Οι καταγγελίες μεταναστριών από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην Πέτρου Ράλλη για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από μπάτσους, η κατ’ επανάληψη για πολλά χρόνια κακοποίηση παιδιών και ενηλίκων από τον Λιγνάδη και η προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από το κράτος και τα όργανά του, ο βιασμός της καθαρίστριας στα Πετράλωνα, η συστηματική κακοποίηση 18χρονης από τον πατέρα της και έπειτα από μπάτσο στην Ηλιούπολη, η γυναικοκτονία της Βιολέτ στα Χανιά, της Ελένης στην Θεσσαλονίκη, της Βασιλική στα Μεσκλά, της Κωνσταντίνας στη Μακρινίτσα, της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, της Ελένης στην Αγία Βαρβάρα, της Γαρυφαλλιάς στην Φολέγανδρο, της Ανίσα στη Δάφνη, της Σταυρούλας στο Ρέθυμνο, της Μαρίας στη Λάρισα και της Δώρας στη Ρόδο αποτελούν μερικά από τα αποτρόπαια περιστατικά έμφυλης βίας που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν το δολοφονικό πρόσωπο της πατριαρχίας.

Όσο εμείς γινόμαστε μάρτυρες της έμφυλης βίας η οποία εντείνεται, πρέπει να θυμόμαστε πως πίσω από αυτήν υπάρχει ένα πολύ καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο στο οποίο ο καθένας -κράτος, θεσμοί, δικαστική αρχή και εκκλησία- έχει τον ρόλο του.

Ο δρόμος που επιλέγουμε εμείς είναι εκείνος του καθημερινού και αδιαμεσολάβητου αγώνα. Επιλέγουμε να συνδεθούμε με τα κομμάτια των από τα κάτω αυτού του κόσμου, που βιώνουν την καταπίεση, την εκμετάλλευση και τον αποκλεισμό και παλεύουμε καθημερινά για την καταστροφή των πατριαρχικών σχημάτων. Με όπλο μας την αλληλεγγύη να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας, να βρούμε τα σημεία σύγκλισης στον αγώνα για απελευθέρωση, οξύνοντας διαρκώς τη δράση μας, τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, μέχρι να καταστρέψουμε πατριαρχία, κράτος και κεφάλαιο. Ο αγώνας για εμάς πρέπει να είναι συνολικός και σε κάθε αντίθετη περίπτωση, θα έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να διεκδικούν απλά ισότιμη θέση με τους άντρες στην καταπίεση, σε ρόλους καταπιεστών ή καταπιεζόμενων. Για εμάς, ο στόχος είναι να είμαστε ελεύθερες και για να συμβεί αυτό οφείλουμε ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία που δίνουμε να είναι αντικαπιταλιστικός.

Στο σήμερα, που οι γυναίκες έχουν αρχίσει να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά έμφυλης βίας που βιώνουν επείγει η ανάγκη να δείξουμε έναν άλλο δρόμο, αυτόν της οργάνωσης των γυναικών για την πραγματική χειραφέτηση, μακριά από κάθε προσπάθεια από πλευράς κράτους να αφομοιώσει και να δώσει θεσμικό χαρακτήρα στον αγώνα αυτό. Μια γυναίκα που μιλάει, πρέπει να βρει το συλλογικό υποκείμενο που θα την ακούσει, θα την πιστέψει και θα την αγκαλιάσει. Ένα συλλογικό υποκείμενο που, εκτός του ευρύτερου αγώνα, θα στήσει αναχώματα στην επέλαση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού (που αγγίζει πια και την επίθεση στις γυναίκες όπως είναι προφανές). Αφ’ ενός θα της προσφέρει στήριγμα σε ένα τρομερό βίωμα για την ίδια και αφετέρου θα το μετουσιώσει σε αγώνα απέναντι στο σύστημα που γεννά και καλλιεργεί στοχευμένα τέτοιες συμπεριφορές.

Το επόμενο διάστημα και όσο η έμφυλη βία θα προωθείται και θα εντείνεται όλοι οι παραπάνω θα είναι συνένοχοι και εμείς οφείλουμε, πέραν της άμεσης δράσης, να χτίσουμε και δομές προστασίας, στήριξης και στοργής των κακοποιημένων γυναικών. Να βρούμε τους τρόπους, τους χρόνους και τους χώρους να τις χωρέσουν προκειμένου να ξεπεράσουν τα βιώματά τους, να προστατευθούν από τους κακοποιητές τους αλλά και από όλους αυτούς που συνηθίζουν να συνεχίζουν να τις κακοποιούν και να τις εξευτελίζουν.

Φέτος, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του παρελθόντος και να βρισκόμαστε μαζικά και μαχητικά στο δρόμο την 25η Νοέμβρη και κάθε μέρα όπου εκφράζεται η πατριαρχική βία. Να κλιμακώσουμε τις δράσεις μας προκειμένου να συσπειρώσουμε τον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία, το κράτος και το κεφάλαιο και τη φετινή 25η Νοέμβρη να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στο δρόμο και να στήσουμε ένα ισχυρό ανάχωμα στην επέλαση της βίας και του θανάτου απέναντι στις γυναίκες της τάξης μας.

Για τον λόγο αυτό, καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση για τη διοργάνωση πορείας την 25η Νοέμβρη το Σάββατο 13/11, 12μ., έξω από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω (Πατρέως 87)

*με την τήρηση των μέτρων συλλογικής και ατομικής αυτοπροστασίας από την πανδημία του κορωνοιού.

Κείμενο-τοποθέτηση της πρωτοβουλίας γυναικών ενάντια στην πατριαρχία για τη συγκυρία (Οκτώβρης 2021)

[Αφίσα] Καμπάνια ενάντια στην έμφυλη βία | 25η Νοέμβρη: όλοι και όλες στους δρόμους

Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s