
Η Energean Oil & Gas SA είναι θυγατρική του εισηγμένου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ομίλου Energean και από το 2009 διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου στον Πρίνο, στα ανοιχτά της Θάσου, που αποτελούν περιουσία του ελληνικού Δημοσίου ενώ το εργοστάσιο της βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Καρβάλης. Τα τελευταία χρόνια η εταιρία εμφανίζει φορολογικές ζημίες της τάξης των 310 εκατ ευρώ και συγκεκριμένα το 2020 λειτουργικές ζημιές 83 εκατ ευρώ. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τα ποσά που παρουσιάζονται ως ζημιές των ισολογισμών της μονάδας στην Καβάλα δεν αφορούν την εταιρεία αλλά συναλλαγές μεταξύ των διαφορετικών εταιρειών του ίδιου ομίλου ενώ τονίζουν πως μέρος αυτών των ποσών χρηματοδότησε δραστηριότητες της εταιρείας στα Ιωάννινα και το Κατάκολο για την διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων.
Τον Μάρτη του 2021 η κυβέρνηση ζητάει από την Ε.Ε. την διαμεσολάβηση για την έγκριση δανείου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία. Τελικά εγκρίνεται υπέρ της Energean δημόσια εγγύηση για δάνειο από εμπορικές τράπεζες ύψους περίπου 90,5 εκατ. ευρώ και δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος
Η εταιρεία ταυτόχρονα ανακοινώνει στους εργαζόμενους ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει πρόγραμμα για εθελούσιες εξόδους αλλά και την είσοδο εργολαβικών εργαζομένων ενώ μιλάει για περικοπή 80 θέσεων εργασίας με τους 40 να διατηρούν τα πόστα τους αλλά πλέον ως υπάλληλοι εργολαβικής εταιρείας, ενώ στο τραπέζι μπήκαν και οι περικοπές σε κάποια επιδόματα.
Τον Αύγουστο 11 εργαζόμενοι αποχωρούν αλλά οι θέσεις δεν καλύπτονται. Για να βγαίνουν τα κενά, η δουλειά για τους εναπομείναντες εργαζόμενους εντατικοποείται με κάποιους από αυτούς να αναγκάζονται να δουλέψουν 12ωρα για αρκετές μέρες σερί, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα ασφαλείας. Το εργοστάσιο από τότε μέχρι και τον Δεκέμβριο θα βρίσκεται υπό την περιφρούρηση των εργαζομένων, με τις περισσότερες όμως λειτουργίες του να συνεχίζονται κανονικά.
Η προγραμματισμένη παύση λειτουργίας του εργοστασίου τον Σεπτέμβρη του 2021 με σκοπό την συντήρηση των εγκαταστάσεων έδωσε αφορμή στην εταιρεία για την αναστολή της λειτουργίας του.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, με τη διοίκηση της εταιρείας να προσπαθεί να θέσει το εργοστάσιο ξανά σε λειτουργία με τους όρους της, η Energean ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός προγράμματος διαθεσιμότητας με έγκριση του Πρωτοδικείου Καβάλας και στο οποίο εντάσσονται 130 εργαζόμενοι οι οποίοι παίρνουν το 50% του μισθού τους χωρίς να δουλεύουν ή το 50% + την διαφορά για όσες μέρες κληθούν να δουλέψουν. Το Σωματείο Εργαζομένων αναφέρει:
«Υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας, το περιβάλλον, την οικονομική δύναμη της πόλης, δεν θα τα αφήσουμε όλα αυτά στην τύχη. Έχουμε ορκιστεί ότι όλοι μαζί θα τα υπερασπιστούμε με ότι χρειαστεί. Δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν όσο δυνατός και να παρουσιάζεται, όσο ύπουλα και αν φέρεται γιατί μας πνίγει το δίκιο, γιατί έχουμε προσφέρει κυριολεκτικά όλη την ζωή μας γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε έτσι την όλη κατάσταση».
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να προσέρχονται στην δουλειά τους και να περιφρουρούν το εργοστάσιο, η εταιρεία προχωρά σε μηνύσεις και κάπως έτσι στις 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται εισβολή δέκα περίπου διμοιριών των ΜΑΤ που βρήκαν απέναντί του 170 περίπου εργαζόμενους που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ανάκληση των απολύσεων και νέες προσλήψεις έτσι ώστε να αποφευχθούν εργατικά η περιβαλλοντικά “ατυχήματα”.
Κατά την επέμβαση των μπάτσων ανατινάζεται ένας μετασχηματιστής έτσι ώστε να διακοπεί η ηλεκτροδότηση του εργοστασίου κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς αλλά και διαρροές υδροθείου. Η αστυνομία συλλαμβάνει τελικά 17 εργαζόμενους ενώ αναμένεται δικογραφία που θα συμπεριλαμβάνει και τους υπόλοιπους 150. Το ίδιο βράδυ εκατοντάδες αλληλέγγυοι κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης.
Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου νέα μαζική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια όπου μεταφέρονται οι συλληφθέντες χτυπιέται εκ νέου από την αστυνομία, αλλά στέκεται στο σημείο μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι όλοι, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται διαδήλωση εκατοντάδων Καβαλιωτών.
Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας από την 1η Ιανουαρίου και η εταιρεία υλοποιεί τις απολύσεις που είχε προαναγγείλει για τους “ταραξίες” που “δεν σέβονται την νομιμότητα” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
24 εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας, μεταξύ των οποίων ολόκληρο το 7μελές διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων μένουν άνεργοι. Στους επτά συνδικαλιστές όσο και σε άλλους 17 εργαζόμενους παράλληλα με την απόλυση κοινοποιήθηκαν και μηνύσεις, με τις οποίες η εταιρεία τους κατηγορεί μεταξύ άλλων για δυσφήμιση και δολιοφθορές, ενώ με επιστολές της προς τους υπόλοιπους 197 εργαζομένους που συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας (με συμμετοχή που αγγίζει το 98%) τους προειδοποιεί πως αν συνεχίσουν θα έχουν την ίδια τύχη με τους απολυμένους συναδέλφους τους.
Περισσότερα από 100 σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων συντάσσουν ανακοινώσεις συμπαράστασης ενώ μετά από κάλεσμα δεκάδων σωματείων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης στις 27 Ιανουαρίου πραγματοποιείται μία από τις μεγαλύτερες εργατικές πορείες των τελευταίων δέκα ετών στην Καβάλα.
Μετά την E-food και την Cosco, ένας νέος εργατικός αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη και παρά τις συλλήψεις και τις απολύσεις η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εξακολουθεί να παλεύει για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς που θα προφυλάσσουν την υγεία, την ζωή τους αλλά και το περιβάλλον.
Οι εργαζόμενοι επιμένουν να αγωνίζονται και να μην κάνουν πίσω και την συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα μάτια όλων των εργαζομένων της χώρας είναι στραμμένα πάνω τους.
Μέσα σε συνθήκες κρίσης, βίαιης φτωχοποίησης, περιστολής συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην Καβάλα και σε κάθε πόλη η εργατική τάξη αρχίζει να θυμάται τις εξεγέρσεις των καπνεργατών, τις απεργίες των οικοδόμων, τις καταλήψεις των εργοστασίων των προηγούμενων γενεών.
Και την οργάνωση ως προϋπόθεση οποιασδήποτε νίκης.
Να σταθούμε στο πλάι τους!
Δημήτρης Δ.