Η Φλωρεντία εξεγείρεται και δεν δαμάζεται!

Ο αγώνας των 422 εργαζομένων στην πολυεθνική  εταιρία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων GKN ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου, όταν πληροφορήθηκαν μέσω mail, κι ενώ το εργοστάσιο ήταν κλειστό, πως θα χάσουν τη δουλειά τους με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Οι εργάτες κατέλαβαν το εργοστάσιο ενάντια στην απόπειρα της εργοδοσίας να το φράξει με έναν στρατό σεκιούριτι, με μια μόνιμη συνέλευση, οργάνωσαν γιγαντιαίες περιφρουρήσεις και πορείες ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν και δικαστικό αγώνα ενάντια στις απολύσεις, ο οποίος τελικά ήταν νικηφόρος καθώς το αρμόδιο δικαστήριο τις έκρινε ως παράνομες. Από την ημέρα της απελευθέρωσης των απολύσεων από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, αυξάνονται στην Ιταλία οι εταιρείες που προχωρούν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων με σύντομα μηνύματα στο κινητό τους ή με mail.

Για ακόμη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που εν μέσω πανδημίας δούλευαν ασταμάτητα, με μηδαμινά μέτρα προστασίας, με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή και την υγεία, καλούνται τώρα να πληρώσουν την οικονομική κρίση που αφήνει πίσω του ο COVID-19 ενώ αφεντικά και πολυεθνικές  προσπαθούν  συνεχώς να βρουν τρόπους να γιγαντώνονται τα κέρδη τους θυσιάζοντας οτιδήποτε για αυτό, δείχνοντας πόσο αναλώσιμη είναι για αυτούς η εργατική τάξη.

Στην μεγαλειώδη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία στις 18 Σεπτέμβρη, διαδήλωσαν και άλλοι εργαζόμενοι από άλλες περιοχές της Ιταλίας σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους της GKN ενώ ταυτόχρονα καταδείκνυαν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα δικά τους εργοστάσια αλλά και το διαρκή κίνδυνο της μεταφοράς των επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Ο νικηφόρος αυτός  αγώνας τους μας έδειξε οτι πρέπει να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε, να δημιουργήσουμε εστίες αγώνα και διεκδίκησης σε κάθε χώρο δουλειάς. Οτι η εργατική τάξη είναι αυτή που χτίζει τα πάντα και είναι στο χέρι της πότε θα τα γκρεμίσει και θα τα χτίσει ξανά από την αρχή!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s