Τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ακρίβειας το οποίο επηρεάζει μια σειρά βασικών βιομηχανικών και καταναλωτικών ειδών, μεταξύ των οποίων κεντρική θέση κατέχουν τα τρόφιμα, το ρεύμα και τα καύσιμα. Οι τεράστιες αυτές αυξήσεις σε μια σειρά στοιχειωδών αγαθών που είναι αναγκαία για την επιβίωση, σηματοδοτούν μια έμμεση μείωση των μισθών, σε μια περίοδο μάλιστα που οι μισθοί είναι ήδη στα τάρταρα και οι άνεργοι στη χώρα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Το νέο κύμα ακρίβειας προκύπτει ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του κεφαλαίου να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε τροχιά μέγιστης κερδοφορίας. Αντανακλά τους ανταγωνισμούς των διεθνών αγορών και συνδέεται άμεσα με την συνολική επίθεση που έχει εξαπολύσει το κράτος και το κεφάλαιο σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αν συνδυάσουμε τις νέες ανατιμήσεις με την τεράστια μείωση μισθών που επήλθε την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με την ιδιωτικοποίηση κάθε αγαθού και υπηρεσίας  που επιχειρείται σήμερα από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ, με την κρατική διαχείριση της πανδημίας, με το αντεργατικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες και με τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και παραδίδουν τον φυσικό κόσμο στα χέρια των «επενδυτών», τότε εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το επόμενο διάστημα οι ταξικές ανισότητες θα ενταθούν ακόμα περισσότερο και ότι όσοι ανήκουν στα κατώτερα οικονομικά στρώματα, μην έχοντας πρόσβαση σε στοιχειώδη αγαθά και υπηρεσίες, θα αντιμετωπίσουν πραγματικό ζήτημα επιβίωσης.

Η αύξηση του κόστους ζωής έρχεται μέσα στην ιδιαίτερη συνθήκη της πανδημίας που αποτελεί για το κράτος μια πρώτης τάξης ευκαιρία να γκρεμίσει όποια κοινωνική παροχή ότι έχει μείνει ακόμα όρθια. Η άρνηση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, οι απολύσεις υγειονομικών εν μέσω πανδημίας, οι εξαγγελίες για συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, η είσοδος ιδιωτικών εταιριών στο δημόσιο σύστημα υγείας (ΣΔΙΤ), αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του νεοναζί υπουργού της Υγείας με τις οποίες ανακοινώνουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι όλα κομμάτια του συνολικότερου σχεδίου που αποσκοπεί στον αποκλεισμό των χαμηλότερων υγειονομικών στρωμάτων από την πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη, και στη μετατροπή της σε προνόμιο λίγων προνομιούχων.

Προνόμιο, άλλωστε, γίνεται χρόνο με τον χρόνο και ο χώρος της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα η πρόσβαση στην τριτοβάθμια. Η σαρωτική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που συντελείται τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, την εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών και πολυεθνικών με πανεπιστημιακές υπηρεσίες και ερευνητικά προγράμματα, την μείωση των εισακτέων, τις διαγραφές φοιτητών, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και, πάνω απ’ όλα, την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που πέταξε εκτός πανεπιστημίων περισσότερους από 40.000 μαθητές.

Ο ίδιος σχεδιασμός συναντάται και σε μια σειρά άλλων τομέων και υπηρεσιών, όπως είναι η ύδρευση, οι συγκοινωνίες και η στέγαση. Όσον αφορά το στεγαστικό ζήτημα, είναι γνωστό ότι τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν πλήθος πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με αποτέλεσμα πάρα πολλοί άνθρωποι να μείνουν κυριολεκτικά στον δρόμο. Σήμερα, το κράτος απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς, ενώ έχοντας ήδη ψηφίσει το νέο πτωχευτικό κώδικα ανοίγει το δρόμο στις εξώσεις. Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μπροστά σε εξώσεις ανθρώπων από τα σπίτια τους επειδή δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών.

Αντίστοιχα και στο πεδίο της ενέργειας. Εδώ και δεκαετίες, κράτος και καπιταλιστές έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο «αναπτυξιακών» έργων, επικαλούμενοι, δήθεν, την αναγκαιότητα να στραφούμε προς την «πράσινη» ενέργεια. Προκειμένου να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες για την αναγκαιότητα αυτή, λένε διαρκώς πως τα έργα θα οδηγήσουν στη μείωση των τιμών κατανάλωσης ενέργειας. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική και οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια που περιλαμβάνονται στο πακέτο ακρίβειας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Η πρόθεση περαιτέρω ιδωτικοποίησης της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες οδηγεί και αυτή με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα χειρότερους όρους ζωής για τους μη έχοντες.

Όπως γίνεται εμφανές από όλα τα παραπάνω, το κύμα ακρίβειας συνδέεται άμεσα με τη συνολική επίθεση που έχουν εξαπολύσει τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά, μια επίθεση που έχει ως στόχο την εξόντωση των φτωχών, την διεύρυνση της εξαθλίωσης για την κοινωνική πλειοψηφία και την δημιουργία ενός κόσμου που θα χωράει όλο και λιγότερους.

Μπροστά σε αυτή την ιδιαίτερα ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται και βλέποντας ότι το άμεσο μέλλον μας επιφυλάσσει ακόμα πιο βαθιά φτώχεια και αποκλεισμούς, ο αγώνας ενάντια στο κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σύστημα λαμβάνει σήμερα διαστάσεις ενός αγώνα επιβίωσης, ζωής ή θανάτου. Είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να δημιουργηθεί ένα πλατύ ριζοσπαστικό και επαναστατικό κοινωνικό μέτωπο που θα τοποθετεί στο κέντρο του τον άνθρωπο, θα αγωνίζεται συνολικά ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής μας και θα απαιτεί υγεία, ρεύμα, τροφή και στέγαση για όλους. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν δίκτυα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στις γειτονιές που να μπλοκάρουν έμπρακτα την απόπειρα εξαθλίωσης και λεηλασίας μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και πως η αλληλεγγύη είναι το βασικό όπλο που διαθέτει η κοινωνία. Να μην μείνουμε απαθείς!

Συντακτική Ομάδα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s