ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ELITE-ΠΑΤΡΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Την Παρασκευή 25/6 η εργοδοσία της Πατραϊκής Χαρτοποιίας ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμο της μοναδικής χαρτοποιητικής μηχανής που είχε σε λειτουργία και την απόλυση των 21 εργαζομένων στο συγκεκριμένο τμήμα. Η απόφαση της εργοδοσίας παρουσιάστηκε ως «οριστική και αμετάκλητη» ώστε οι εργαζόμενοι να την αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα, ενώ στη συνέχεια μέλη της διοίκησης δήλωσαν ότι προσπαθούν να μειώσουν τις απολύσεις σε 15 αντί για 21. Η κίνηση αυτή επιχειρεί να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την απόλυση και να καλλιεργήσει τον ανταγωνισμό και τον κανιβαλισμό μεταξύ τους. Μέσα σε μια συνθήκη που απαιτείται η αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων η εργοδοσία προσπαθεί να τους ρίξει στάχτη στα μάτια για να μην βρεθεί προ των ευθυνών της.

Η εργοδοσία ως συνήθως χρησιμοποιεί ως αφορμή την κρίση που οξύνθηκε εν μέσω της πανδημίας και επικαλείται οικονομικά αδιέξοδα ώστε να παρουσιάσει τις απολύσεις ως αναπόδραστη πραγματικότητα. Όλο το προηγούμενο διάστημα με πρόσχημα τις ίδιες δικαιολογίες και παίζοντας με τις ζωές των εργαζομένων και καλλιεργώντας διαρκώς κλίμα φόβου και ανασφάλειας είχε προχωρήσει σε μειώσεις μισθών ενώ οι εργαζόμενοι έχουν μείνει πολλές φορές απλήρωτοι για μήνες.

Την κρίση καλούνται για ακόμα μια φορά να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Μετά από τόσα χρόνια αναδιαρθρώσεων, μνημονίων, περικοπών, αντικοινωνικών και αντεργατικών νομοσχεδίων οξύνεται για ακόμα μια φορά η επίθεση πάνω στην εργαζόμενη πλειοψηφία. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι βρίσκονται διαρκώς σε καθεστώς επισφάλειας υπό το φόβο της ανεργίας, την ίδια στιγμή που πετσοκόβονται μισθοί, περιστέλλονται ελευθερίες και συνθλίβονται συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων, οι επιχειρήσεις βλέπουν τα κέρδη τους να γιγαντώνονται. Γιατί το μόνο που μετράει για τα αφεντικά είναι το πώς θα βρουν τον τρόπο να μεγαλώσουν τα κέρδη τους θυσιάζοντας οτιδήποτε για αυτό. Και οι εργαζόμενοι για τα αφεντικά είναι αναλώσιμο υλικό.

Οι απολύσεις στην ELITE ήρθαν μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ψηφίστηκε το κατάπτυστο αντεργατικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.  Ένα νομοσχέδιο που εντείνει ακόμα περισσότερο την ταξική επίθεση πάνω στον κόσμο της εργασίας, που καταργεί το 8ωρο ανατρέπει κατακτήσεις αιώνων βαμμένες με το αίμα εργατών, που διευρύνει τους όρους της εργασιακής ζούγκλας που βρισκόμαστε αντιμέτωποι, που ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση και κάθε οργανωτική συγκρότηση των εργαζομένων. Ένα νομοσχέδιο που οφείλουμε να ανατρέψουμε στους δρόμους και στους χώρους εργασίας να λάβουμε κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία ώστε να κάνουμε την συνδικαλιστική δράση επικίνδυνη και να βάλουμε τις ανάγκες, τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις μας στο προσκήνιο.

Από την πλευρά μας στεκόμαστε στο πλευρό των απολυμένων εργαζόμενων και θα στηρίξουμε τις αποφάσεις που οι ίδιοι θα πάρουν ώστε να οργανώσουν τη δράση τους απέναντι στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Μόνο με την αγωνιστική συγκρότηση των εργαζομένων, με τη συνειδητοποίηση της δύναμης που τους δίνει η δράση και η ενότητά τους απέναντι στην εργοδοσία μπορούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι χωρίς τους εργαζόμενους τα γρανάζια δεν γυρνάνε. Ότι εμείς οι ίδιοι παράγουμε τον πλούτο. Πρέπει να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις. Να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε. Να δουλέψει ο καθένας και η καθεμία στο χώρο της εργασίας του ώστε να δημιουργηθούν εστίες αγώνα και διεκδίκησης. Να επανανοηματοδοτήσουμε την έννοια του συνδικαλισμού που τόσο έχει απαξιωθεί στα μάτια των εργατών εξαιτίας της στάσης των γραφειοκρατικών συνδικαλιστικών ηγεσιών. Με υπομονή και πίστη στις δυνάμεις των εργαζόμενων. Να ανακτήσουμε την χαμένη συλλογική μας δύναμη, τη δυνατότητα αμφισβήτησης των αφεντικών και εργατικής διεκδίκησης. Να βρεθούμε στους δρόμους, στις απεργίες και στις περιφρουρήσεις. Να μην αφήσουμε καμία εργοδοτική αυθαιρεσία αναπάντητη, να σπάσουμε τον τσαμπουκά των εργοδοτών που ποδοπατούν κάθε δικαίωμα και κατάκτηση. Να βάλουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες και τα εργατικά συμφέροντα.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ-ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»

Πάτρα, 5 Ιούλη 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s