
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΑΤΗΤΑ ΜΟΝΑΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΖΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.
Στις 23 Νοεμβρίου η διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ απέρριψε το αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων των δύο αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα Άγραφα. Πρόκειται για δύο πάρκα ισχύος 40MW και 46MW στους Δήμους Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα των εταιρειών “ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ΑΕΕ” και “ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ” θυγατρικών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Είναι μια θετική εξέλιξη, στη λήψη της οποίας κυρίαρχο ρόλο έχει παίξει ο πολύμορφος αγώνας που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια ενάντια στην ‘’πράσινη ανάπτυξη’’ και την πολιτική των ερημώσεων. Ένας αγώνας που επιχειρεί να βάλει φραγμό και να μπλοκάρει κάθε βήμα και κάθε εργασία, σε όλα τα πεδία των μαχών όπου και αν αυτά βρίσκονται ,από τις αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων έως στις βουνοκορφές.
Η εν λόγω απόφαση δεν έχει να κάνει με την ευαισθησία του κρατικού μηχανισμού για τα βουνά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η εικόνα σε όλη την Ελλάδα, με τις εκατοντάδες αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων, στο σύνολο του ορεινού όγκου της χώρας, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Εδώ και δεκαετίες, κράτος και καπιταλιστές έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο «αναπτυξιακών» έργων, επικαλούμενοι την αναγκαιότητα «προστασίας του περιβάλλοντος», που περνάει μέσα από την καταστροφή του…Η επιβολή της πολιτικής τους γίνεται με όρους ολοκληρωτικής καταστροφής της ζωής και της φύσης . Από την καύση σκουπιδιών μέχρι την επιτηδευμένη αδιαφορία για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία, όλες οι κατευθυντήριες γραμμές της αστικής πολιτικής συγκλίνουν στην μετατροπή κάθε σπιθαμής γης, θάλασσας και αέρα, σε επενδυτικό φιλέτο με καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον, τον άνθρωπό, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Υπενθυμίζουμε απλά πως τα Άγραφα έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας, με το «Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας 2021- 2025» να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «κύριες στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση επενδύσεων που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Συνολικά, περισσότερες από 500 ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να κατατεμαχίσουν τον ορεινό όγκο των Αγράφων, µε τις 72 να έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης. Υπενθυμίζουμε επίσης πως στο επίπεδο της ΕΕ έχει συμφωνηθεί μέχρι το 2030 η χώρα να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ΑΠΕ, σε ποσοστό που να ξεπερνά το 31%.Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις πλαγιές της Καράβας, της ψηλότερης κορυφής των Αγράφων (2184µέτρα), και της ευρύτερης περιοχής, που απειλούνται µε «ξεκοίλιασµα» για την εγκατάσταση αιολικών. Ενδεικτικά, σχεδιάζονται ένας αιολικός σταθµός της ΙΝΤΡΑΚΑΤ µε 4 Α/Γ στην κορυφή Καράβα και, στη νοτιοδυτική της ράχη, ένας της ΤΕΡΝΑ µε 8 Α/Γ στη βόρεια πλαγιά της Καράβας. Πιο βόρεια, οι εργασίες κατασκευής αιολικού σταθμού µε 8 Α/Γ στη θέση «Αέρας – Αφεντικό», στην περιοχή διάσελο Τυµπάνου της ∆ΕΗ Ανανεώσιμές συνεχίζονται αδιάκοπα. Για την κατασκευή του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού να θυμίσουμε ότι έγιναν τρεις διακοπές έπειτα από τις καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που αποτέλεσαν την αφορμή να διαπιστωθούν παραβάσεις, η καταστροφή όμως συνεχίζεται ραγδαία Με βάση την αναφερόμενη απόφαση του Υπουργείου περιβάλλοντος, κατά την οποία τα έργα στη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο για τα αιολικά εργοστάσια «παγώνουν», διάφοροι κύκλοι κυρίως θεσμικών δυνάμεων «χτυπούν παλαμάκια».
