Σύνθημα που γράφτηκε, σήμερα, Σάββατο 15 Μαΐου 2021, στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια πορείας αλληλεγγύης στη μαχόμενη Παλαιστίνη

Γκύζη, απόγευμα Κυριακής 12 Μαΐου 1985

Εντοπίζεται από αστυνομικούς μία πράσινη μοτοσυκλέτα, κλεμμένη στις 23 Απριλίου από το Γαλάτσι, και ξεκινάει η παρακολούθηση του οχήματος σε εικοσιτετράωρη βάση.

Γκύζη,  περίπου 16:15 απόγευμα Τετάρτης 15 Μάη 1985

Η απογευματινή βάρδια παρακολούθησης αποτελείται από τρεις αστυνομικούς, κρυμμένους σε ένα αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας στα πενήντα μέτρα από τη μοτοσυκλέτα. Δύο άντρες, γύρω στα τριάντα, πλησιάζουν και ξεκλειδώνουν το λουκέτο της μοτοσυκλέτας ενώ το αυτοκίνητο της αστυνομίας φρενάρει σε απόσταση αναπνοής και δύο αστυνομικοί βγαίνουν έξω με προτεταμένα όπλα.

Ακολουθεί  ανταλλαγή πυροβολισμών κατά την οποία ο ένας εκ των δυο αντρών διέφυγε. Από τους τρεις αστυνομικούς, ο ένας κατέληξε επί τόπου και οι άλλοι δύο, αργότερα, στο νοσοκομείο.

Νεκρός έπεσε και ο ένας από τους δύο άντρες. Δύο μέρες μετά, δημοσιεύεται στις εφημερίδες η φωτογραφία του και μια αγγελία με την οποία καλείται όποιος γνωρίσει τον άνδρα της φωτογραφίας να επικοινωνήσει με την Αστυνομία. Τον αναγνωρίζουν οι οικείοι του με τους οποίους είχε να επικοινωνήσει από το 1981. Χρήστος Τσουτσουβής, ετών 32.

Ο Χρήστος Τσουτσουβής, ήταν μέλος της οργάνωσης Αντικρατική Πάλη και πρώην μέλος του ΕΛΑ, σύμφωνα με προκήρυξη που απέστειλε ο ίδιος ο ΕΛΑ σε εφημερίδα στις 21 Μάη του 1985, ενώ ήταν και ο δεύτερος δολοφονημένος από το κράτος αντάρτης πόλης, μετά το Χρήστο Κασσίμη, ο οποίος τραυματίστηκε θανατηφόρα στο κεφάλι από μπάτσους κατά τη διάρκεια τοποθέτησης βόμβας στο γερμανικό εργοστάσιο της AEG.

36 χρόνια μετά την κρατική δολοφονία του Χρήστου Τσουτσουβή, ο αγώνας ενάντια στο κράτος συνεχίζεται…

Ο Χρήστος Τσουτσουβής ζει μέσα από τα συνθήματά μας, μέσα από τις γροθιές μας και τις υψωμένες σημαίες μας, μέσα από τον  αγώνα μας για την ελευθερία…

‘’Ο Ανέστης είχε έρθει για κάλυψη. Κοιταχτήκαμε. Πρώτα έκανε τον αδιάφορο, ύστερα, σαν να το ξανασκέφτηκε, μισογέλασε και μου έκλεισε το μάτι. Εκείνα τα μάτια που ήξεραν να αστράφτουν θα τα δω παγωμένα λίγα χρόνια αργότερα να με κοιτάζουν μέσα από μια εφημερίδα.’’

Δημήτρης Κουφοντίνας για Χρήστο Τσουτσουβή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s