Μια κουρδική οικογένεια που έγινε στόχος ρατσιστικής επίθεσης στην επαρχία του Ικονίου τον Μάιο, δέχθηκε δεύτερη επίθεση την Παρασκευή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε επτά μέλη της οικογένειας.

Καθώς οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Κούρδων πολιτών στην Τουρκία αυξάνονται, μια κουρδική οικογένεια που ζει στην επαρχία του Ικονίου, στην κεντρική Ανατολία, έγινε στόχος για δεύτερη φορά. Η οικογένεια Dedeoğulları, η οποία είχε δεχθεί επίθεση από ρατσιστικό όχλο 60 ατόμων στις 12 Μαΐου, φέρεται να έχασε επτά μέλη της στην επίθεση της Παρασκευής, εκ των οποίων οι 4 ήταν γυναίκες. Στη συνέχεια το σπίτι της οικογένειας πυρπολήθηκε.

Η οικογένεια που ζει στη συνοικία Μπαχτσεσεχίρ στην περιοχή Μεράμ κατάγεται από την επαρχία Καρς. Η οικογένεια είχε δεχθεί επίθεση τον Μάιο από όχλο με μαχαίρια, πέτρες και ξύλα, ο οποίος εκστόμισε απειλές όπως “Είμαστε εθνικιστές. Δεν θα σας επιτρέψουμε να ζήσετε εδώ”.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με το περιστατικό, αλλά αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα με την αιτιολογία ότι “δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία”.

Πηγή : ANF NEWS (αναδημοσίευση από https://www.alerta.gr/archives/20456)

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν καλεί σε κινητοποίηση

Η πορεία θα λάβει χώρα στις 3 Αυγούστου, Τρίτη στις 19:00. Θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια και θα κατευθυνθεί προς την Τουρκική Πρεσβεία, λόγω των επιθέσεων που κατέληξαν σε μακελειό εναντίον Κούρδων στο Ικόνιο της Τουρκίας. Καλούμε όλες τις επαναστατικές δυνάμεις και τους υποστηρικτές μας να καταστήσουν υπόλογους, σε συνεργασία με εμάς, όσους ευθύνονται για φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις.

Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν

Το χρονικό των γεγονότων. Πηγή η ηλεκτρονική αναρχική εφημερίδα https://meydan1.org/

14 Μαΐου: Συνελήφθησαν 6 από τα 10 άτομα μετά την επίθεση. Η απελευθέρωση τους δικαιολογήθηκε με βιάση το ότι “Ο σκοπός της σύλληψης έχει επιτευχθεί” .

21 Ιουλίου: Στη ρατσιστική επίθεση εναντίον της οικογένειας Νταλ που ζούσε στο Τσαρικλίκο, στην περιοχή Μεράμ, ο Χακίμ Νταλ έχασε τη ζωή του. Ο Χάμντι Νταλ, αδελφός του Χακίμ Νταλ, είπε ότι έγινε ρατσιστική επίθεση με την αιτιολογία ότι είναι Κούρδοι και είπε: «Δεν μας ήθελαν επειδή ήμασταν Κούρδοι. Μας έλεγαν “θα πουλήσεις αυτά τα μέρη και θα φύγεις”. Άνθρωποι που ζούσαν στα γύρω χωριά μας πίεζαν επίσης, ήθελαν να φύγουμε», δήλωσε.

30 Ιουλίου: Στην τελευταία επίθεση, η οποία μετατράπηκε σε μαζική δολοφονία εναντίον της οικογένειας Dedeoğulları, 7 άνθρωποι, εκ των οποίων 3 γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους. Ρατσιστές επιτιθέμενοι έκαψαν επίσης το σπίτι της οικογένειας.

Ένα σύντομο χρονολόγιο ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον Κούρδων

20 Ιουλίου: Στην πόλη Derecine της περιοχής Sultandağı του Afyon, πραγματοποιήθηκε ρατσιστική επίθεση κατά εποχικών αγροτικών εργαζομένων που πηγαίνουν στο κουρείο. Οι ρατσιστές επιτέθηκαν στους Κούρδους, οι οποίοι εμποδίστηκαν να πανε στο κουρείο παρόλο που ήταν η σειρά τους, λέγοντας : «Είστε τρομοκράτες, μιλάτε κουρδικά εδώ» και έσπασαν το χέρι του Μailsmail Tan , τον οποίο απήγαγαν σε όχημα. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 7 άτομα, εκ των οποίων 2 γυναίκες.