Οι εν λόγω δυνάμεις δεν αξιοποιούν την απόφαση του υπουργείου για τη διεύρυνση και γιγάντωση του αγώνα εναντίον της καταστροφής των Αγράφων, αλλά για την καθήλωσή του σε μια καταστροφική αναμονή και την ένταξή του σε ένα ναρκοθετημένο θεσμικό πλαίσιο. Ο αντιπεριβαλλοντολογικός νόμος Χατζηδάκη αποτελεί εξάλλου πλέον την κατευθυντήρια γραμμή. Η πραγματικότητα έχει δείξει ότι ο περιορισμός του αγώνα στενά σε ένα πλαίσιο αναμονής «θεσμικών αποφάσεων», παροπλίζει τις κοινωνικές αντιστάσεις και τις απονευρώνει. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς -είτε αυτοί έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη, είτε με την τοπική αυτοδιοίκηση- οδηγούν τον αγώνα σε ένα μονοπάτι ενσωμάτωσης και διαπραγμάτευσης, το οποίο σύντομα θα βγει αδιέξοδο. Με δηλώσεις νομιμοφροσύνης κανένας αγώνας ποτέ δεν βγήκε νικηφόρος. Με το να περιορίζεις τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιείς για να αγωνιστείς σε ένα ατέρμονο νομικό αγώνα απέναντι στο κράτος και τους επενδυτές καταδικάζεις ήδη τα Αγραφιώτικα βουνά στη λεηλασία -πριν ακόμα ανέβει η πρώτη μπουλντόζα.Το ζήτημα της «πράσινης» ανάπτυξης και του ενεργειακού παροξυσμού δεν αποτελεί μια ανορθογραφία, ένα λάθος διαχείρισης, αλλά δομικό στοιχείο της επανάκαμψης ενός ασθμαίνοντος καπιταλισμού, σε βάρος ανθρώπου και περιβάλλοντος.
Το πογκρόμ βίας και διώξεων που έχει εξαπολυθεί εναντίον του μαχητικού κινήματος υπεράσπισης, της γης και της ελευθερίας, με ιδιαίτερη δε βιαιότητα στην περιοχή της Θεσσαλίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως ο κρατικός μηχανισμός είναι ενοποιημένος στην υπεράσπιση των επενδυτικών σχεδιασμών. Αλήθεια, εφ όσον το υπουργείο περιβάλλοντος «παγώνει» τα έργα σε Νιάλα και Βιοδολίβαδο, το δικαστήριο στις 7 Δεκέμβρη θα καταδικάσει αγωνιστές που διώκονται ακριβώς για αυτή τους την αντίθεση…;;
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τις προτεραιότητες των εταιρειών με τις χιλιάδες αδειοδοτήσεις τις συναλλαγές τους με το υπουργείο και τον μεταξύ εταιρειών ανταγωνισμό. Αν για κάτι είμαστε σίγουροι είναι ότι για να είναι νικηφόρος ο αγώνας πρέπει να υπερβεί την αστική νομιμότητα. Αυτή τη νομιμότητα που αυτή τη στιγμή ισοπεδώνει τον Τύμπανο.
Η εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, στη δύναμη του λαϊκού παράγοντα, η από τα κάτω οργάνωση, ο συντονισμός και η πολύμορφη δράση απέναντι στο κράτος και τους επενδυτές ώστε να καταφέρουμε να μπλοκάρουμε τους εγκληματικούς σχεδιασμούς τους είναι η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή. Μια επιλογή που χωράει πολλούς ανθρώπους και αφήνει ανοιχτό το πεδίο να γίνουν ακόμα περισσότεροι στο μέλλον. Να θυμόμαστε ότι ο δρόμος χωράει πολλούς. Τα δημαρχεία, το κοινοβούλιο και οι δικαστικές αίθουσες λίγους.Και στην περίπτωση των Αγράφων όσες φορές ηττήθηκαν οι επενδυτές και το ντόπιο συνάφι τους ήταν αποτέλεσμα της μαχητικής λαϊκής κινητοποίησης. Οι πλειστηριασμοί στο Δημαρχείο, οι πορείες στον Τύμπανο, το μπλοκάρισμα ανεμοϊστού που προορίζονταν για την Νιάλα ήταν στιγμές αποφασιστικότητας και ανάσες νίκης. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε την τοπική κοινωνία, τους Συλλόγους των χωριών, τα σωματεία και τις συλλογικότητες της πόλης αλλά και το πανελλαδικό δίκτυο αλληλεγγύης να πορευτούμε. Επόμενος σταθμός αποτελεί για μας η δική στις 7 Δεκέμβρη, όπου παραπέμπονται 4 αγωνιστές. Πυκνώνοντας την Αλληλεγγύη να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο Αγώνας, ώστε τα Άγραφα να μείνουν απάτητα βουνά. Ώστε ο Αγώνας για την κοινωνία, την φύση, την υγεία του Λαού να νικήσει.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΣ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ.
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 9 πμ.
Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα