Δεκάδες ανεμογεννήτριες πρόκειται να τοποθετηθούν στον ιστορικό αυχένα της Νιάλας ως κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου για μετατροπή των βουνών των Αγράφων σε βιομηχανική ζώνη από αιολικά και των ποταμών σε κανάλια ελεγχόμενης ροής εξαιτίας των δεκάδων μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων που έχουν αδειοδοτηθεί.

Στον αυχένα της αιματοβαμμένης Νιάλας, τον Απρίλιο του 1947 έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες μαχητές του ΔΣΕ όταν καταδιωκόμενοι και κάτω από αντίξοες συνθήκες επιχειρούσαν –και κατάφεραν με βαριές απώλειες- να σπάσουν τον κλοιό του Εθνικού Στρατού. Πολλοί αντάρτες χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ άλλοι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Τον Απρίλη του 1947, μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο Τέρμινους, που είχε σχεδιαστεί από τον αρχηγό της εγγλέζικης αποστολής Ρόλινγκς και οργανώθηκε από το γενικό επιτελείο του κυβερνητικού στρατού με την προσωπική επίβλεψη του στρατιωτικού συμβούλου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ναυάρχου Σνέκενμπεργκ και στόχο είχε την εξολόθρευση του ΔΣΕ.

«Τέρμινους» σημαίνει τελικός. Το 1947 σηματοδοτούσε την προσπάθεια για ολοκληρωτική εξόντωση του Δημοκρατικού Στρατού. Μέχρι σήμερα –και μέσα σε διαφορετικές συνθήκες- οι εξουσιαστές επιχειρούν αφανίσουν κάθε φωνή αντίστασης και ανυπακοής αλλά και να σβήσουν την ταξική μνήμη ξαναγράφοντας και παραχαράσσοντας την ιστορία. Όμως, η ταξική μνήμη μπολιασμένη με τα περιεχόμενα των σημερινών αγώνων για την ανατροπή των σχεδίων των αφεντικών παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι για τους εξουσιαστές.

Θωμάς Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s