Από τον πρόλογο της έκδοσης Η Διαδικασία Απελευθέρωσης της Μητέρας Γης του Λαού Νάσα

Για επικοινωνία, παραγγελίες, αποστολές στείλτε στο mail: d_ippos@hotmail.com ή από κοντά στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω (Πατρέως 87, Πάτρα), κάθε Τρίτη και Παρασκευή, 19.00 με 22.00

«ΣΑΝ ΣΩΣΤΑ ΖΙΖΑΝΙΑ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ, ΧΩΡΙΣ ΒΙΑΣΥΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ»

Οι Νάσα είναι ένας ιθαγενής λαός, ο οποίος κατοικεί στη Βόρεια Κάουκα της Κολοµβίας. Από το 2014 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία που ονοµάζουν Απελευθέρωση της Μητέρας Γης. Αυτή συνίσταται σε δράσεις ανακατάληψης εδαφών, στα οποία ιδιωτικές εταιρίες έχουν επιβάλει µονοκαλλιέργειες ζαχαροκάλαµου, που προορίζονται για την παραγωγή βιοκαυσίµων. Με το σύνθηµα «η γη δεν έχει αφεντικά», οι Νάσα έχουν καταφέρει να επανακτήσουν χιλιάδες εκτάρια γης, καταστρέφοντας τις µονοκαλλιέργειες και φυτεύοντας στη θέση τους τρόφιµα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις µοιράζουν και στις φτωχογειτονιές των µεγαλουπόλεων. Στις δράσεις αυτές συµµετέχει ολόκληρη η κοινότητα, αφιερώνοντας ώρες καθηµερινής εργασίας. Με πέτρες, ξύλα και σφεντόνες υπερασπίζονται τη γη, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τον πολιτισµό τους, µαχόµενοι απέναντι στους µπράβους των εταιριών, την αστυνοµία, το στρατό, ένοπλες και παραστρατιωτικές οµάδες.

Ο αγώνας αυτού του λαού για την υπεράσπιση της γης και του νερού απέναντι στα εγχώρια και διεθνή συµφέροντα που έχουν ιδιοποιηθεί τα πατρογονικά τους εδάφη, έχει ως αποτέλεσµα τη διαρκή στοχοποίηση και την προσπάθεια εξόντωσής τους από το κολοµβιανό κράτος, τις παραστρατιωτικές οµάδες που δρουν στην περιοχή, τις εταιρίες και τους µπράβους των γαιοκτηµόνων.

Εν µέσω της πανδηµίας και κατά τη διάρκεια των επιβαλλόµενων περιοριστικών µέτρων οι επιθέσεις πάνω στους Νάσα εντάθηκαν. Η πανδηµία χρησιµοποιήθηκε ως ευκαιρία ώστε να χτυπηθεί η διαδικασία απελευθέρωσης της γης, να αφοπλιστούν οι αντιστάσεις, να τροµοκρατηθεί ο λαός που αγωνίζεται. Μάταια όµως. Οι πυροβολισµοί, οι εµπρησµοί, οι συλλήψεις, οι επικηρύξεις και οι δολοφονίες δεν µπορούν να λυγίσουν τους απελευθερωτές οι οποίοι παρά την τροµοκρατία συνεχίζουν. «Με δύναµη, µε πείσµα, µε µουσική και χαρά. Ο πόνος για τους πεσόντες συντρόφους δεν µας λυγίζει, µας δίνει δύναµη. Το είναι µας έχει εξεγερθεί» γράφουν και οι ίδιοι.

Τη στιγµή που γράφονται αυτές οι γραµµές οι δολοφονίες ιθαγενών διαδέχονται η µία την άλλη. Στις 20 Απριλίου η Λιλιάνα Πένια Τσοκουέ, Κυβερνήτης του Καταφυγίου Λα Λαγούνα – Σιµπέρια, στο Καλντόνο της Βόρειας Καούκα της Κολοµβίας αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή της εξαιτίας του εδαφικού ελέγχου που ασκούν οι κοινότητες Νάσα και της σχετικής απόφασής τους να µην επιτρέπουν τις παράνοµες καλλιέργειες κόκας στη γη τους, στη συνέχεια δολοφονήθηκε. «Αυτά τα βίαια γεγονότα που πλήττουν τις κοινότητές µας αυξάνονται µέρα µε τη µέρα, καθώς δεν έχουν τελειωµό οι ειδήσεις για τις συνεχόµενες δολοφονίες των ηγετών και των µελών των κοινοτήτων µας, οι διαρκείς απειλές όσων υπερασπίζονται τα εδάφη µας και όσων αγωνίζονται για να διατηρήσουν σταθερές τις δοµές της αυτοδιακυβέρνησής µας» δήλωσε αµέσως µετά την δολοφονία το Περιφερειακό Συµβούλιο της Καούκα (CRIC), το οποίο συνενώνει δέκα αυτόχθονες λαούς που κατοικούν στην περιοχή. Η συνέχιση της εκρίζωσης των παράνοµων καλλιεργειών κόκας στα εδάφη τους, είχε ως αποτέλεσµα τον τραυµατισµό δεκάδων ιθαγενών έπειτα από πυροβολισµούς που δέχτηκαν από παραστρατιωτικούς. Η Ιθαγενική Πολιτοφυλακή συνέλαβε 12 παραστρατιωτικούς µε βαρύ οπλισµό έπειτα από την επίθεση.

