Ανακοίνωση της αναρχικής ομάδας “δυσήνιος ίππος” για τον αγώνα υπεράσπισης των Αγράφων και τις πρόσφατες κλήσεις 17 αγωνιστών για παροχή εξηγήσεων σχετικά με τη διαδήλωση της 6ης Ιούνη στον Τύμπανο

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

«Οργή και αξιοπρέπεια οι γέφυρές μας, οργή και αξιοπρέπεια τα λόγια μας. Ας ακούσουμε ο ένας τον άλλον λοιπόν. Ας γνωριστούμε τότε. Να θεριέψει η οργή μας και ελπίδα να γίνει. Ρίζα να γίνει ξανά η αξιοπρέπεια και νέο κόσμο να γεννήσει.

Είδαμε και ακούσαμε. Μικρή είναι η φωνή μας για να γίνει ηχώ αυτός ο λόγος, μικρή και η ματιά μας για τόση και τόσο αξιοπρεπή οργή. Να ειδωθούμε, να κοιταχτούμε, να ακουστούμε: Αυτό μας λείπει. Αλλιώτικοι είμαστε, αλλιώτικες. Το άλλο είμαστε. Αν ο κόσμος δεν έχει τόπο για μας, τότε άλλο κόσμο να φτιάξουμε.

Δίχως άλλα εργαλεία, μονάχα την οργή μας, δίχως άλλο υλικό απ’ την αξιοπρέπειά μας.

Να συναντηθούμε μας λείπει, να γνωριστούμε μας λείπει.»

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σημαντικός και δυναμικός αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων. Ένας αγώνας που σε αρκετά σημεία έχει καταφέρει να ξεπεράσει την «τοπικότητά» του και να πάρει χαρακτήρα κεντρικής αντιπαράθεσης με τον κρατικό σχεδιασμό και τους επενδυτές.

Όσο προχωράνε οι διαδικασίες για την μετατροπή των Αγράφων σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη τόσο (θα) οξύνεται και η αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς-δικαστικούς μηχανισμούς που προασπίζουν τα επενδυτικά συμφέροντα και επιτηρούν την επιβολή της καπιταλιστικής ανάπτυξης πάνω στη φύση και την κοινωνία.

Από την προηγούμενη φάση που η διαμάχη διεξαγόταν κυρίως σε ένα πιο επικοινωνιακό επίπεδο με τον αγώνα να επιχειρεί να βρει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινωνική γείωση στις κοινωνίες και να αποκτήσει μαζικότητα (χωρίς να παραγνωρίζονται οι μαχητικές κινητοποιήσεις στο Δημαρχείο και άμεσες παρεμβάσεις στου βουνό όταν ανέβαιναν τα μηχανήματα) πλέον περνάμε σε μια νέα φάση, περισσότερο «πολεμική».

Πλέον οι μηχανές της ανάπτυξης έχουν στρατοπεδεύσει στο βουνό και έχουν αρχίσει να το λεηλατούν. Σεκιούριτι, κάμερες και πολλές φορές δυνάμεις της αστυνομίας «προστατεύουν» τα εργοτάξια που έχουν στηθεί στο βουνό. Η πανδημία και τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια που πέρασαν λειτούργησαν ως καταλύτης για το ξεπέρασμα των όποιων δυσκολιών έβρισκαν τα επενδυτικά σχέδια. Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού από το κράτος με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, η τρομοκρατία που επιχειρεί να επιβάλλει με πρόστιμα, ξύλο, αγωγές και διώξεις σε οποιονδήποτε βγαίνει στο δρόμο, αντιστέκεται και διεκδικεί έδωσε στους επενδυτές την ευκαιρία να επιταχύνουν τις εργασίες με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές αντιστάσεις.

Μπροστά σε αυτή τη νέα συνθήκη είναι πιο αναγκαίο από ποτέ τα λόγια να μετρηθούν με τις πράξεις ώστε να μπει ένας φραγμός στις μηχανές της ανάπτυξης και στην επιχειρούμενη καταστροφή και λεηλασία των Αγράφων.

