Τον Δεκέμβρη του 2018 υποτιτλίστηκε από την πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία το ντοκιμαντέρ «Οι αδάμαστες» στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Οι ελεύθερες γυναίκες στην Ισπανική Επανάσταση» που πραγματοποιήθηκε το 2018 στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω, στην Πάτρα. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια παραγωγή της κινηματογραφικής κολεκτίβας Zerikusia και της CGT και αναφέρεται στις αναρχικές γυναίκες που αγωνίστηκαν στην Ισπανική Επανάσταση στις τάξεις της CNT και της FAI, ίδρυσαν και συμμετείχαν στη γυναικεία οργάνωση «Mujeres Libres».

Η οργάνωση των αναρχικών γυναικών «Mujeres Libres» δημιουργήθηκε από γυναίκες που αρθρογραφούσαν στον αναρχικό τύπο, συμμετείχαν στα συνδικάτα, στα αθήναια, στην ελευθεριακή νεολαία, στη CNT και στη FAI.  Στόχος τους ήταν να καταπολεμήσουν την τριπλή σκλαβιά που βίωναν οι γυναίκες εκείνη την εποχή στην Ισπανία, της άγνοιας, του να είναι γυναίκες και εργάτριες. Προσπάθησαν να καταπολεμήσουν τον αναλφαβητισμό που υπήρχε σε μεγάλο ποσοστό μαθαίνοντας στις γυναίκες να γράφουν και να διαβάζουν, μαθαίνοντας στις γυναίκες τέχνες ώστε να μπορούν να εργαστούν, να τις ενδυναμώσουν ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην επανάσταση.

Θεωρούσαν ότι ο αγώνας των γυναικών ενάντια στην πατριαρχία, ήταν ένας αγώνας που έπρεπε να δοθεί στο εδώ και στο τώρα και όχι μετά την επανάσταση, ότι έπρεπε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού αγώνα των καταπιεζόμενων ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο και όχι ένας αγώνας μονοθεματικός που θα στοχεύει στην υποκατάσταση της αρσενικής κυριαρχίας με μια φεμινιστική, λόγος για τον οποίο και ασκούσαν κριτική στα διάφορα φεμινιστικά κινήματα εκείνης της περιόδου. Θεωρούσαν πως ο αγώνας αυτός θα δινόταν από τις ίδιες τις γυναίκες και όχι από άλλους για αυτές, ειδάλλως θα ήταν μια επανάσταση, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν και οι ίδιες «μόνο για τους άνδρες και όχι για όλο το λαό».  

Το ντοκιμαντέρ «Οι Αδάμαστες» υποτιτλίστηκε από την πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία καθώς αναδεικνύει τον τρόπο οργάνωσης και τον αγώνα των γυναικών κατά την Ισπανική επανάσταση. Αντλώντας έμπνευση από παραδείγματα επαναστατημένων κοινωνιών και γυναικών που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο, παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας στο εδώ και στο τώρα, με νέα μέσα πάλης και νέες μορφές οργάνωσης, αντιλαμβανόμαστε πως λειτουργεί το παγκόσμιο κεφάλαιο απέναντι στους καταπιεσμένους και σε όσους αντιστέκονται και οραματιζόμαστε μια άλλη κοινωνία.

Οι «Mujeres Libres» αγωνίστηκαν για το γκρέμισμα του σάπιου κόσμου του κράτους και του καπιταλισμού. Ο αγώνας τους, ως κομμάτι του ελευθεριακού αγώνα στην Ισπανία του ’36, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τον αγώνα ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και την πατριαρχία στο σήμερα. Οι γυναίκες αυτές μας μεταφέρουν την ελπίδα για να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε πλάι στους άντρες συντρόφους μας για την κοινωνική επανάσταση για έναν κόσμο χωρίς κοινωνικές ανισότητες, για έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

Σεπτέμβρης 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s