Στηρίζουμε την πορεία στις 8/3 στις 18:00 , πλ. Γεωργίου
Συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία της υπουργού παιδείας Κεραμέως:ΤΕΤΑΡΤΗ 9/3, 17:30 , ΠΛ. ΟΛΓΑΣ

8η Μάρτη : ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε το 1910 για να τιμηθούν οι εργατικοί γυναικείοι αγώνες. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τις απαρχές της ημέρας αυτής. Κάποιες από αυτές φαίνεται να είναι είτε η απεργία εργατριών ιματισμού το 1857 είτε μια διαδήλωση απεργών το 1908 στη Νέα Υόρκη. Η μαχητική απεργία και “η εξέγερση των 20.000” τον χειμώνα του 1910, η φωτιά της TriangleWaist με τις κλειδωμένες εργάτριες μέσα, η απεργία των κλωστοϋφαντουργών στο Λόρενς της Μασαχουσέτης το 1912 με τις γυναίκες να πρωτοστατούν δείχνουν όλα πως-όπως και να έχει- πρόκειται για μια εποχή κατά την οποία η Αμερική στιγματίστηκε από δυναμικές απεργίες και κινητοποιήσεις των πιο άγρια εκμεταλλευομένων κομματιών στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες, που ήταν στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες εργάτριες και μετανάστριες.

Στο σήμερα η 8η Μάρτη φαίνεται να έχει χάσει το νήμα με την ιστορική της παρακαταθήκη. Προσφορές σε καλλυντικά προϊόντα, γιορτές και λουλούδια έρχονται να διαστρεβλώσουν το νόημα της ημέρας, εμπορευματοποιώντας τη. Φιλανθρωπικά γκαλά και καμπάνιες από τις θεσμικές δυνάμεις, διατυμπανίζουν τις προσπάθειές τους για την ισότητα των φύλων ενώ στην πραγματικότητα ζητούν την ισότητα στη διαχείριση της εξουσίας. Αποτελούν με αυτό τον τρόπο αρωγό στην προσπάθεια της κυριαρχίας να αφομοιώσει κάθε προσπάθεια αντίστασης και αγώνων για τη γυναικεία χειραφέτηση. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη της υπουργού παιδείας Ν. Κεραμέως με σκοπό να μας μιλήσει για την ημέρα της γυναίκας. Μια υπουργού που ευθύνεται για σωρεία αντεκπαιδευτικών νόμων, με στόχο την προώθηση σκοταδιστικών αντιλήψεων σχετικά με το γυναικείο σώμα .

Απέναντί του όμως έχουν τις γυναίκες της τάξης μας. Φοιτήτριες, εργαζόμενες, μητέρες, μετανάστριες, φυλακισμένες, που ο αγώνας για τη χειραφέτησή τους είναι καθημερινός. Που η πάλη τους δεν αφορά καμία φιέστα αλλά ένα ολόκληρo σύστημα που τις αφαιμάζει. Και είναι αυτό ακριβώς το καπιταλιστικό σύστημα που εντός του δε θα αρθεί ποτέ η καταπίεση από την πατριαρχική βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση.

Η ένταση της έμφυλης βίας που σημειώνεται τον τελευταίο χρόνο, έρχεται να επισφραγίσει τον κανιβαλισμό που καλλιεργείται από το καπιταλιστικό και πατριαρχικό οικοδόμημα. Με παραδείγματα τις 20 έως σήμερα γυναικτονίες, το περιστατικό βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, τις περιπτώσεις σεξουαλικές παρενόχλησης σε βάρους φοιτητριών από πρώην επίκουρο καθηγητής του τμήματος Μαιευτικής στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. (πρώην Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) και ενεργό γυναικολόγο αλλά και τις πρόσφατες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του πανεπιστημίου Πελοποννήσου αλλά και από καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο μόνος δρόμος για την απελευθέρωση των γυναικών είναι η οργάνωση και ο αγώνας μέσα και έξω από τις σχολές μας. Η συνεχής παρουσία μας στις σχολές, στους φοιτητικούς μας συλλόγους, η ζύμωση με τους συμφοιτές/ήτριες μας. Με όργανα λήψης αποφάσεων τις γενικές συνελεύσεις, όπλα τις συντονισμένες – στη βάση – καταλήψεις διαρκείας και τις μαζικές διαδηλώσεις και όχημα τον ακηδεμόνευτο και μαχητικό φοιτητικό – ταξικό συνδικαλισμό, να μετατρέψουμε τις σχολές σε ζωντανά κέντρα αγώνα, σε τόπους συλλογικής συζήτησης, ζύμωσης, αμφισβήτησης και αντίστασης. Να κρατήσουμε ζωντανή την αγωνιστική παρακαταθήκη της 8ης Μάρτη, τη συλλογική μνήμη και να συνεχίσουμε τη φλόγα των αγώνων αυτών στο σήμερα. Απέναντι σε κάθε προσπάθεια αφομοίωση των αγώνων της τάξης μας, στο σύστημα που μας καταπιέζει και μας εξαθλιώνει.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ , ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
 

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s