Την φετινή 25η Νοέμβρη κατεβήκαμε στους δρόμους της Πάτρας μαζικά.

Έπειτα από δυο μήνες καμπάνιας ενάντια στην έμφυλη βία, κατεβήκαμε στο δρόμο με κάλεσμα που προέκυψε από την ανοιχτή συνέλευση αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία που συγκροτήθηκε έπειτα από κάλεσμα της πρωτοβουλίας γυναικών ενάντια στην πατριαρχία.

Το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες  χιλιάδων περιστατικών έμφυλης βίας που καλύπτουν  όλο το φάσμα, από την κακοποίηση μέχρι την γυναικοκτονία. Οι καταγγελίες μεταναστριών από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην Πέτρου Ράλλη για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από μπάτσους, η κατ’ επανάληψη για πολλά χρόνια κακοποίηση παιδιών και ενηλίκων από τον Λιγνάδη και η προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από το κράτος και τα όργανά του, ο βιασμός της καθαρίστριας στα Πετράλωνα, η συστηματική κακοποίηση 18χρονης από τον πατέρα της και έπειτα  από μπάτσο στην Ηλιούπολη, η γυναικοκτονία της Βιολέτ στα Χανιά, της Ελένης στην Θεσσαλονίκη, της Βασιλική στα Μεσκλά, της Κωνσταντίνας στη Μακρινίτσα, της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, της Ελένης στην Αγία Βαρβάρα, της Γαρυφαλλιάς στην Φολέγανδρο, της Ανίσα στη Δάφνη, της Σταυρούλας στο Ρέθυμνο, της Μαρίας στη Λάρισα και της Δώρας στη Ρόδο αποτελούν μερικά από τα αποτρόπαια περιστατικά έμφυλης βίας που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν το δολοφονικό πρόσωπο της πατριαρχίας.

Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του παρελθόντος και να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα όπου εκφράζεται η πατριαρχική βία. Ήταν στοίχημα την φετινή 25η Νοέμβρη να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στο δρόμο και να στήσουμε ένα ισχυρό ανάχωμα στην επέλαση της βίας και του θανάτου απέναντι στις γυναίκες της τάξης μας. Και το καταφέραμε με μία από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει στην Πάτρα στον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία.

Οι προπαγανδιστικές δράσεις που έγιναν όλο τον προηγούμενο διάστημα οδήγησαν σε μία μαζική και με παλμό διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Μια διαδήλωση που συμμετείχαν περίπου 350 άτομα ενώ συμμετείχε η Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών με πανό στη συγκέντρωση και συγκροτήθηκαν επίσης μπλοκ από το patraspride, η συνέλευση για την 8η Μάρτη και το ΝΑΡ-ΝΚΑ.

Σε όλον τον κόσμο οι γυναίκες καταπιέζονται, δολοφονούνται και κακοποιούνται. Χαιρετίζουμε τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο από την Ροτζάβα και την Τουρκία μέχρι την Πολωνία και το Μεξικό και στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το επόμενο διάστημα και όσο η έμφυλη βία θα προωθείται και θα εντείνεται, εμείς οφείλουμε, πέραν της άμεσης δράσης, να χτίσουμε και δομές προστασίας, στήριξης και στοργής των κακοποιημένων γυναικών. Να βρούμε τους τρόπους, τους χρόνους και τους χώρους να τις χωρέσουν προκειμένου να ξεπεράσουν τα βιώματά τους, να προστατευθούν από τους κακοποιητές τους αλλά και από όλους αυτούς που συνηθίζουν να συνεχίζουν να  τις κακοποιούν και να τις εξευτελίζουν.

Μέχρι το γκρέμισμα του σάπιου κόσμου της εξουσίας διαρκής αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, το κράτος και το κεφάλαιο.

Ποτέ καμία μόνη!

Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s