Περιεχόμενα

Ediotrial… σελ.2

Νέα κινηματική έκδοση: Η διαδικασία απελευθέρωσης της μητέρας Γης του λαού Νάσα …σελ.2

Χιλιάδες μαθητές εκτός πανεπιστημίων, χρυσές δουλειές για το κεφάλαιο … σελ.3

Επανεκκίνηση πλειστηριασμών: οι μηχανισμοί υφαρπαγής του κοινωνικού πλούτου ξαναπαίρνουν «μπρος» … σελ.3

ΤΑΞΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Η «ανάπτυξή τους» είναι βαμμένη με το αίμα των εργαζομένων και χτισμένη στα συντρίμμια κατακτήσεων και δικαιωμάτων …σελ.4

Οι μαζικοί, μαχητικοί και πολύμορφοι αγώνες ο μόνος φραγμός στις μηχανές της «ανάπτυξης» που λεηλατούν τη φύση και την κοινωνία …σελ.5

Resiste Colombia! Εξέγερση για να σταματήσει η σφαγή …σελ. 4-5

Δολοφονική επίθεση ενάντια στον αναρχικό Γιάννη Δημητράκη μέσα στις φυλακές Δομοκού …σελ.6

Μια αναγκαία απάντηση σε μια δήλωση-απόσταγμα του πατριαρχικού-καπιταλιστικού κόσμου …σελ.6

Η εργατική τάξη είναι πάντα με το μέρος των αδικημένων …σελ.6

Κατερίνα Γώγου: Η ποιήτρια της ζωής …σελ.6

«Τη λέγαν Παλαιστίνη, Παλαιστίνη τη λένε ακόμα» …σελ.7

Οι Ζαπατίστας ταξιδεύουν στην Ευρώπη …σελ.8

Editorial

Το 3ο τεύχος της εφημερίδας Ζερμινάλ έρχεται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την όξυνση της επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Η εγκληματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από το κράτος και τα αφεντικά, εξαιτίας της οποίας, στην Ελλάδα μόνο, μετράμε περισσότερους από 12.000 θανάτους, συνοδεύεται από την πρώτη στιγμή από την προσπάθεια των κυρίαρχων να πάρουν πίσω κοινωνικά και ταξικά κεκτημένα αιώνων έτσι ώστε να δημιουργήσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους για την εδραίωση της κυριαρχίας τους και για την απρόσκοπτη αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Όλο αυτό το διάστημα, το κράτος έφερε και φέρνει προς ψήφιση μια σωρεία αντικοινωνικών νομοσχεδίων. Ο νόμος που παραδίδει τον φυσικό κόσμο βορά στα νύχια των «επενδυτών», μετατρέποντας τις βουνοκορφές σε απέραντες βιομηχανικές μονάδες, ο αντιεκπαιδευτικός νόμος που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και προβλέπει την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, την μείωση των εισακτέων και την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο νόμος που θεσμοθετεί την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και, ιδιαίτερα, το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το οκτάωρο και επιτίθεται στον συνδικαλισμό (το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μήνα) έχουν όλα έναν κοινό και ξεκάθαρο στόχο: τη γιγάντωση των ταξικών ανισοτήτων προς όφελος των ισχυρών, την όξυνση των συνθηκών εργασιακής ζούγκλας, την επίθεση στους συλλογικούς αγώνες και την εμπέδωση του κρατικού ολοκληρωτισμού. Μέσα σε όλα αυτά είδαμε τις προηγούμενες ημέρες τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν αναρίθμητες εκτάσεις γης, οι οποίες είναι προφανές ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της λεηλασίας του φυσικού κόσμου με στόχο την μετατροπή του σε πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σε διεθνές επίπεδο, η νέα πολεμική επίθεση που εξαπέλυσε το κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, με την αρωγή της δυτικής πολεμικής μηχανής και, φυσικά, του ελληνικού κράτους, μας δείχνει ότι τα κράτη είναι πάντα έτοιμα να επιτεθούν στους λαούς και προετοιμάζονται διαρκώς για ένα πολεμικό ενδεχόμενο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Την ίδια στιγμή, στην Κολομβία, λαμβάνει χώρα εδώ και πολλές εβδομάδες μια ελπιδοφόρα κοινωνική εξέγερση ενάντια στην αυταρχική-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και τις καπιταλιστικές ελίτ που καταδυναστεύουν το λαό.

Μέσα σε όλη αυτή τη συνθήκη, πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ο μόνος δρόμος που έχουν οι από τα κάτω προκειμένου να αντιπαλέψουν την επιθετικότητα του κράτους και των αφεντικών είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα, της διεκδίκησης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Οι αντιστάσεις που όρθωσαν το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές, ο αγώνας που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες ενάντια στη λεηλασία του φυσικού κόσμου, ο αγώνας που διεξάγεται αυτή τη στιγμή ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα, η εμβληματική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού που κρατάει εδώ και δεκαετίες, η μαχητικότητα του κολομβιανού λαού αλλά και το παράδειγμα που δίνει ο αγώνας των Ζαπατίστας (οι οποίοι μέσα στον επόμενο μήνα θα βρίσκονται στα εδάφη της Ευρώπης) στα βουνά του Μεξικού, δείχνουν τον δρόμο και κρατάνε ζωντανή τη φλόγα της αντίστασης και της ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτή τη φλόγα οφείλουμε να την κρατήσουμε ζωντανή και να τη δυναμώσουμε προκειμένου να περάσουμε από την κοινωνία της εκμετάλλευσης και της αδικίας σε μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

Λίγα λόγια για τη Ζερμινάλ

Ζερμινάλ είναι ό μήνας της άνοιξης σύμφωνα με το γαλλικό επαναστατικό ημερολόγιο. Άρχιζε στις 21 Μάρτη και τελείωνε στις 19 Απρίλη. 

Ζερμέν (Germen) στα λατινικά σημαίνει σπόρος. Αυτόν το σπόρο της ελευθερίας και την ελπίδα για έναν καλύτερο και δίκαιο κόσμο προσπάθησε να περιγράψει και ο Εμίλ Ζολά στο ομώνυμο μυθιστόρημα του στα 1885. Αυτή την ελπίδα κουβαλάμε κι εμείς στις καρδιές μας.

Ένα όνομα είναι απλά ένα όνομα, ωστόσο δεν ξεχνάμε πως την ίδια ονομασία χρησιμοποίησαν συντρόφισσες και σύντροφοι στην πόλη της Πάτρας, δυο δεκαετίες πριν, για να εκφράσουν τις δικές τους πολιτικές θέσεις και ανησυχίες μέσα από ένα αναρχικό περιοδικό. Το ίδιο όνομα για να εκφράσουν τον ίδιο ασίγαστο πόθο της ελευθερίας χρησιμοποίησαν ουκ ολίγες φορές σύντροφοι διεθνώς, μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Από την πρώτη απόπειρα του Ρούντολφ Ρόκερ στα 1900 μέχρι πρόσφατα παραδείγματα αναρχικών επιθεωρήσεων, κολεκτίβων, βιβλιοθηκών, ομάδων και πιθανώς άλλων που αγνοούμε.

Σε αυτό το -πολλές φορές απροσπέλαστο και απροσδιόριστο- ιστορικό συνεχές αναφερόμαστε και τον ίδιο αγώνα υπηρετούμε κι εμείς σήμερα.Τον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό!

Θα τη βρείτε στους δρόμους του αγώνα, σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, καταλήψεις και σε χέρι με χέρι διανομές.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s