Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει «Η διαδικασία Απελευθέρωσης της Μητέρας Γης του Λαού Νάσα». Την μετάφραση έκανε η Γη και Ελευθερία – Tierra y Libertad

Η έκδοση αυτή αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του «δυσήνιου τύπου», ενός νέου κινηματικού εγχειρήματος για την ανάδειξη, γνωστοποίηση και διάδοση των αγώνων, για την διατήρηση της κοινωνικής-ταξικής μνήμης και για την εξάπλωση των αναρχικών, ελευθεριακών και ανατρεπτικών ιδεών.

Οι Νάσα είναι ένας ιθαγενής λαός, ο οποίος κατοικεί στη Βόρεια Κάουκα της Κολομβίας. Από το 2014 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία που ονομάζουν Απελευθέρωση της Μητέρας Γης. Αυτή συνίσταται σε δράσεις ανακατάληψης εδαφών, στα οποία ιδιωτικές εταιρίες έχουν επιβάλει μονοκαλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, που προορίζονται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Με το σύνθημα «η γη δεν έχει αφεντικά», οι Νάσα έχουν καταφέρει να επανακτήσουν χιλιάδες εκτάρια γης, καταστρέφοντας τις μονοκαλλιέργειες και φυτεύοντας στη θέση τους τρόφιμα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μοιράζουν και στις φτωχογειτονιές των μεγαλουπόλεων. Στις δράσεις αυτές συμμετέχει ολόκληρη η κοινότητα, αφιερώνοντας ώρες καθημερινής εργασίας. Με πέτρες, ξύλα και σφεντόνες υπερασπίζονται τη γη, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό τους, μαχόμενοι απέναντι στους μπράβους των εταιριών, την αστυνομία, το στρατό, ένοπλες και παραστρατιωτικές ομάδες.

Πριν λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Κολομβία, καραβάνια ιθαγενών από την Κάουκα μεταφέρονται προς το Κάλι για να ενώσουν τη φωνή τους με τους απεργούς που αγωνίζονται ενάντια στις νέες αντιεργατικές μεταρρυθμίσεις και το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο τελικά αποσύρθηκε από την κυβέρνηση. Οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις έλαβαν χαρακτήρα γενικευμένης εξέγερσης, με αμέτρητες συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, βασανισμούς και δολοφονίες αγωνιστών. Οι Νάσα απέδειξαν στην πράξη ότι οι αγώνες για την υπεράσπιση της γης και της ελευθερίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις εργατικές διεκδικήσεις, με τους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι και ο εξεγερμένος λαός της Κολομβίας ενάντια στη λεηλασία της ζωής τους από το κράτος και το κεφάλαιο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s