ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΥΓΕΙΑ, ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Στις μέρες μας, ο γιγαντιαίος σχεδιασμός του ελληνικού κράτους για τη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντόπιων και παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών ελίτ, και των ενεργειακών αναγκών του χρεοκοπημένου κρατικού–καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας θα επιφέρει ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες στα φυσικά οικοσυστήματα και στη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων στους τόπους τους.

Πέραν των φαραωνικών εγκληματικών έργων που επιχειρούνται σήμερα, όπως τα Υ/Η φράγματα στον Αχελώο (πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα της εκτροπής του προς τη Θεσσαλία, ως συνέχεια της δήθεν αυτοτελούς σχεδιαζόμενης λειτουργίας των Υ/Η φραγμάτων στον άνω ρου του) και τα ανοιχτά μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, αναγγέλλονται ήδη και επιχειρούνται μια σειρά και άλλων καταστροφικών για τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες σχεδιασμών σε πλήθος σημείων της χώρας: χαρακτηριστικά αναφέρουμε την εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών ζωνών σε όλα τα ορεινά συγκροτήματα (με κορυφαίο παράδειγμα, σήμερα, το γιγαντιαίο πρότζεκτ που σχεδιάζεται στην περιοχή των Αγράφων), τα προγράμματα φωτοβολταϊκών βιομηχανικών ζωνών, την κατασκευή εκατοντάδων Υ/Η φραγμάτων σε πλήθος ποταμών και χειμάρρων, την παράδοση αναρίθμητων φυσικών οικοτόπων στην τουριστική βιομηχανία, τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις σε όλο το έδαφος της ελληνικής επικράτειας, την καύση σκουπιδιών στο Βόλο και βιορευστών σε Μεσολόγγι, Κιλκίς και αλλού ως «εναλλακτικό» καύσιμο και τρόπο διαχείρισης της υπερσυσσώρευσης των απορριμμάτων και των αποβλήτων που το ίδιο το υπερκαταναλωτικό σύστημα παράγει, την ιδιωτικοποίηση του νερού που ήδη συντελείται ή δρομολογείται από το κράτος σήμερα σε μια σειρά από περιοχές (Σταγιάτες-Πήλιο, Θεσσαλονίκη, φράγμα Πείρου στην Πάτρα).

*

Στην πόλη του Βόλου, τo εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ιδιοκτησία της πολυεθνικής Lafarge-Holcim καίει σκουπίδια (RDF) με σκοπό την παραγωγή ενέργειας για την λειτουργία των φούρνων τσιμέντου, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει γίνει πρωταθλήτρια στον καρκίνο. Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμάτων (ΕΣΔΑ) που ψηφίστηκε σε χρόνο ρεκόρ τον Αύγουστο του 2020 προωθεί το μοντέλο της καύσης σκουπιδιών σε όλη την επικράτεια. Μια κατεύθυνση που σφραγίζεται με τη δημιουργία νέων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, την επέκταση της καύσης με χιλιάδες τόνους απορριμμάτων από τσιμεντοβιομηχανίες και σε άλλες περιοχές (βλ. Θεσσαλονίκη, Εύβοια κ.α.)

Ήδη από το 2015, οι κάτοικοι του Βόλου, με μια σειρά από μαζικές κινητοποιήσεις έχουν βρεθεί στο δρόμο του αγώνα απέναντι στους καταστροφικούς -για τον άνθρωπο και την φύση- σχεδιασμούς κράτους, κεφαλαίου, δημοτικής και περιφερειακής αρχής. Αντίστοιχα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο χωριό Σταγιάτες Πηλίου, η τοπική κοινότητα αντιστέκεται σθεναρά στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής Μπέου η οποία με μαφιόζικες πρακτικές, στοχοποιήσεις αγωνιστών και διώξεις επιχειρεί να αποκόψει το χωριό από τη βασική πηγή υδροδότησης του, την Κρύα Βρύση.