Στις 6 Ιουνίου, έπειτα από κάλεσμα της «ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στην «πράσινη» ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα περίπου 150 αγωνιστές βρέθηκαν στον «Τύμπανο» να υπερασπιστούν τη φύση και τη ζωή τους, κόντρα στην έναρξη των εργασιών που ήδη είχαν ισοπεδώσει ένα μεγάλο μέρος του βουνού. Απέναντι τους βρήκαν έναν ολόκληρο κατασταλτικό στρατό που φυλούσε τις εγκαταστάσεις σε κάθε σημείο. Ο κόσμος συλλογικά και μαχητικά διεκδίκησε την παρουσία του στο βουνό, επιχειρώντας να περάσει τον αστυνομικό φραγμό.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, και λίγες μέρες πριν την επόμενη κινητοποίηση στον «Τύμπανο», με προφανή σκοπό την ανακοπή του ολοένα και μεγαλύτερου κύματος δυσαρέσκειας και οργής, η ασφάλεια της Καρδίτσας κάλεσε 17 αγωνιστές να παρέχουν εξηγήσεις ως υπόπτους για την επίθεση στον αστυνομικό φραγμό. Η ασφάλεια, για ακόμα μια φορά, επέλεξε να στοχοποιήσει για την πολιτική και κοινωνική τους δράση συγκεκριμένους ανθρώπους, επιθυμώντας να ποινικοποιήσει τον αγώνα κατά των αιολικών, ο οποίος παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις πανελλαδικά.

Η δημιουργία βιομηχανίας διώξεων δεν είναι πρωτοφανής καθώς σε μια σειρά από περιοχές κάτοικοι σέρνονται ή έχουν συρθεί στα δικαστήρια με χαλκευμένες κατηγορίες, με ψεύτικα αδικήματα, με κατασκευασμένες σκευωρίες με μόνο κριτήριο τη συμμετοχή τους στους αγώνες. Η αλληλεγγύη σε όσους διώκονται οφείλει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για τη γη και την ελευθερία.

Για να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί του κράτους και των αφεντικών χρειάζεται και ο κατασταλτικός στρατός των ΜΑΤ που πολλές φορές χρησιμοποιείται ως ιδιωτική εταιρία φύλαξης εγκαταστάσεων. Χρειάζονται οι συλλήψεις και οι διώξεις σε βάρος αγωνιστών. Χρειάζονται οι ξυλοδαρμοί και οι βασανισμοί αγωνιστών και η τρομοκράτηση των κοινωνιών. Γιατί δεν μπορούν να επιβληθούν αλλιώς τα συμφέροντα μιας κάστας ισχυρών σε βάρος των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για αυτό και η καταστολή είναι δομικό στοιχείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που σημαίνει καταστροφή, ξεριζωμό, φτώχεια και άρα δεν μπορεί να μην επιστρατεύσει την βία για να επιβληθεί.

Μόνο οι μαζικές, μαχητικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις μπορούν να δώσουν προοπτική στους αγώνες. Μόνο το πλάτιασμα του αγώνα στις τοπικές και όχι μόνο κοινωνίες και η γενίκευση της σύγκρουσης με τα συμφέροντα κράτους και επενδυτών μπορούν να βάλουν φραγμό στα σχέδιά τους. Μόνο με την κοινωνική γείωση και όξυνση της αντιπαράθεσης με μια σειρά από μέσα και τρόπους μπορούν να αλλάξουν οι υπάρχοντες αρνητικοί κοινωνικοί συσχετισμοί.

Απέναντι στις διώξεις και την τρομοκρατία, απέναντι στην καπιταλιστική ανάπτυξη, τον ενεργειακό παροξυσμό, την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και του νερού και τη λεηλασία της φύσης να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις κάθε μάχη υπεράσπισης της φύσης και της ζωής. Να βρεθούμε στα βουνά και στα οδοφράγματα, στις κινητοποιήσεις και στις μαχητικές ενέργειες μπλοκάροντας κάθε εργασία και θέτοντας αναχώματα στην επέλαση της ανάπτυξης.

Οι αγώνες για γη και ελευθερία είναι δίκαιοι και αναγκαίοι και θα νικήσουν…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s