Λίγες µέρες µετά, καραβάνια ιθαγενών από την Κάουκα µεταφέρονται προς το Κάλι για να ενώσουν τη φωνή τους µε τους απεργούς που αγωνίζονται ενάντια στις νέες αντιεργατικές µεταρρυθµίσεις και το φορολογικό νοµοσχέδιο το οποίο τελικά αποσύρθηκε από την κυβέρνηση. Οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις λαµβάνουν χαρακτήρα γενικευµένης εξέγερσης, µε αµέτρητες συλλήψεις, ξυλοδαρµούς, βασανισµούς και δολοφονίες αγωνιστών/ριών.  Οι Νάσα αποδεικνύουν στην πράξη ότι οι αγώνες για την υπεράσπιση της γης και της ελευθερίας είναι άρρηκτα συνδεδεµένοι µε τις εργατικές διεκδικήσεις, µε τους αγώνες που δίνουν οι εργαζόµενοι/ες και ο εξεγερµένος λαός της Κολοµβίας ενάντια στη λεηλασία της ζωής τους από το κράτος και το κεφάλαιο.

Η παρούσα έκδοση επιχειρεί να συµβάλει στην ανάδειξη και τη γνωστοποίηση του δύσκολου, ιδιαίτερου και όµορφου αγώνα που δίνουν οι απελευθερωτές της γης στη Βόρεια Κάουκα της Κολοµβίας. Η ιδιαίτερη σχέση που έχουν µε τον φυσικό κόσµο, ο τρόπος, η αντίληψη και η στρατηγική που χαράσσουν για τον αγώνα τους οι ιθαγενείς λαοί στην Βόρεια Καούκα µέσα στις δοσµένες κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές συνθήκες, οι δυσκολίες και τα εµπόδια που βρίσκουν αποτελούν πολύτιµηεµπειρία για τα κινήµατα καθώς και τροφή για σκέψη, πειραµατισµό, συζήτηση και διάλογο.

Το παράδειγµα αγώνα τους µπορεί να λειτουργήσει ως έµπνευση για τους αγωνιστές/ριες που σε µια σειρά από µέτωπα στον ελλαδικό χώρο επιχειρούν να βάλουν φραγµό στην «ανάπτυξη» που λεηλατεί και καταστρέφει τον φυσικό κόσµο και διαλύει τη ζωή των κοινωνιών. Όχι για να αντιγραφεί και να πατενταριστεί. Άλλωστε αυτό θα ήταν ανώφελο, ειδικά λαµβάνοντας υπόψιν τη διαφορετική κουλτούρα και πολιτισµό, τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν, τους ιδιαίτερους κοινωνικούς συσχετισµούς που έχουν διαµορφωθεί µέσα στην ιστορία και τους αγώνες. Αλλά για να λειτουργήσει ως καταλύτης στη σκέψη και τη δράση µας. Να µας προβληµατίσει ή και να µας δείξει νέους δρόµους. Να αναδείξει την διαφορετικότητα και την πολυµορφία των αγώνων. Να συνεισφέρει σε έναν ανοιχτό διάλογο για το πώς µπορούµε να εξελίξουµε τα εργαλεία και τον αγώνα µας.

Ελπίζουµε το επόµενο διάστηµα να αρχίσουν νέοι αγώνες, να ενδυναµωθούν οι ήδη υπάρχοντες, να ξεπηδήσουν και να µεγαλώσουν παντού αυτά τα «ενοχλητικά ζιζάνια», να ριζώσουν βαθιά µέσα στη γη, όπως λένε και οι Νάσα. Ζιζάνια που θα σπάνε το µπετό και τα τσιµέντα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας, που θα αγωνίζονται για να κερδίσει η ζωή απέναντι στον θάνατο, η ελπίδα, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια απέναντι στον φόβο και την υποταγή. Ζιζάνια που θα σπάσουν την κυρίαρχη αφήγηση σύµφωνα µε την οποία όλα κρίνονται µε βάση το κέρδος και το κόστος, που θα ανατρέψουν τα γιγαντιαία σχέδια κράτους και επενδυτών τα οποία θα ερηµοποιήσουν ολόκληρες περιοχές, θα καταστρέψουν βουνά, θάλασσες, ποτάµια και ολόκληρα οικοσυστήµατα και θα ιδιωτικοποιήσουν νερό και ρεύµα.

Με την ελπίδα να συναντηθούµε εκεί που αναπνέουν οι αγώνες για ζωή, γη και ελευθερία. Σε πόλεις, βουνά, χωριά, εκεί που αγωνιζόµαστε για µια πιο ελεύθερη ζωή σε αρµονική συνύπαρξη µε τον φυσικό κόσµο. Γιατί κάπως έτσι ξεκίνησε και αυτή η έκδοση, µέσα στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των Αγράφων από τα επενδυτικά σχέδια που θέλουν να τα µετατρέψουν σε βιοµηχανική ζώνη από αιολικά εργοστάσια.

Για την έκδοση,

αναρχική οµάδα «δυσήνιος ίππος»,

Μάιος 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s