Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα. Έχοντας περάσει ήδη τρία εξάμηνα τηλε-εκπαίδευσης και τέσσερις τηλεξεταστικές περιόδους, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης και εξέτασης, τα πανεπιστήμια ανοίγουν χωρίς κανένα πραγματικό μέτρο προστασίας και πρόληψης. Για άλλη μια φορά οι φοιτητές επωμιζόμαστε τα υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά απότοκα της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Η νέα χρονιά ξεκινάει με δυσμενείς όρους. Αντί να αποσυμφορηθούν τα Μ.Μ.Μ και τα αμφιθέατρα, με αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων και με δημιουργία περισσότερων αιθουσών διδασκαλίας αντίστοιχα, το νέο έτος αρχίζει με λεωφορεία ασφυκτικά γεμάτα και με την πληρότητα στα αμφιθέατρα να φτάνει το 100%, κάτι το οποίο γίνεται ακόμα χειρότερο αν σκεφτεί κανείς ότι και πριν την πανδημία τα αμφιθέατρα δεν είχαν επαρκή χωρητικότητα ούτως η άλλως. Επιπλέον, η είσοδος στις σχολές θα γίνεται με την ένδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και για τους ανεμβολίαστους με 2 rapid test την εβδομάδα που θα είναι αναγκασμένοι να τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Αυτό σημαίνει πως οι ανεμβολίαστοι φοιτητές επιβαρύνονται οικονομικά τουλάχιστον 40 ευρώ την εβδομάδα. Αφού πρώτα το κράτος, με τις παλινωδίες και την εργαλειοποίηση της πανδημίας φρόντισε να θρέψει το αντιεμβολιαστικό «κίνημα», τώρα επικαλείται για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη και δεν ενδιαφέρεται να προσφέρει δωρεάν διαγνωστικά τεστ στους φοιτητές, κάτι το οποίο εν μέσω μιας πανδημίας είναι τουλάχιστον αδιανόητο. Αν σκεφτεί κανείς ότι στο ήδη αυξημένο κόστος θα προστίθενται μάσκες, αντισηπτικά και κάθε άλλο μέσο αναχαίτισης της πανδημίας, αφού το κράτος δε παρέχει κανένα μέτρο ατομικής προστασίας, τότε καταλαβαίνουμε ότι το κόστος της φοίτησης μετακυλίεται για ακόμη μια χρονιά αποκλειστικά και μόνο στις πλάτες μας.

Την ίδια στιγμή που δεν έχει ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα των φοιτητών για την ασφαλή επιστροφή στα πανεπιστήμια, το κράτος επιχειρεί να εφαρμόσει από την πίσω πόρτα και ορισμένες από τις διατάξεις που περιέχονται στον αντι-εκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών και των test από ειδικό προσωπικό που έχει προσληφθεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, η πλατφόρμα edupass και τα face control στις εισόδους των πανεπιστημίων δεν έχουν κανέναν υγειονομικό χαρακτήρα. Αντίθετα, αποτελούν μια πρώτη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως και στρώνουν το δρόμο για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την παρακολούθηση μέσω καμερών  και την ελεγχόμενη είσοδο στους χώρους των πανεπιστημίων, διατάξεις που προβλέπονται όλες στον εν λόγω νόμο.

Από την πρώτη στιγμή, η έλευση της υγειονομικής κρίσης κατέστησε σαφές ότι το κράτος αδιαφορεί πλήρως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αφού δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να δημιουργήσει ΜΕΘ, να προσλάβει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, να λάβει μέτρα για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, επέβαλε μέτρα που δεν είχαν ουσιαστικό υγειονομικό αποτέλεσμα, μέτρα ελέγχου και καταστολής των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Ταυτόχρονα, μέσω του ιδεολογήματος της «ατομικής ευθύνης», επιχείρησε να μετακυλίσει την ευθύνη για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στην κοινωνία και να καλύψει τις ευθύνες που το βαραίνουν για τους χιλιάδες νεκρούς.

Μέσα σε όλη αυτή τη συνθήκη που περιγράφεται και αναλογιζόμενοι την επίθεση που δεχόμαστε, είναι αναγκαίο εμείς οι ίδιοι οι φοιτητές να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αγωνιστούμε για τα συμφέροντά μας. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από το κράτος και τις οικονομικές ελίτ, καθώς τα συμφέροντά τους έρχονται σε πλήρη αντίθεσημε τα δικά μας. Να εναντιωθούμε στον έλεγχο και την επιτήρηση εντός των πανεπιστημίων, να διεκδικήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (δωρεάν τεστ τόσο στους εμβολιασμένους όσο και στους ανεμβολίαστους, μάσκες, αντισηπτικά, ευρύχωρες αίθουσες, αύξηση δρομολογίων). Με όργανα λήψης αποφάσεων τις Γενικές Συνελεύσεις να υπερασπιστούμε με κάθε κόστος τα συμφέροντα και τις ανάγκες της τάξη μας.

ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΑ ΜΜΜ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΑ FACE CONTROL

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s