“Ο πόλεμος αρχίζει από εδώ” αναφέρει το πανό των λιμενεργατών του Λιβόρνο

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της  Ένωσης Συνδικάτων Βάσης (U.S.B.) ειδοποιήθηκαν από την Αυτόνομη ομάδα Λιμενεργατών της Γένοβας (C.A.L.P.) και από την επιτροπή Weapon Watch πως το απόγευμα στις 14 Μαΐου θα έφτανε στο λιμάνι του Λιβόρνο το πλοίο Asiatic Island με σκοπό να φορτώσει όπλα και εκρηκτικά ώστε να τα μεταφέρει στο λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ. Οι λιμενεργάτες αρνήθηκαν να το φορτώσουν αφού όπως λένε οι ίδιοι αυτά τα όπλα και εκρηκτικά θα χρησιμοποιηθούν εναντίoν του άμαχου πληθυσμού των παλαιστινίων.

Οι εργάτες στα ιταλικά λιμάνια είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα της εργατικής τάξης γιατί πέρα από την άρνηση τους να συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του Ισραήλ, συμμετέχουν και στις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά οι λιμενεργάτες κρατάνε μια δίκαιη στάση αφού έχουν μια παράδοση που από ότι φαίνεται συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στο παρελθόν έχουν μποϊκοτάρει τα αμερικανικά καράβια κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, τον Χιλιανό χαλκό την εποχή του Πινοσέτ, έχουν υποστηρίξει τους ισπανούς αντιστασιακούς την εποχή του Φράνκο και τους έλληνες αντιστασιακούς την εποχή της χούντας.

Οι εργάτες είναι αυτοί που στέκονται με τους αδικημένους αυτού του κόσμου όχι με την αδικία, είναι αυτοί που σώζουν ζωές και δεν τις αφαιρούν, είναι αυτοί που κτίζουν τον κόσμο για να τον κάνουν καλύτερο και δεν τον καταστρέφουν ώστε να δημιουργήσουν μια επίγεια κόλαση.

Μάκης Τζ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s