Την Τετάρτη 21 Ιουλίου καλέστηκα να παρουσιαστώ στο αστυνομικό τμήμα της Καρδίτσας μαζί με άλλους 2 συναγωνιστές/τριες για παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της εισαγγελίας πρωτοδικών Καρδίτσας για την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στον Τύμπανο στις 6 Ιουνίου έπειτα από κάλεσμα της ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στην «πράσινη» ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνει συνολικά 15 συναγωνιστές/τριες από διαφορετικές πόλεις, ενώ οι κλήσεις ήρθαν μόλις λίγες μέρες πριν πραγματοποιηθεί η νέα διαδήλωση στον Τύμπανο, με προφανή στόχο τη δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας, την ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας και κάθε κινητοποίησης υπεράσπισης των Αγράφων ευελπιστώντας πως θα αποτρέψουν τη μαζική παρουσία του κόσμου στον τόπο της καταστροφής. Η μαζική παρουσία του κόσμου στο βουνό για ακόμα μια φορά αποτέλεσεσημαντικό στοιχείο για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στη λεηλασία των Αγράφων αλλά και μια πρώτη απάντηση στις διώξεις.

Επιλέγω να τοποθετηθώ -και- προσωπικά αφενός γιατί είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι κατηγορούμενος για κινητοποίηση που συμμετείχα στο πλαίσιο του ευρύτερου κινήματος υπεράσπισης των Αγράφων από την καταστροφική «πράσινη» ανάπτυξη που λεηλατεί τη φύση και την κοινωνία για να γιγαντώνονται τα κέρδη των επενδυτών και αφετέρου γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στις δικογραφίες που καταδεικνύουν ξεκάθαρα τον φρονηματικό χαρακτήρα της δίωξης αλλά και την πιθανότητα νέας αναβαθμισμένης δίωξης στο μέλλον. Είναι γνωστός στον κόσμο του αγώνα ο τρόπος που κινούνται οι διωκτικές αρχές με στόχο να τρομοκρατήσουν και να εξοντώσουν όσους αγωνίζονται. Υπάρχει μια εμμονική επιχείρηση στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής μου δράσης από τους αστυνομικούς μηχανισμούς. Ιδιαίτερα σε μια μικρή πόλη όπως η Καρδίτσα είναι έκδηλες οι προσπάθειες στοχοποίησης αγωνιστών με συκοφαντίες από την ασφάλεια  ή με ερωτήσεις σε άλλα άτομα που έμμεσα τους φωτογραφίζουν.

Άλλωστε, το γεγονός της βιομηχανίας διώξεων δεν είναι πρωτοφανές καθώς σε μια σειρά από περιοχές κάτοικοι σέρνονται ή έχουν συρθεί στα δικαστήρια με χαλκευμένες κατηγορίες, με ψεύτικα αδικήματα, με κατασκευασμένες σκευωρίες με μόνο κριτήριο τη συμμετοχή τους στους αγώνες.

Οι πρώτες 4 διώξεις αφορούν τη μαζική κινητοποίηση την ημέρα που συνεδρίαζε η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε τη δημοπρασία δημοτικών δασικών εκτάσεων στους επενδυτές. Εκεί, κάτοικοι της Καρδίτσας, των Αγραφιώτικων χωριών αλλά και κόσμος από άλλες περιοχές ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες επιτέθηκαν στον κόσμο με ξύλο και χημικά μπροστά στο δημαρχείο, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, γεγονός πρωτόγνωρο για την Καρδίτσα.

Οι 15 νέες διώξεις εντάσσονται στο ευρύτερο κατασταλτικό πλέγμα που διαρθρώνεται με στόχο την ανακοπή του ολοένα και πιο δυναμικού κινήματος υπεράσπισης των Αγράφων. Η κρατική βία και τρομοκρατία, η αστυνομοκρατία, ο εκφοβισμός των τοπικών κοινωνιών, η ποινικοποίηση κάθε μορφής διαμαρτυρίας και αντίστασης αποτελούν δομικά στοιχεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης που περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τη ζωή μας και καταστρέφει τη φύση. Αφού το κράτος και οι επενδυτές αδυνατούν να αποσπάσουν την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση ώστε να υλοποιήσουν τους αντικοινωνικούς και αντιπεριβαλλοντικούς σχεδιασμούς τους, επιδίδονται σε μια εκστρατεία καταστολής με στόχο την εμπέδωση του φόβου. Στόχος είναι να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου. Να σβήσει κάθε φωνή ανυπακοής και αντίστασης. Να χτυπηθεί όποιος σηκώνει κεφάλι και αμφισβητεί.

Η δεύτερη δίωξη μου, η οποία αφορά την κινητοποίηση στον Τύμπανο, βασίζεται -και αυτή- σε καταθέσεις αστυνομικών, σύμφωνα με τις οποίες, δήθεν αναγνωρίζομαι να επιτίθεμαι στον αστυνομικό φραγμό. Η «αναγνώριση» προχωράει βέβαια ένα βήμα παραπάνω καθώς «αναγνωρίζεται» (από πού άραγε;) για να στοχοποιηθεί και η πολιτική συλλογικότητα στην οποία συμμετέχω στην Πάτρα. Γνωρίζοντας πως δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα άλλο πέρα από τρομοκρατία και φτώχεια προχωράνε σε μεθοδεύσεις χουντικής εμπνεύσεως. Eνδεικτικό των διαθέσεων και των μηχανορραφιών που υφαίνονται στην ασφάλεια είναι ότι έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ενός καταφανώς ψεύτικου προφίλ στο Facebook. Κατασκευάζουν προφίλ και «πειστήρια» με αποκλειστικό στόχο να τα συνδέσουν με αγωνιστές ώστε να υποστηρίξουν το κατηγορητήριό τους. Για ποιον λόγο όμως η ασφάλεια της Καρδίτσας αποκρύπτει ότι η δικογραφία έχει στηθεί με βίντεο που έχουν κατασκευαστεί εξολοκλήρου από τους ίδιους, αλλά προσπαθεί να τα χρεώσει μέσω ψεύτικου λογαριασμού στο facebook;

Οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται εδώ και πάνω από δύο χρόνια τόσο στο βουνό όσο και στην πόλη της Καρδίτσας δείχνουν το δρόμο και έχουν καταφέρει σε ένα βαθμό να αναχαιτίσουν την επέλαση της ανάπτυξης στα Αγραφιώτικα βουνά και να ευαισθητοποιήσουν ένα αρκετά πλατύ κομμάτι κόσμου πάνω στο ζήτημα της λεηλασίας της φύσης.

Με οργάνωση και πείσμα να δώσουμε κάθε μάχη υπεράσπισης του φυσικού κόσμου από το κράτος και τους επενδυτές. Απέναντι στις πολιτικές και φρονηματικές διώξεις, τη στοχοποίηση αγωνιστών, τα κατασταλτικά χτυπήματα, την ποινικοποίηση του αγώνα για τη γη και την ελευθερία, τη λεηλασία της φύσης, τον ενεργειακό παροξυσμό, την ιδιωτικοποίηση του νερού και του ρεύματος, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, να βρεθούμε στους δρόμους και στα βουνά υψώνοντας τη σημαία της αντίστασης. Να υπερασπιστούμε την ιστορία των ανυπότακτων Αγράφων και των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για μια καλύτερη ζωή. Να μην φοβηθούμε, να μην απογοητευτούμε και παραιτηθούμε. Να βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα για ζωή, υγεία, γη και ελευθερία.

Θωμάς Μούστος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s