Πριν ένα χρόνο, στις 13/6/20, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στην καύση σκουπιδιών από το Νοσοκομείο του Βόλου μέχρι την πύλη του εργοστασίου της ΑΓΕΤ.  Κάτοικοι, αλληλέγγυοι από Χαλκιδική, Καρδίτσα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη βρέθηκαν εκεί για να διαδηλώσουν ενάντια στη λεηλασία της φύσης και της κοινωνίας, ενάντια στην καύση σκουπιδιών και στον καρκίνο που απλόχερα προσφέρει η ΑΓΕΤ στην τοπική κοινωνία. Σε μια πορεία όπου συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου, οικογένειες, παιδιά, άτομα ΑΜΕΑ που υπερασπίζονται τη ζωή και την υγεία τους απέναντι στα συμφέροντα των αφεντικών, οι μπάτσοι επιτέθηκαν με πρωτοφανές μένος ξυλοκοπώντας δεκάδες και συλλαμβάνοντας δύο άτομα. Το ίδιο έκαναν και στη συνέχεια, το ίδιο βράδυ, μπροστά στην αστυνομική διεύθυνση Βόλου. Άνοιξαν κεφάλια και έστειλαν στο νοσοκομείο αλληλέγγυους όπου βρέθηκαν απέξω για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες. Το δολοφονικό τους έργο συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα έξω από το δικαστικό μέγαρο Βόλου, όπου η αστυνομία επιτίθεται στο πλήθος των αλληλέγγυων, ενώ αποκορύφωμα αποτέλεσε ο βάναυσος ξυλοδαρμός του αγωνιστή Βασίλη Μάγγου, γνωστού στις τοπικές αρχές για τη συμμετοχή του στο κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών και την ευρύτερη εμπλοκή του στην αγωνιζόμενη κοινωνία του Βόλου. Αφού τον προσήγαγαν στην αστυνομική διεύθυνση, τον βασάνισαν εκδικητικά, σε συνέχεια του κατασταλτικού οργίου της προηγούμενης μέρας, και προκλητικά τον εγκατέλειψαν έξω από κτίριο – στην αντίθετη άκρη από το νοσοκομείο της πόλης – με επτά σπασμένα πλευρά, θλάση στο συκώτι και την χοληδόχο κύστη, χωρίς καν να καλέσουν ασθενοφόρο. Ένα μήνα μετά, ο Βασίλη Μάγγος βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του με δεδομένες τις εγκληματικές ευθύνες των μπάτσων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δημόσιας τάξης για το θάνατο του.

Οι μηχανές της «ανάπτυξης» λεηλατούν τη γη και διαλύουν τη ζωή μας. Σε δεκάδες σημεία της χώρας ξεδιπλώνεται η εγκληματική επιθετικότητα των «αναπτυξιακών» σχεδίων των καπιταλιστών. Σχεδίων που σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των κοινωνιών αλλά αντίθετα αφορούν μόνο τη μεγέθυνση της κερδοφορίας των αφεντικών. Σε ένα περιβάλλον που οι καταστροφικοί σχεδιασμοί για τη φύση και την κοινωνία κλιμακώνονται διαρκώς, απαιτείται μια συνολική κοινωνική αφύπνιση, το ξεπέρασμα της ανάθεσης, της διαμεσολάβησης και της αδράνειας, το δυνάμωμα των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, η συγκρότηση πλατιών, αυτοοργανωμένων, αντιθεσμικών μετώπων αντίστασης και η δημιουργία αναχωμάτων σε κάθε σημείο που εκδηλώνεται η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα. Από την πλευρά µας, µην προσδοκώντας τίποτε ουσιαστικό από τους θεσμούς και τους διαµεσολαβητές τους (τα όρια των οποίων έχουν άλλωστε διαφανεί σε μια σειρά από μέτωπα), και έχοντας βαθιά επίγνωση ότι οι λογικές ανάθεσης οδηγούν στην παραίτηση και την ήττα των κοινωνικών αγώνων, οργανώνουµε από τα κάτω τις αντιστάσεις µας στήνοντας αναχώµατα στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου, µε σκοπό να πυκνώσουν οι δεσµοί αλληλεγγύης και συντροφικότητας των αγωνιζόµενων και να συντεθούν οι αρχές και οι θέσεις τους στην κατεύθυνση µιας συνολικότερης επιλογής ρήξης µε την εξουσία και τις αντικοινωνικές επιταγές της. Στηρίζουµε τις τοπικές πρωτοβουλίες αντίστασης οι οποίες είναι ουσιαστικές για τη δυναµική και την εξέλιξη του αγώνα, και απευθυνόµαστε ευρύτερα σε όλο τον κόσµο του αγώνα και την κοινωνία συνολικά πιστεύοντας ότι αυτοί οι αγώνες δεν αφορούν στενά τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά ένα κεντρικό πολιτικό ζήτηµα.

*

Απέναντι στο δυστοπικό μέλλον που μας επιφυλάσσουν, υπάρχει η επιλογή της αντίστασης και του αγώνα. Να τους θυμίσουμε τι συμβαίνει όταν η κοινωνία παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και αντιστέκεται μαζικά και μαχητικά στους σχεδιασμούς τους.

Ένα χρόνο μετά την μαζική και μαχητική διαδήλωση έξω από την ΑΓΕΤ στο Βόλο και τον ξυλοδαρμό και βασανισμό του Βασίλη Μάγγου από τις αστυνομικές δυνάμεις που οδήγησε στο θάνατο του ένα μήνα αργότερα, οι αγώνες μας παραμένουν αδικαίωτοι και το όνειρα μας προσμένουν να πάρουν εκδίκηση. Για τον Βασίλη, για όλους εκείνους που χτυπήθηκαν και βασανίστηκαν στα χέρια της αστυνομίας, για όλους εκείνους που ένιωσαν στο πετσί τους την κρατική βία, θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ζωή και μια άλλη κοινωνία. Για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης, σε αρμονική συνύπαρξη με τον φυσικό κόσμο.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών – Κάτω τα χέρια από τις Σταγιάτες

Οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις είναι ζωντανές και θα νικήσουν!

Νερό και αέρας ελεύθερα και καθαρά για όλους

Βασίλης Μάγγος πάντα παρών στους αγώνες!

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»

Πάτρα, Ιούνης 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s