Αλληλεγγύη στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ
Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τις δομές του αγώνα

Στις 6 Αυγούστου, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την απόφαση για καθαίρεση τμημάτων στεγών του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου βιομηχανικού συγκροτήματος ΥΦΑΝΕΤ, στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση αυτή ήρθε ως συνέχεια μιας σειράς ενεργειών από την πλευρά του υπουργείου, που περιλαμβάνει συστάσεις επιτροπών, απόπειρες εκπόνησης μελετών για το κτήριο, συνεδριάσεις, γνωμοδοτήσεις και διαρροές σε μίντια. Η απόφαση αυτή λοιπόν αποτελεί άμεση απειλή για εκκένωση της κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ.

Μετά από ενάμιση έτος πανδημίας και αδιάκοπης επίθεσης στην ταξική βάση, κράτος και κεφάλαιο συνεχίζουν τη ξεδίπλωση των σχεδίων τους για ανάπτυξη και κερδοφορία. Έπειτα από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας του Covid-19, τη σωρεία νομοσχεδίων και νομοθετικών πράξεων-εκτρωμάτων εν μέσω καραντίνας, με τις κοινωνικές ανισότητες έκδηλες και οξυμένες ακόμη περισσότερο εν μέσω κύματος ακρίβειας, η επίθεση στους χώρους του αγώνα αποτελεί πάγια τακτική αναχώματος απέναντι σε όσους αντιστέκονται στη λεηλασία του καπιταλιστικού συστήματος.

Ως Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος «Επί τα Πρόσω», κομμάτι των χώρων του κοινωνικού και ταξικού αγώνα, δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ, η οποία αποτελεί έναν ζωντανό και ανοιχτό χώρο αντίστασης. Οι καταλήψεις και οι αυτό-διαχειριζόμενοι χώροι αποτελούν κέντρα αγώνα όπου το κίνημα συλλογικοποιείται, οργανώνεται και αντεπίθεται σε κράτος και κεφάλαιο. Δομές αυτό-οργανωμένες όπου οι από τα κάτω επιχειρούν να αντιληφθούν και να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τόπους ατομικής και συλλογικής έκφρασης, ζύμωσης, διάδοσης ιδεών, μέρη όπου φυτρώνουν σπόροι και θρέφονται με όνειρα ενός άλλου κόσμου. Ενός κόσμου αλληλεγγύης κι ισότητας.

Απέναντι στις εκκενώσεις των χώρων αγώνα και την κρατική καταστολή, ενάντια στη διαρκώς εντεινόμενη προσπάθεια του κράτους να τσακίσει όποια φωνή αγωνίζεται, να προτάξουμε τις αντιστάσεις και την αλληλεγγύη μας. Όσο αυτοί θα ετοιμάζουν επενδυτικά πλάνα τόσο πιο ψηλά θα υψώνουμε τις φωνές μας, τόσο πιο δυναμικά θα απαντάμε μέσα από τους δρόμους, τους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες. Γιατί οι καταλήψεις δεν είναι ντουβάρια. Είναι μνήμη, αγώνες και ιδέες, και αυτά δεν εκκενώνονται.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΥΦΑΝΕΤ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος «Επί τα Πρόσω»
Πάτρα, Νοέμβρης 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s