ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20/1, ΣΤΙΣ 11 π.μ και στις 18.30 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ελευθεριακού Σχήματος Πανεπιστημίου Πατρών για την πανδημία, το άνοιγμα των σχολών και την εξεταστική.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣΦΟΙΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

Τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας που έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα νέα κρούσματα καθημερινά είναι δεκάδες χιλιάδες, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ αυξάνονται, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 22.000, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Μέσα σε αυτή την συνθήκη, το κράτος υποβαθμίζει την επικινδυνότητα του ιού και λαμβάνει μέτρα που όχι απλά δεν στοχεύουν στην αναχαίτιση της πανδημίας, αλλά, αντίθετα, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη διασπορά, επιδιώκοντας να εφαρμόσει με αυτόν τον τρόπο την «ανοσία της αγέλης». Η μείωση της καραντίνας για όσους νοσούν από τις δέκα στις πέντε μέρες δεν αποτελεί πραγματικό υγειονομικό μέτρο, αλλά έχει ως στόχο την ταχύτερη επιστροφή των εργαζομένων στην δουλειά, έτσι ώστε αφενός να μειώσει τα χρήματα που δίνει για αναρρωτικές και αφετέρου να συνεχίσει απρόσκοπτα η καπιταλιστική λειτουργία. Ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, αυτή η «ανάγκη» για ταχύτερη επιστροφή στην εργασία προκύπτει ως αποτέλεσμα της τραγικής υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία αριθμούν δεκάδες χιλιάδες κενά. Παράλληλα, το γεγονός ότι υποχρεούμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας δεκάδες ευρώ για διαγνωστικά τεστ, καθώς δεν παρέχονται δωρεάν σε όλους, καταδεικνύει για άλλη μια φορά την εγκληματική διαχείριση από την μεριά των κυρίαρχων. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος καθιστά την πανδημία ζήτημα ατομικής ευθύνης και εμποδίζει όσους ανήκουν στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα να προστατευτούν αποτελεσματικά.

Μέσα σε αυτή την συνθήκη, τα πανεπιστήμια ανοίγουν, για άλλη μια φορά, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για τους φοιτητές. Αντί να αποσυμφορηθούν τα Μ.Μ.Μ και τα αμφιθέατρα, αντί θα δοθούν δωρεάν μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.ο.κ) και να διενεργούνται επαναλαμβανόμενα δωρεάν διαγνωστικά τεστ, επιστρέφουμε στα πανεπιστήμια με λεωφορεία και αμφιθέατρα ασφυκτικά γεμάτα, με ανύπαρκτα τεστ και μέσα προστασίας. Ενώ η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της, φοιτητές που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα του ιού ή έχουν ελαφριά συμπτώματα, είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν κανονικά στα μαθήματα τους, γεγονός που έχει προκαλέσει τη νόσηση εκατοντάδων φοιτητών και φοιτητριών σε όλο το πανεπιστήμιο. Η κατάσταση που διαμορφώνεται με αυτόν τον τρόπο, από τη μια θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή και από την άλλη μας αναγκάζει να ξοδεύουμε δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα προκειμένου να προστατευτούμε, κάτι το οποίο σημαίνει ότι επωμιζόμαστε, για άλλη μια φορά, τα υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά απότοκα της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Την ίδια στιγμή, ενώ βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής, σε πολλές σχολές δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον τρόπο που αυτή θα διενεργηθεί ώστε να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής. Οι τηλε-εξεταστικές που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα εξάμηνα δεν μπορούν να αποτελέσουν σε καμία περίπτωση τη λύση, καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εξέταση αφενός μετακυλίει ακόμα περισσότερο το κόστος φοίτησης στις πλάτες μας, αποκλείοντας από την εξεταστική όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μόνοι τους τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και αφετέρου, νομιμοποιεί το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης που συντελεί ακόμα περισσότερο στην αποστείρωση των πανεπιστημίων και χρησιμοποιείται ως όπλο στα χέρια των κυρίαρχων κάθε φορά που θέλουν να καταστείλουν τους μαχητικούς αγώνες των φοιτητών. Είναι προφανές ότι, η εξεταστική μπορεί να διεξαχθεί κανονικά αν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητών όπως αναφέρονται παραπάνω, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένας φοιτητής δεν θα αποκλειστεί από την εξέταση επειδή νοσεί.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το κράτος εκμεταλλεύεται την συνθήκη και κάνει, για άλλη μια φορά, την κρίση ευκαιρία, προκειμένου να εξαπολύσει έναν νέο γύρο επίθεσης σε βάρος των φοιτητών και ολόκληρης της κοινωνίας. Πριν από λίγες μέρες, έγινε γνωστό πως το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την τοποθέτηση τουρνικέ (περιστρεφόμενου μηχανισμού που επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά) σε 4 κεντρικά πανεπιστήμια, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο σε εφαρμογή μία από τις διατάξεις του πρόσφατου αντιεκπαιδευτικού νόμου Κ-Χ. Στην συνέχεια, ανακοινώθηκε πως ξεκινάει η εκπαίδευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ), με στόχο την τοποθέτηση της στις σχολές μέσα στην Άνοιξη. Οι νέες αυτές κινήσεις από την μεριά του κράτους εντάσσονται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που στοχεύει από την μία στο τσάκισμα των αγώνων μέσα στα πανεπιστήμια και από την άλλη στην δημιουργία ενός πανεπιστημίου για λίγους, που θα ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες του κεφαλαίου.Με βάση όλα τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Η θανατοπολιτική που εφαρμόζει το κράτος τα τελευταία δύο χρόνια βάζει στο στόχαστρο τη ζωή των ανθρώπων τάξης μας και μας οδηγεί στον θάνατο, ενώ παράλληλα αυξάνει τα κέρδη των αφεντικών. Η διάλυση της δημόσιας υγείας, τα ανύπαρκτα μέσα προστασίας στα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τους χώρους εργασίας, αλλά και η εργαλειοποίηση της πανδημίας με σκοπό το τσάκισμα των αγώνων των φοιτητών είναι συνθήκες που θα πρέπει να μας βρουν όλους και όλες απέναντί τους. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας. Με όπλα τους μαχητικούς και δυναμικούς αγώνες, τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, τις καταλήψεις διαρκείας και τις διαδηλώσεις, και όχημα τον αυτόνομο φοιτητικό-ταξικό συνδικαλισμό, οφείλουμε να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τις ανάγκες και τα ταξικά μας συμφέροντα, μετατρέποντας τις σχολές σε εστίες οργάνωσης, αντίστασης και αγώνα.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΝΙΚΕ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s