Στη ρατσιστική επίθεση που έγινε στο Αφιόν πέρυσι, ένας Κούρδος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Μετά την επίθεση στις 13 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία σταμάτησε εκείνους που ήρθαν από άλλες επαρχίες για να παραλάβουν το πτώμα και τους απείλησε λέγοντας: «Πάρτε τους νεκρούς σας από εδώ και φύγετε».

21 Ιουλίου: Στη ρατσιστική επίθεση εναντίον κουρδικής οικογένειας στην περιοχή Altındağ της Άγκυρας, τραυματίστηκαν 4 άτομα, 2 εκ των οποίων σοβαρά. Μετά από συνολικά δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από περίπου 150 άτομα με όπλα και τσεκούρια, η αστυνομία επιτέθηκε σε όσους περίμεναν τους τραυματίες συγγενείς τους μπροστά από το Νοσοκομείο Dışkapı Yıldırım Beyazıt.

15 Ιουλίου: Ένα ρατσιστικό σύνθημα γράφτηκε στον τοίχο του σπιτιού του Sezer üztürk, ο οποίος εργάζεται ως εκπρόσωπος της γειτονιάς Ornek της περιφερειακής οργάνωσης του HDP στην Esenyurt. Στον τοίχο του üztürk γράφτηκε με κεφαλαία γράμματα το “Alevi, get out Kurdish”. Ο üztürk, ο οποίος πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να υποβάλει καταγγελία, απειλήθηκε από την αστυνομία ότι θα κινήσει διαδικασία για “υποκίνηση του κοινού σε μίσος και εχθρότητα” με την αιτιολογία ότι μοιράστηκε την καταγγελία στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . 

14 Ιουλίου: Μια  ρατσιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της περιφέρειας HDP Μαρμαρίς. Ο δράστης, ο οποίος έριξε μια σφαίρα στο κτίριο, επιτέθηκε επίσης στο HDP το 2018 και διώχθηκε για το έγκλημα της «καταστροφής περιουσίας».

Τις ίδιες ημέρες, ο Συμπρόεδρος του HDP Avcılar District Şemsettin Duman δέχθηκε ένοπλη επίθεση στο σπίτι του. Ο Şemsettin Duman απειλήθηκε επίσης από την αστυνομία την 1η Ιουνίου.

17 Ιουνίου: Ο Ονούρ Γκένσερ, ο οποίος μπήκε στο επαρχιακό κτίριο του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) της Σμύρνης, δολοφόνησε την Ντενίζ Ποϊράζ, η οποία ήρθε στη δουλειά εκείνη την ημέρα λόγω της ασθένειας της μητέρας της, που εργαζόταν στο γραφείο της επαρχιακής οργάνωσης.  Η αστυνομία απευθυνόμενη στον Onur Gencer, ο οποίος βγήκε από το κτίριο μετά τη δολοφονία, ως “πώς σε λένε, αδερφέ” γεγονός που ερμηνεύτηκε ως ένα σαφές παράδειγμα της σχέσης κράτους και δολοφόνου.

12 Δεκεμβρίου 2020: Μετά τις δηλώσεις του Ντέβλετ Μπαχτσέλι με στόχο το HDP, ο αντιπρόεδρος της MHP, Σεμίχ Γιαλτσίν, κοινοποίησε στο Twitter ρατσιστικές εκφράσεις όπως “Το HDP/PKK είναι ένα πολιτικό παράσιτο που πρέπει να καταστραφεί εντελώς».

10 Οκτωβρίου: Η παράσταση στα κουρδικά, η οποία είχε προγραμματιστεί να ανέβει στο IMM City Theater, απαγορεύτηκε επ’ αόριστον από το γραφείο του περιφερειάρχη λίγο πριν την προβολή.

4 Σεπτεμβρίου: Μια ρατσιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε από ιδιοκτήτες χωραφιών φουντουκιού εναντίον Κούρδων εργατών γης που έφευγαν από το Μάρντιν στη Σακαρία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s