Τις προηγούμενες εβδομάδες το κράτος προχώρησε σε δύο ενέργειες οι οποίες οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση και διάλυση των δομών ψυχικής υγείας. Στις αρχές Απρίλη είδε το φως της δημοσιότητας το νέο σχέδιο νόμου για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, το οποίο στην πραγματικότητα αλλάζει πλήρως τον χαρακτήρα του οργανισμού και απορρίπτει το άκρως επιτυχημένο θεραπευτικό μοντέλο που ακολουθούσε τόσα χρόνια. Αφού, λοιπόν, πριν από ενάμισι χρόνο, καθαίρεσε το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ και το αντικατέστησε με ένα κομματικά διορισμένο, το κράτος έρχεται σήμερα να καταργήσει, μεταξύ άλλων, δυο από τα βασικά θεμέλια λειτουργίας του οργανισμού : τη γενική συνέλευση και την θεραπευτική κοινότητα. Όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο σύλλογος εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, το νομοσχέδιο:

  • συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες(…)
  • Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες, και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ(…)
  • Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ(…)
  • Καταρτίζει έναν κανονισμό εργασίας με πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Το γεγονός ότι από το νομοσχέδιο λείπει η έννοια της θεραπευτικής κοινότητας και γίνονται αναφορές σε «ξενώνες φιλοξενίας» και σε «πολυδύναμα κέντρα συγκέντρωσης ανθρώπων ανεξάρτητα από την ηλικία, τα ατομικά χαρακτηριστικά, το είδος εξαρτητικής συμπεριφοράς», καθιστά σαφές ότι στόχος δεν είναι πλέον η ουσιαστική θεραπεία, αλλά μάλλον η «διαχείριση» και η ασυλοποίηση των ανθρώπων με εξαρτητικές συμπεριφορές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων αυτών όσο και με τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγες μέρες μετά την απόφαση για το ΚΕΘΕΑ, το κράτος ανακοίνωσε το επικείμενο κλείσιμο της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κοζάνης, της μοναδικής Ψυχιατρικής Κλινικής σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία!

Είναι φανερό ότι το κράτος εχθρεύεται τη δημόσια περίθαλψη και επιχειρεί, για άλλη μια φορά, να τη συρρικνώσει, να ενισχύσει το ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο της υγείας και να περιθωριοποιήσει ακόμα περισσότερο τους ψυχικά ασθενείς και τους ανθρώπους με εξαρτητικές συμπεριφορές (οι οποίοι στα μάτια των εξουσιαστών φαντάζουν, διαχρονικά, ως υποδεέστεροι ή ακόμη και «μιάσματα»). Τη στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση και εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, τη στιγμή που οι δομές του Ε.Σ.Υ (συμπεριλαμβανομένων και των δομών ψυχικής υγείας) είναι ήδη ελάχιστες, όπως και το προσωπικό σε αυτές, το κράτος έρχεταινα πλήξει για άλλη μια φορά την κοινωνική πλειοψηφία και ιδιαίτερα όσους ανήκουν στα κατώτερα κοινωνικά – οικονομικά στρώματα. Η επίθεση αυτή που έχουν εξαπολύσει οι κυρίαρχοι θα πρέπει να μας βρει όλους απέναντί της. Οφείλουμε να προτάξουμε τα συμφέροντά μας και να αγωνιστούμε, μαζί με τους εργαζομένους, για την υπεράσπιση των αναγκών των ψυχικά ασθενών και για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας.

Ανδρέας Κ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s