Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς στην Πάτρα

Με το πέρας του πολύμηνου lock down και με τη λεγόμενη “επιστροφή στην κανονικότητα” φαίνεται πως επανέρχεται (όχι και τόσο) δειλά στο προσκήνιο το ζήτημα των πλειστηριασμών, μεταξύ άλλων και πρώτης κατοικίας, οι οποίοι απελευθερώνονται ουσιαστικά πλήρως και σε συνδυασμό με τον πτωχευτικό νόμο έρχονται για να ισοπεδώσουν ό,τι είχε απομείνει από όσα η ελληνική κοινωνία γνώριζε ακόμα ως βασικά δικαιώματα. Σε μια περίοδο οικονομικής μα και υγειονομικής κρίσης, το σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο θωρακίζεται νομικά και πολιτικά απέναντι σε δυνάμει αντιστάσεις, δεξιοποιεί τον λόγο και την ατζέντα του και εκμεταλλεύεται την πανδημία για να συντάξει εκ νέου, με ξεκάθαρα δικούς του όρους, το κοινωνικό συμβόλαιο, μεταμορφώνοντάς το σε ένα συμβόλαιο πλήρους αποδοχής της παντοδυναμίας του κυρίαρχου από την κοινωνία. Στόχος του πλέον φαίνεται να είναι η συνολική αποστέρηση κάθε ιδέας εργασιακού και μη δικαιώματος⸱ η οικοδόμηση ενός κόσμου στον οποίο κανένα κοινωνικό κεκτημένο δεν θεωρείται αυτονόητο. Η προσβολή της πρώτης κατοικίας αποτελεί μια από τις κεντρικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και έναν από τους διακαείς πόθους της κυριαρχίας.

            Τα προηγούμενα χρόνια πλήθος σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, λαϊκών συνελέυσεων και πρωτοβουλιών αγώνα, αναρχικών, αριστερών και λοιπόν κοινωνικών αγωνιστών βρέθηκαν έξω από τις δικαστικές αίθουσες αλλά και από τις πόρτες των συμβολαιογραφείων για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στους πλειστηριασμούς και για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη στέγη μπλοκάροντας τις νομικές διαδικασίες με την ίδια τη φυσική παρουσία τους. Σε όλη τη χώρα ήταν πολύς ο κόσμος που αψήφησε την αστυνομική καταστολή και επέλεξε να αντιπαρατεθεί με τους ένστολους φύλακες των αφεντικών, οι οποίοι δεν δίστασαν να χτυπήσουν βίαια συγκεντρώσεις και να προβούν στην τρομοκράτηση και τις διώξεις αγωνιστών, καθιστώντας σαφές το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών και της υφαρπαγής του κοινωνικού πλούτου για το κεφάλαιο και τα αρπακτικά των τραπεζικών funds.

            Στην Πάτρα για περισσότερα από τρία χρόνια κάθε Τετάρτη αγωνιζόμενος κόσμος βρισκόταν σε συγκέντρωση έξω από το Ειρηνοδικείο μπλοκάροντας στην πράξη τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Η αδυναμία του κρατικού και καπιταλιστικού συστήματος να αντλήσει συναίνεση στους σχεδιασμούς του, οδήγησε στην υιοθέτηση της μεθόδου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Συγκεντρώσεις αντίστοιχα ακολούθησαν έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία όσων δέχθηκαν να συμμετέχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς – ένα μέτρο που στόχο είχε να κάνει τις διαδικασίες πιο ευέλικτες και να παρακάμψει την τροχοπέδη που αποτελούσαν για αυτές οι αποφασιστικές και μαχητικές κινητοποιήσεις των αγωνιζόμενων. Πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, ενώ υπήρξαν επιθέσεις ΜΑΤ σε ανθρώπους που επιχείρησαν να εισβάλλουν σε συμβολαιογραφία για να διακόψουν τους πλειστηριασμούς, και τα τοπικά ΜΜΕ είχαν για καιρό τις συγκεντρώσεις ως κεντρικό τους θέμα.

            Μπορεί εν μέσω πανδημίας και lock down το ζήτημα των πλειστηριασμών να αφέθηκε στην άκρη για λίγο από την κυβέρνηση, φαίνεται όμως πως αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό διακύβευμα ώστε το κράτος να μην είναι πρόθυμο να το ξεχάσει. Καθώς με την απελευθέρωσή τους ξεκινά ένας νέος κύκλος φτωχοποίησης, είναι αντίστοιχα αγωνιστικό κοινωνικό διακύβευμα να μην επιτραπεί η πραγματοποίησή τους.

Ρωμανός Γ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s