Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών:
Πακιστανοί αναρχικοί διασώζουν Αφγανούς από τα χέρια των Ταλιμπάν

Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου είδαμε όλοι την διαδικασία κατά την οποία τερματίστηκε η εικοσαετής παρουσία του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν και παραδόθηκε η εξουσία στα χέρια των Ταλιμπάν. Οι σκηνές χάους που ακολούθησαν, με απελπισμένους ανθρώπους και ιδιαίτερα γυναίκες να πέφτουν από τα αεροπλάνα ή να πετάνε τα παιδιά τους στους στρατιώτες προκειμένου να τα σώσουν έκαναν τον γύρω το κόσμου. Είναι προφανές, ότι το νέο αντιδραστικό, θεοκρατικό καθεστώς που ανέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν θα στραφεί ενάντια σε κάθε τι προοδευτικό, στις γυναίκες, στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, στους εργαζομένους και ιδιαίτερα στους ανθρώπους που αγωνίζονται για την καταστροφή του υπάρχοντος άδικου συστήματος, της εξουσίας του κράτους, του κεφαλαίου και της θρησκείας.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, έλαβε χώρα ένα γεγονός το οποίο δεν έγινε γνωστό παρόλο που αποτελεί χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας παράδειγμα διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ δύο λαών αλλά και μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν στα κατώτερα στρώματα και αγωνίζονται για την οικοδόμηση ενός πιο ελεύθερου κόσμου. Αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, αναρχοσυνδικαλιστές του Πακιστάν (γειτονική χώρα με το Αφγανιστάν), που ανήκουν στην αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση «WorkersSolidarityFederation», ήρθαν σε επικοινωνία με Αφγανούς συντρόφους και συντρόφισσές τους οι οποίοι βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο και έπρεπε να φύγουν από τη χώρα. Επειδή η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη και οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν τα μέσα για να φύγουν, οι Πακιστανοί σύντροφοί τους δημιούργησαν έναν τραπεζικό λογαριασμό με σκοπό να μαζέψουν χρήματα για τους συντρόφους τους και να νοικιάσουν έναν χώρο στο Πακιστάν ώστε να τους φιλοξενήσουν για όσο χρειαστεί. Στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας συνέβαλλε η Διεθνής Ένωση Εργαζομένων (AIT), η οποία είναι μια διεθνής αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση, αλλά και οι επιμέρους οργανώσεις-μέλη της. Εν τέλει, ο στόχος επετεύχθη! Συγκεντρώθηκαν χιλιάδες ευρώ, τα οποία δόθηκαν για τις ανάγκες του ταξιδιού των Αφγανών που ήταν εγκλωβισμένοι στη χώρα και νοικιάστηκε χώρος για να στεγαστούν όταν θα έφταναν στο Πακιστάν. Έτσι, μέσω της έμπρακτης διεθνιστικής και ταξικής αλληλεγγύης, δεκάδες Αφγανοί αγωνιστές κατάφεραν και σώθηκαν από τα χέρια των Ταλιμπάν.

Μέσα σε μια εποχή που κυριαρχεί η ιδεολογία του ατομικισμού και η πεποίθηση πως «τίποτα δεν αλλάζει», το παράδειγμα που περιγράφηκε παραπάνω συνιστά ανάσα αισιοδοξία, φανερώνει την αλληλεγγύη και την ηθική που χαρακτηρίζει τους αγωνιζόμενους σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τους αναρχικούς, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει πως η αλληλοβοήθεια είναι το βασικό όπλο των λαών απέναντι στην κάθε λογής εξουσία και καταπίεση. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s