαρκτής μελέτης διάβρωσης καθώς η παραλία Ερεσού έχει μεγάλη διάβρωση πράγμα που την καθιστά ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή).
Τέλος η δημοτική αρχή μετά από παλινωδίες, ψέματα και υπεκφυγές κάνει τα πάντα να βοηθήσει την ιδιώτη και στρώνοντας έτσι το δρόμο για την τσιμεντοποίηση και την επιχειρηματική εκμετάλλευση της παραλίας Ερεσού. Χαρακτηριστικό και άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ο δήμαρχος είναι μηχανικός, ο στενός επιστημονικός συνεργάτης του στο δήμο υπογράφει για το έργο της ιδιώτη, ενώ η γυναίκα του Δημάρχου είναι η προϊσταμένη της ΥΔΟΜ που έδωσε την προέγκριση!
Κόντρα σε όλο αυτό το σύστημα διαπλοκής και προσπάθειας αλλοίωσης της παραλίας, στέκει ο αγώνας των κατοίκων μόνος του. Με αρχή την αυτοοργάνωση, σύνθημα το καμία παρέμβαση στην παραλία από το δρόμο και κάτω, και με βασικό εργαλείο κινηματικού αγώνα το μπλόκο Αφεντέλι και τις συνελεύσεις του ο αγώνας έχει καταφέρει να διατηρήσει μέχρι και σήμερα την παραλία αναλλοίωτη. Ο αγώνας είναι πολύμορφος με διάφορες εκδηλώσεις ενημέρωσης στο χωριό και στην Μυτιλήνη, με την δημιουργία ενός νέου περιβαλλοντικού κοινωνικού συλλόγου την Πρωτοβουλία Ερεσού, με την συλλογή υπογραφών κατοίκων και παράλληλα με νομική υποστήριξη από δικηγόρους, αλλά και εκατοντάδες φίλους της Ερεσού από όλη την Ελλάδα συνεχίζει μέχρι και σήμερα με αμείωτο ρυθμό.
Στόχος να διαφυλαχτεί η παραλία Ερεσού ως φυσικό τοπίο, να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της, αλλά και να παραμείνει αναλοίωτη ως παραλία που δίνει ζωή στην κοινότητα βοηθώντας δεκάδες ανθρώπους να βιοποριστούν από τις θέσεις εργασίας που παράγονται στην περιοχή.
Οι αιγιαλοί ανήκουν σε όλη την κοινωνία
Έξω τσιμέντα και συμφέροντα από την παραλία.
Ούτε βήμα πίσω!
Seleof